VIDEO NATO pune 300.000 de soldați în stare de alertă maximă din cauza amenințării Rusiei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.06.2022 - 10:01
VIDEO NATO pune 300.000 de soldați în stare de alertă maximă din cauza amenințării Rusiei / Profimedia

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se pregătește să își ridice starea de alertă la maximum pentru cei 300.000 de militari, ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei de-a lungul marginii estice a Alianței.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Într-o conferință de presă susținută înaintea unui summit al membrilor Alianței la Madrid, în Spania, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se va discuta despre modalitățile de consolidare a apărării în flancul estic al alianței, inclusiv despre creșterea numărului de trupe.

„La summit, ne vom consolida apărarea”, a declarat Stoltenberg. „Ne vom consolida grupurile de luptă în partea estică a Alianței până la nivel de brigadă. Vom transforma Forța de reacție a NATO și vom crește numărul forțelor noastre de înaltă pregătire până la mult peste 300.000".

Creșterea Forței de reacție a NATO (NRF) la 300.000 de soldați reprezintă o mișcare majoră de mobilizare față de nivelurile actuale. În prezent, NRF este formată din aproximativ 40.000 de soldați din diferite țări membre NATO. Planul prezentat ar necesita, prin urmare, ca aproape de opt ori mai multe trupe din țările membre NATO să fie mutate în această forță cu grad ridicat de pregătire, potrivit MilitaryNews.

De când a început invazia Rusiei în Ucraina, SUA și-au mărit forțele în Europa de la 70.000 de soldați la peste 100.000 - dintre care unii fac parte din forța de pregătire a NATO.

Citește și

VIDEO Mărturiile marinarilor contrazic Pentagonul: Navele de război americane, urmărite de OZN

VIDEO Momentul când o rachetă britanică lansată de la distanță doboară un elicopter rusesc

Consolidarea forțelor vine în contextul în care războiul Rusiei din Ucraina a intrat în a cincea lună, iar oficialii ruși au amenințat în repetate rânduri că vor ataca membrii NATO dacă Alianța va interveni în favoarea Ucrainei.

În plus față de consolidarea trupelor NRF, Stoltenberg a declarat că „membrii NATO vor spori capacitatea de întărire în situații de criză și conflict", precizând că membrii  prepoziționează echipamente și provizii militare în stocuri, desfășurând mai multe capabilități în avans, cum ar fi sistemele de apărare aeriană.

Stoltenberg a subliniat că membrii NATO vor face progrese în ceea ce privește procesarea cererilor de aderare la NATO ale Finlandei și Suediei, care ar putea spori capacitatea militară a alianței.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat marți planurile NATO de a crește numărul forțelor de înaltă pregătire din Europa la peste 300.000 de militari.

„NATO este un bloc agresiv, creat în scopul confruntării și care continuă să își demonstreze natura și să își pună în aplicare sarcinile stabilite implicit”, a declarat Peskov în cadrul unui briefing de presă la Moscova.

El a spus că extinderea NATO spre est este un proces care se desfășoară de cel puțin două decenii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te