EXCLUSIV Prețul plătit ca să intrăm în Schengen. 8.000 de migranți ilegali rămân în România

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.12.2023 - 20:41
EXCLUSIV Prețul plătit ca să intrăm în Schengen. 8.000 de migranți ilegali rămân în România - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)

Există un preț ce trebuie plătit ca să intrăm în Schengen. Un număr de 8.000 de migranți ilegal ar trebui să rămână în România pentru a intra în Schengen cu frontierele maritime și aeriene.

SHARE

Potrivit Bucureștiului, România și Bulgaria vor adera treptat la sistemul Schengen, iar controalele la frontieră pentru traficul aerian și maritim vor fi eliminate încă din luna martie.

Ministerul de Interne de la Viena insistă asupra condițiilor în cadrul negocierilor în curs. Cea mai importantă este ca migranți ilegal, descoperiți în România, să rămână în această țară. Anul acesta, la granița cu Ungaria au fost prinși 8.000 după cum a aflat Newsweek România.

Potrivit guvernelor de la București și Sofia, România, Bulgaria și Austria au ajuns la un "acord politic" cu privire la extinderea Schengen.

Potrivit acordului, Bulgaria și România ar urma să aplice acquis-ul Schengen la frontierele lor aeriene și maritime începând din martie 2024, a anunțat miercuri Ministerul român de Interne. Ministerul de Interne de la Viena s-a limitat joi să precizeze că negocierile continuă în prezent, scrie diepresse

Prețul plătit de România ca să intre în Schengen. Păstrează 8.000 de migranți ilegal

Condițiile austriece pentru un "Schengen Air" sunt o creștere a operațiunii Frontex în Bulgaria și bani de la Comisia Europeană pentru o protecție robustă a frontierelor externe. Ministerul de Interne de la Viena a cerut, de asemenea, întărirea controalelor la frontierele terestre și ca România și Bulgaria să preia solicitanții de azil, în special din Afganistan și Siria.

Newsweek România a scris, azi, în exclusivitate, câți migranți au fost prinși la granițele României. Potrivit Vienei, aceștia ar trebui preluați de către România.

Newsweek a obținut în exclusivitate de la Poliția de Frontieră datele privind traficul de migranți la granițele României.

Astfel, conform unui răspuns al unei solicitări Newsweek România, ”de la începutul anului 2023, până la data de 10.12.2023, la nivelul întregii ţări, pe sensul de ieşire din România au fost depistaţi 11.574 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine”.

Poliția de Frontieră a mai amintit că, din numărul total menţionat mai sus, raportat la ţările cu care ne învecinăm, la frontiera cu Ungaria, pe sensul de ieşire, au fost depistaţi 8.763 de migranţi, dintre care, la frontiera verde - 1.589 migranţi şi 7.174, în punctele de trecere.

Practic, numărul de migranți care au forțat frontierele s-a dublat față de anul trecut.

Citește și: EXCLUSIV Motiv să nu intrăm în Schengen? S-a dublat numărul migranților ilegali prinși la graniță

"Air Schengen" da, "Schengen terestru", nu

La începutul lunii decembrie, ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) a propus ca frontierele Schengen să fie abandonate pentru traficul aerian cu Bulgaria și România, în schimbul unor controale mai stricte la frontiere.

"Schengen Air" înseamnă că pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre Europa prin terminalele internaționale în viitor; pașapoartele vor fi verificate de către companiile aeriene la poartă, ca de obicei. Ministerul austriac de Interne a subliniat joi că, în prezent, nu există negocieri privind aderarea la "spațiul Schengen" și, prin urmare, niciun termen limită.

Newsweek a scris că Viena nu se gândește să deschidă granițele terestre ale Schengen pentru România. 

Austria a anunțat că vom intra în Schengen și cu frontierele terestre atunci când vom proteja corect granițele UE. „Sunt simple speculații orice alte discuții”, a spus ministrul de Interne austriac. România va intra în Schengen cu aeroporturile și porturile în martie 2024.

Citește și: Duș rece! Austria anunță când intră România în Schengen și cu frontierele. „Sunt simple speculații”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te