Calmarul vampir (Vampyroteuthis infernalis) poate atinge o lungime de 0,3 metri.
O nouă specie de calmar vampir, descoperită în Marea Chinei de Sud. Ce se întâmplă dacă te atinge?
În pofida aspectului său amenințător și a numelui, această nevertebrată este complet inofensivă, trăind pe fundul mării și hrănindu-se cu resturi ale altor animale marine.
Până acum, singura specie cunoscută de calmar vampir trăia în apele oceanice temperate și tropicale din diverse zone ale planetei. A fost catalogată în 1903 în urma unei expediții conduse de biologul marin german Carl Chun. De-a lungul timpului, au fost descrise și alte câteva specii de calmar vampir, dar s-a descoperit ulterior că toate exemplarele respective aparțineau aceleiași specii.
Presupusele noi specii de calmar vampir descoperite recent erau de fapt specimene juvenile de Vampyroteuthis infernalis, care prezintă caracteristici fizice diferite față de exemplarele adulte - calmarul dezvoltă un al doilea set de înotătoare în apropierea capului, iar înotătoarele originare dispar.
"Zece specii sinonime au fost descrise anterior, prezentând de fapt o serie de diferențe morfologice în diferite stadii ale vieții", a declarat Dajun Qiu, biolog marin la Institutul de Oceanologie Marea Chinei de Sud și coordonatorul studiului despre noua specie de calmar vampir.
Citește și: VIDEO Cel mai rar pește de apă dulce din Europa, filmat în habitatul său din România. E în pericol!
Într-un studiu publicat la 2 mai în jurnalul preprint BioRxiv, cercetătorii au descris cea de-a doua specie de calmar vampir, descoperită în Marea Chinei de Sud, în apropierea insulei Hainan, China, în 2016. Noua specie a primit denumirea V. pseudoinfernalis și a fost găsită la o adâncime de 800 - 1000 de metri, unde ajunge foarte puțină lumină solară.
Noua specie identificată prezintă caracteristici unice, distincte față de V. infernalis. De exemplu, poziția a două fotofore (organe ce produc bioluminiscență) între înotătoare și coadă este diferită. La V. infernalis ele sunt localizate la o treime din distanța dintre înotătoare și capătul corpului, în timp ce la V. pseudoinfernalis sunt situate la jumătatea distanței dintre aceste puncte. În plus, V. pseudoinfernalis are o coadă ascuțită, în timp ce V. infernalis nu are deloc coadă, iar ciocul noii specii este mai alungit.
Citește și: Șacalii dispar din Delta Dunării. Autoritățile îi vor reloca pentru a diminua distrugerile
The vampire squid (Vampyroteuthis infernalis) is a deep-sea cephalopod in the order Vampyromorphida, known for its webbed arms, bioluminescence, and ability to survive in low-oxygen environments. Despite its name, it's not a true squid but has features of both squids and… pic.twitter.com/42pyYeoaDP
— Aegean Girl (@TheAegeanGirl) May 18, 2024
De asemenea, analiza genetică a confirmat că cele două specii sunt distincte, potrivit lui Qiu.
"Vom analiza mai multe specimene pentru a ne asigura că diferențele morfologice observate rămân consistente", a adăugat Qiu, precizând că dieta celor două specii este similară.