Navalnîi cere din închisoare Occidentului sancţiuni sistematice împotriva oligarhilor ruşi

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.08.2022 - 10:40
Navalnîi cere din închisoare Occidentului sancţiuni sistematice împotriva oligarhilor ruşi/FOTO: Profimedia

Aleksei Navalnîi, opozantul rus aflat în detenţie, a denunţat marţi absenţa de sancţiuni occidentale sistematice împotriva oligarhilor ruşi pentru sprijinul acestora faţă de regimul lui Vladimir Putin şi intervenţia lui militară în Ucraina

SHARE

Într-un mesaj susţinut cu exemple postate pe reţelele sale sociale, Navalnîi afirmă că doar 46 dintre cei mai bogaţi 200 de ruşi, potrivit clasamentului revistei Forbes, sunt în prezent vizaţi de sancţiuni americane, europene sau britanice.

"În opinia mea, aceasta nu prea seamănă cu un război total împotriva oligarhilor lui Putin", a comentat Navalnîi.

Potrivit opozantului, inclusiv directorul general al gigantului rus Gazprom, Aleksei Miller, nu este nici acum vizat de sancţiuni europene, în timp ce celebrul oligarh Roman Abramovici se sustrage la rândul său sancţiunilor americane.

"Companiile lui Abramovici continuă să furnizeze metal Ministerului rus al Apărării. Cum se face că ele nu sunt nici acum sancţionate?", întreabă Navalnîi.

Citește și: VIDEO Putin pierde și folosește centrala nucleară Zaporojie ca vârf de lance. Riscurile sunt uriașe

"Nu se poate spera la o schismă în rândul elitelor lui Putin în ceea ce priveşte războiul dacă, în pofida a multă vorbărie, nu se foloseşte bâta împotriva lor şi ei sunt lăsaţi să-şi păstreze morcovii", adaugă Navalnîi.

El propune de asemenea să fie interzisă "pentru 20 de ani" intrarea în SUA, Regatul Unit şi UE pentru orice personalitate rusă ce susţine public ofensiva asupra Ucrainei.

Citește și: VIDEO Bune contra lui Putin. Interes uriaș pentru dronele Bayraktar. Lista de așteptare, 3 ani

Şi invers, potrivit lui, "un mecanism simplu" pentru a evita sancţiunile ar fi de a se declara deschis împotriva ofensivei în Ucraina şi de "a înceta să susţină regimul Putin prin vorbe, prin fapte şi cu bani", potrivit Agerpres.

"Îi îndemn pe alegătorii şi parlamentarii din UE, Regatul Unit, SUA şi Canada să facă presiune asupra executivelor şi să le forţeze să-şi înceteze demagogia şi să introducă sancţiuni personale masive împotriva hoţilor lui Putin", a declarat Navalnîi.

Aceste declaraţii intervin în timp ce UE urmează să analizeze începând de la sfârşitul lui august o interdicţie de vize pentru toţi ruşii.

În martie, Aleksei Navalnîi a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru acuzaţii de escrocherie pe care el le consideră trucate.

El a fost arestat în ianuarie 2021, la întoarcerea lui în Rusia după ce fusese îngrijit în Germania în urma unei grave intoxicări pe care el o impută Kremlinului, acuzaţii pe care acesta din urmă le dezminte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te