Corupție pe coridorul grânelor la Odesa cu tentacule în Rusia

DE Elena Andrei | Actualizat: 23.01.2023 - 21:44
Corupție pe coridorul grânelor la Odesa cu tentacule în Rusia/Foto:npr

Parlamentul ucrainean a lansat o anchetă privind afacerile a sute de comercianți de cereale care au exploatat o schemă de evaziune fiscală și spălare de bani. Printre nereguli se numără proprietăți ucrainene vândute rușilor și mită pentru acces la coridorul de cereale.

SHARE

La sfârșitul lunii noiembrie 2022, un grup de legislatori ucraineni a anunțat o scurgere masivă în scheme frauduloase în portul Odesa legate de piața cerealelor și de comerțul internațional. 

La 10 decembrie, comisia temporară de anchetă a Verhovna Rada l-a interogat pe șeful vămii ucrainene și pe șeful interimar al filialei sale din Odesa.

Kyiv Post a intervievat mai mulți participanți la acea întâlnire, precum și operatorii pieței de cereale și a descoperit o legătură cu Rusia, inclusiv o legătură cu o infamă "zonă gri" din Donbasul ocupat de Rusia în estul Ucrainei.

Scheme de evitare a obligațiilor fiscale

Comisia a descoperit recent un caz masiv de fraudă și spălare de bani pe piața cerealelor. Numeroase companii fantomă ar fi luat parte la scheme de evitare a taxelor și ar fi schimbat înregistrările din registrele contabile, ascunzând astfel veniturile de biroul fiscal și dispărând din radarul acestuia.

Numele companiilor care au vândut cerealele în timp ce încărcătura se afla deja în largul mării au fost schimbate, scrie Kyiv Post.

„Veniturile în valută forte nu se întorceau în țară".

3.000 de companii și-au depus declarațiile vamale, iar printre acestea se aflau sute de entități suspecte.

Cel puțin jumătate dintre companiile suspecte, potrivit unui deputat, au fost angajate în transportul grâului.

Funcționarii vamali nu au dat curs în mod corespunzător solicitării Biroului de Securitate Economică (ESBU), nou înființat, de a întreprinde verificări asupra companiilor suspecte.

Citește și

Criptoregina Ruja Ignatova a înșelat investitorii cu 4 miliarde, s-a urcat în avion și a dispărut

„Generalul Iarnă” nu a mai „luptat” de partea lui Putin. Vremea caldă din Europa l-a încurcat

La începutul lunii ianuarie 2023, în timpul unui raid surpriză, 30 de mandate de percheziție la biroul vamal din Odesa au fost emise de ESBU și de Agenția de Securitate a Ucrainei (SBU).

Perchezițiile au avut loc în birourile vămii naționale, inclusiv în filiala din Odesa, la posturile vamale din trei porturi maritime regionale principale și în apartamentele private ale mai multor ofițeri vamali.

"A fost în principal o operațiune condusă de ESBU și de șeful său, Vadim Melnik. Băieții de la SBU făceau în principal treburi administrative minore", a declarat pentru Kyiv Post un ofițer superior al SBU, care nu a fost autorizat să vorbească cu presa.

Unul dintre cei interogați de Comisia parlamentară a fost un ofițer superior al vămii ucrainene din Odesa - Mihailo Miroșnicenko.

Acesta a mai fost interogat anterior. În noiembrie 2020, casa sa a fost percheziționată de Biroul de Stat de Investigații (SBI) sub suspiciunea de contrabandă.

În același timp, SBI a percheziționat locuința directorului Departamentului de Combatere a contrabandei din cadrul SBU și fost consilier al șefului Serviciului Fiscal de Stat.

Potrivit mai multor surse ale Kyiv Post din rândul comercianților de cereale, schema, investigată de ESBU, se concentrează în principal asupra comercianților de cereale mai mici care au apărut pe piață după începerea invaziei rusești la scară largă.

Filiera rusească

Companiile implicate în spălarea banilor exploatau ilegal mii de acri de terenuri deținute de stat, unde fermierii cultivau cereale fără licență.

Potrivit unei alte surse din cadrul comisiei temporare de anchetă, una dintre companiile implicate în schemele ilicite este deținută în coproprietate de un cetățean rus stabilit în Donețkul ocupat.

Profilul acestei companii, ale cărei detalii se află în posesia Kyiv Post, arată că aceasta a fost activă mai mult de zece ani și a fost autorizată să comercializeze combustibil, minereuri, metale și produse chimice industriale.

Site-ul agenției YouControl, care se află în domeniul public, are un mesaj de avertizare atașat profilului acestei întreprinderi: "Contrapărțile unei entități situate pe teritoriul temporar ocupat au fost private de posibilitatea de a efectua orice tranzacții. Acest lucru poate duce la pierderi financiare și la destabilizarea afacerilor, precum și la atragerea atenției organelor de aplicare a legii".

Tranzacțiile care implică spălarea de bani în zonele ocupate de Rusia în Ucraina au fost frecvente în 2015-2016, cu numeroase ciocniri între agențiile de aplicare a legii care au încercat să preia aceste operațiuni.

În 2015, unele dintre aceste conflicte s-au încheiat cu schimburi de focuri și cu crime premeditate.

Dar este pentru prima dată când se înregistrează de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei că potențialele escrocherii din "zona gri" din Donbas au reapărut pe radarul agenților de investigații.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te