Ofensiva talibanilor din Afganistan: locuitorii orașelor, somați să se predea ca să evite luptele

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.07.2021 - 23:43
Ofensiva talibanilor din Afganistan: locuitorii orașelor, somați să se predea. / Foto: thetimes.co.uk

Talibanii le-au transmis un apel locuitorilor oraşelor afgane să se predea pentru a se evita luptele în aşezările urbane, transmite AFP. Lipsită de sprijinul aerian crucial al Statelor Unite, armata afgană nu a putut contrapune decât o slabă rezistenţă.

SHARE

"Acum când luptele din munţi şi deşerturi au ajuns la porţile oraşelor, mujahedinii nu vor lupte în oraşe. Este mai bine ca (...) învăţaţii şi ulemalele (membri ai clerului musulman - n.red.) să folosească toate canalale pentru a intra în contact cu talibanii spre a ajunge la un acord rezonabil pentru evitarea pagubelor în oraşele lor", a transmis un reprezentant al talibanilor, Amir Khan Muttaqi.

Citește și: Grecia va cere clienților restaurantelor indoor să facă dovada vaccinării sau a testării negative

Ministru al informaţiilor şi culturii în fostul regim taliban (1996-2001), Amir Khan Muttaqi conduce acum "Comisia de invitare şi sfătuire" a mişcării talibane, căreia trebuie să i se adreseze cei care - militari, poliţişti, responsabili guvernamentali, funcţionari ori simplu civili - vor să se predea insurgenţilor.

Talibanii "îi asigură pe toţi locuitorii că Afganistanul va fi patria tuturor şi că nimeni nu va căuta să se răzbune", mai spune Muttaqi într-un mesaj audio difuzat pe Twitter.

Armata afgană nu mai controlează decât oraşele mari şi axele principale, fără sprijinul SUA

După ce au cucerit în ultimele două luni mari zone rurale într-o ofensivă lansată în mai, odată cu debutul retragerii forţelor străine din ţară, talibanii încercuiesc mai multe capitale de provincii.

Citește și: EXCLUSIV Omul din spatele after-poll-ului corect din Moldova: Au fost fraude masive, voturi vândute

Lipsită de sprijinul aerian crucial al Statelor Unite, armata afgană nu a oferit decât o slabă rezistenţă şi nu mai controlează, practic, decât oraşele mari şi axele principale.

Apelul actual al talibanilor aminteşte de strategia pe care au folosit-o în timpul cuceririi puterii la mijlocul anilor 1990: asedierea localităţilor şi constrângerea şefilor tradiţionali să negocieze predarea acestora.

Mai multe districte vecine cu Kabul au căzut recent în mâinile talibanilor, existând temerea că aceştia vor ataca în curând capitala sau aeroportul acesteia, singura poartă de ieşire pentru cetăţenii străini.

Marţi, poliţia a anunţat că patru civili au fost ucişi şi cinci răniţi într-o explozie la Kabul, a cărei origine nu este cunoscută deocamdată.

''Explozia a avut loc în centrul capitalei, la începutul după-amiezii'', a informat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Ferdaws Faramarz, fără alte detalii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.