VIDEO O bătălie epocală: 6 tancuri ucrainene au învins 20 rusești. Ponomarenko, eroul Ucrainei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.06.2022 - 13:41
Curajul căpitanului Serghei Ponomarenko s-a dovedit pe câmpul de luptă/ Foto: armyinform.com.ua

Căpitanul Serghei Ponomarenko a primit botezul luptei lângă Barvinkov, iar de atunci tancurile Brigăzii a 3-a apără aproape continuu regiunea Harkov de ofensiva inamică, scrie armyinform.com.ua.

SHARE

Într-una dintre bătălii, Ponomarenko a câștigat cea mai înaltă distincție a Ucrainei, deși el nu consideră acele evenimente ca fiind speciale, menționând că se străduiește să dea totul în absolut fiecare bătălie.

În cooperare cu o unitate a Brigăzii Aeropurtate a 25-a Siceslav, tancurile conduse de Ponomarenko au încercat să ia cu asalt satul Topolski, lângă Izium, ocupat de inamic.

Șase tancuri ucrainene s-au apropiat de sat din două direcții, dar s-a dovedit că forțele inamice aveau un avantaj numeric semnificativ: 20 de tancuri inamice, majoritatea camuflate, s-au angajat în această confruntare.

Experiența subordonaților lui Ponomarenko s-a dovedit decisivă. Distrugerea a 9 tancuri rusești a fost confirmată vizual, însă alte două au intrat în obiectivul ucrainean.

Citește și:

 Corespondență din Harkov: Armata rusă bombardează intens orașul. Cel puțin 5 explozii într-o oră

VIDEO Ucraina spune că a nimicit pozițiile de apărare ale rușilor de pe Insula Șerpilor

Când Ponomarenko a decis să se retragă pentru a reaproviziona cu muniție, inamicul a recurs la foc artilerie de diferite calibre, tunuri puternice care nu permit revenirea la pozițiile de tragere.

Unul dintre tancurile ucrainene T-72 a fost avariat de mai multe lovituri, iar pentru a salva echipajul, căpitanul Ponomarenko a decis să pătrundă din nou în linia de tragere cu propriul său tanc.

Tancul lui Ponomarenko a efectuat cu succes o manevră riscantă și a suprimat punctele de tragere inamice cu lovituri precise.  

Serghei Ponomarenko a povestit mai târziu despre aceste evenimente într-un interviu televizat. „Pentru mine, victoria este atunci când oamenii nu se vor lăsa păcăliți, când vei putea să ieși în curte și să înțelegi că flutură steagul ucrainean, că oamenii vorbesc ucraineană. Când poți să mergi și să-ți găsești un loc de muncă, îți poți duce copilul la o grădiniță normală, poți să mergi pe un drum normal... Acest război este o șansă mare pentru țară, o șansă de a te desprinde de această ancoră Federația Rusă, care, în toți acești 30 de ani de independență, ne-a încetinit dezvoltarea”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.