VIDEO Odesa a fost inclusă de UNESCO pe lista siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol

DE Alexandru Pop | Actualizat: 26.01.2023 - 10:29

UNESCO a inclus centrul orașului-port ucrainean Odesa, pe lista Patrimoniului mondial în pericol. Oraşul a primit astfel un statut special, de protecţie împotriva daunelor provocate de invazia rusă. Rusia a contestat decizia, pe care a numit-o politic[.

SHARE

Pe lista siturilor incluse în Patrimoniul mondial în pericol întocmită de UNESCO au fost incluse, de asemenea, Târgul Internaţional Rachid Karami (Rachid Karami International Fair -RKIF) din Liban, proiectat de arhitectul brazilian Oscar Niemeyer, dar şi principalele monumente din timpul regatului antic Saba, din Yemen.

Decizia a fost adoptată de Comitetul Patrimonului Mondial UNESCO, reunit miercuri la Paris într-o sesiune extraordinară în care au fost examinate cele trei candidaturi, în cadrul unei proceduri de urgenţă aplicată în cazul siturilor de interes excepţional, considerate ameninţate, conform Digi24.

Citeşte şi: Corupție pe coridorul grânelor la Odesa cu tentacule în Rusia

"Pe măsură ce războiul continuă, acest statut arată hotărârea noastră colectivă de a ne asigura că acest oraș, care s-a ridicat întotdeauna din durerea lumii, este protejat în fața pericolului de distrugere", a declarat directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay.

Cele 21 de state membre ale comitetului pentru patrimoniul mondial au aprobat decizia cu șase voturi pentru, unul împotrivă și 14 abțineri. Rusia a încercat în mod repetat să amâne votul și a denunțat eventuala decizie, spunând că singura amenințare la adresa Odesei vine de la "regimul naționalist din Ucraina".

Citeşte şi: Oficial din zona Odesa dădea rușilor coordonatele unităților energetice. Alți șapte, în Nipru

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut încă din octombrie includerea orașului pe lista UNESCO a salutat decizia. "Sunt recunoscător partenerilor care ne ajută să ne protejăm perla Mării Negre de atacurile invadatorilor ruși", a scris el pe Twitter.

Încă de la începutul invaziei ruse, ucrainenii au încercat să protejeze monumentele și clădirile orașului cu saci de nisip și baricade. Prin includerea pe lista siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol, Odesa va avea acces la asistență internațională tehnică și financiară pentru protecție și reabilitare dacă va fi necesar.

Odesa a înflorit după ce împărăteasa rusă Ecaterina cea Mare a decretat la sfârșitul secolului al XVIII-lea că acest oraș va fi poarta maritimă modernă a țării. Amplasarea sa pe malul Mării Negre i-a permis să devină unul dintre cele mai importante porturi din Imperiul Rus, dar influența culturală rusă asupra orașului este un subiect controversat.

Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, și primarul Odesei, Gennadiy Trukhanov, au susținut că orașul s-a dezvoltat cu mult înainte de sosirea împărătesei. În decembrie, autoritățile ucrainene din Odesa au dărâmat o statuie a Ecaterinei a II-a, după ce au întrebat locuitorii ce să facă cu ea. Rusia a denunţat o decizie politică, în cazul înscrierii centrului istoric al oraşului ucrainean Odesa, situat pe malul Mării Negre, pe lista UNESCO a Patrimoniului mondial aflat în pericol.

"Un grup de ţări aparţinând 'Occidentului colectiv', cu ajutorul flagrant al Secretariatului UNESCO, care şi-a pierdut imparţialitatea, a adoptat în grabă o decizie politică", a criticat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Alte șase situri ucrainene au fost deja înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial Unesco, inclusiv Catedrala Sfânta Sofia, din capitala Kiev, și centrul istoric al orașului de vest Lviv.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te