VIDEO Putin pierde și folosește centrala nucleară Zaporojie ca vârf de lance. Riscurile sunt uriașe

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.08.2022 - 09:50
centrala nucleară Zaporizhzhya/foto: profimedia Images

Prima săptămână a lunii august a marcat o nouă strategie a Moscovei în războiul din Ucraina: a creat o „amenințare nucleară” la centrala nucleară Zaporojia - cea mai mare din Europa, pentru a forța Kievul și pe cei ce-l susțin să accepte o negociere în condițiile Moscovei.

SHARE

Din 6 august, rușii au trecut la un nou scenariu, un scenariu de distrugere, de creare a unui accident nuclear ce va provoca radiații la centrala nucleară Zaporojie, lansând rachete asupra orașului Energodar, lovind amplasamentul centralei nucleare zonale, chiar lângă depozitul pentru combustibilul nuclear uzat, ce reprezintă un mare pericol de radiații.

În același timp, toți vorbitorii Kremlinului, în frunte cu Vladimir Putin, susțin că au luat centrala nucleară Zaporojia „sub protecție, pentru a preveni acte de provocare din partea formațiunilor naționaliste ucrainene” și cer ca marile puteri să intervină să oprească o catastrofă „provocată de Ucraina”.

Confiscarea centralelor nucleare ucrainene a fost de la început un obiectiv al „operațiunii speciale” a Rusiei, ca element de presiune pe Kiev. Cu ocuparea centralei de la Cernobîl încă de la începutul invaziei, Kremlinul a încercat să determine puterile europene să intervină la Kiev să cedeze teritorii. Nu a reușit.

Situația actuală de la centrala nucleară Zaporojia dovedește că „șantajul nuclear” este încă pe agenda lui Putin, riscurile crescând odată cu contraofensiva de succes a forțelor ucrainene în zonele ocupate de ruși.

În prima săptămână a lunii august, Rusia a abordat din nou subiectul negocierilor. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este pregătită să rezolve „problema ucraineană pe cale diplomatică, dar în termenii și condițiile proprii”.

În același timp, Vladimir Putin menține „forțele de descurajare nucleară” în regim special de luptă. Pe lângă amenințările constante cu privire la utilizarea armelor nucleare, Rusia încalcă regulile de utilizare pașnică a energiei atomice prin confiscarea instalațiilor nucleare ucrainene și exercitarea de amenințări mai mult sau mai puțin voalate.

„Nu pot exista învingători într-un război nuclear și acesta nu ar trebui să fie declanșat niciodată. Susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale", a declarat Putin.

Citește și

VIDEO Rușii încasează lovitură după lovitură. Explozii în Crimeea și Kursk, Rusia

VIDEO Un convoi imens de blindate americane de ultimă generație MaxxPro a ajuns în Ucraina

Președintele ucrainean avertizează în fiecare zi că orice incident cu radiații la centrala nucleară Zaporojia poate afecta țările Uniunii Europene, Turcia, Georgia și țări din regiuni mai îndepărtate.

„Totul depinde exclusiv de direcția și viteza vântului", a declarat Volodimir Zelenski.

Un conflict nuclear în care ar fi implicate mai puțin de 3% din stocurile mondiale ar putea ucide o treime din populația lumii în doi ani, potrivit unui nou studiu internațional condus de oamenii de știință de la Universitatea Rutgers.

Un conflict nuclear mai mare între Rusia și Statele Unite ar putea ucide trei pătrimi din populația lumii în același interval de timp, potrivit cercetării publicate în Nature Food.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te