NATO dezvoltă o forță navală în Marea Neagră pentru a contracara Rusia. Care este rolul României?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.07.2024 - 10:50
NATO dezvoltă o forță navală în Marea Neagră pentru a contracara Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

NATO dezvoltă o forță navală în Marea Neagră pentru a contracara Rusia. Moscova amenință că va lua măsurile necesare pentru a distruge această forță ce îi amenință interesele regionale.

SHARE

NATO dezvoltă o forță navală în Marea Neagră pentru a contracara Rusia.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret prin care se adoptă decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare privind Strategia de Securitate Maritimă.

Scopul strategiei este de a asigura „pregătirea, prevenirea eficientă și răspunsul la amenințările la adresa securității maritime a Ucrainei”.

NATO dezvoltă o forță navală în Marea Neagră pentru a contracara Rusia

Este vorba de amenințările pe teritoriile de coastă, în spațiile sale maritime și în alte zone ale oceanului mondial, unde sunt afectate interesele economice și de altă natură ale Ucrainei, potrivit mil.in.ua.

Obiectivele de securitate includ creșterea capacității Marinei și Gărzii Maritime de a contracara în mod eficient agresiunea și a reduce amenințările, reocuparea zonelor de coastă și maritime aflate sub controlul armatei ruse, asigurarea suveranității în spațiile maritime ale Ucrainei, dezvoltarea industriei maritime și fluviale, obținerea de despăgubiri și refacerea infrastructurii deteriorate, restabilirea păcii și securității internaționale în Marea Azov, Marea Neagră, Marea Mediterană și Marea Baltică.

Citește și: România și Bulgaria înființează un comandament special la Marea Neagră. Care sunt misiunile C2 FOS?

Potrivit decretului, Cabinetul de Miniștri împreună cu Serviciul de Securitate și Serviciul de Informații Externe trebuie să elaboreze și să aprobe un plan de acțiune pentru implementarea acestei strategii în termen de trei luni.

Moscova: România, o amenințare pentru Rusia la Marea Negră

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat, la 18 iulie, asupra prezenței statelor non-Marea Neagră, care este strict reglementată de Convenția de la Montreux, gestionată de Turcia, potrivit Anadolu.

Citește și: Rusia susține că 4 avioane F-16 au survolat Odesa, decolând din România. Ce zice Ministerul Apărării

Peskov a precizat că Rusia percepe navele de război ale NATO din Marea Neagră ca pe o amenințare suplimentară la adresa securității sale și va lua toate măsurile de apărare necesare.

„Prezența concentrată a navelor de război NATO, ținând cont că Bulgaria și România sunt state de coastă militare aliate, reprezintă cu siguranță o amenințare suplimentară pentru Federația Rusă. Având în vedere implicarea mai directă a statelor NATO în conflictul privind Ucraina, Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a-și asigura propria securitate”, a declarat Peskov.

Totodată, Kremlinul atrage atenția că inițiativa șefei UE, Ursula von der Leyen, de a transforma blocul într-o uniune militară duce la o escaladare a tensiunilor până aproape de o confruntare directă.

„Se pare că Von der Leyen vorbește despre schimbarea priorităților și despre acordarea acestei alianțe un caracter militar. Această activitate se va suprapune cel mai probabil cu interacțiunile pe care țările UE le au în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a afirmat Pescov.

„Cred că acum este timpul să construim o adevărată uniune de apărare pentru a proteja Europa”, a spus Von der Leyen, declarație privită de Moscova ca o provocare.

Von der Leyen s-a angajat să tripleze numărul de polițiști de frontieră și de coastă din Europa la 30.000 pentru a consolida securitatea și a gestiona migrația mai eficient.

Rusia se teme de o forță navală în Marea Neagră

Rusia suferă pierderi majore în Marea Neagră și se alteaptă la o ofensivă puternică din partea Ucrainei pentru a prelua Crimeea. Numeroase atacuri au fost executate de Ucraina asupra peninsulei în ultimele săptămâni, fiind din ce în ce mai puternice.

În noaptea de 17.07, după o lungă pauză, formațiunile ucrainene au efectuat un atac masiv combinat asupra peninsulei, folosind vehicule aeriene fără pilot și bărci fără pilot.

După miezul nopții, unitățile rusești de apărare aeriană, Flota Mării Negre, forțele speciale și parașutiștii au respins atacul toată noaptea. Primele valuri de UAV au fost înregistrate în districtul Evpatoriia din Crimeea.

În același timp, un grup de bărci fără pilot a încercat să atace bazele Flotei Mării Negre de pe lacul Donuzlav, precum și la nord-vest de Sevastopol. Au fost chemate nave și elicoptere ale aviației navale pentru a le intercepta.

O uniune de forțe maritime care să-i contracareze acțiunile este de neadmis pentru Rusia, care denunță ajutorul dat forțelor navale ale Ucrainei de către Marea Britanie, SUA, Olanda, România și alte țări, donatoare de nave militare și de instruire a forțelor speciale, exact cele care atacă necontenit Crimeea.

În special, președintele rus se teme de uniunea forțelor navale din Ucraina, România și Bulgaria, cele din urmă semnând recent  înființarea unui comandament special la Marea Neagră.

Chiar dacă România nu are o forță navală puternică, Rusia crede că prin parteneriatele viitoare, aceasta se va dezvolta. În prezent, România are Forțele Speciale Navale,  ce au consolidat capacitatea de răspuns la crizele maritime din regiunea Mării Negre, aliniindu-se cu Strategia Națională de Apărare a SUA, axată pe consolidarea alianțelor și parteneriatelor.

„Împreună, ne pregătim pentru provocările generate de mediul operațional unic de aici, în timp ce lucrăm în tandem pentru a menține securitatea în timpul acest moment critic”, a declarat generalul Steven G. Edwards, comandantul Comandamentului Operațiunilor Speciale în Europa.

Forțele de Operații Speciale ale României includ comandouri capabile să efectueze raiduri pe cale aeriană, terestră și maritimă, lucrând cu forțe NATO din 2003, înainte ca România să adere la Alianță.

De-a lungul anilor, unitatea forțelor de elită românești a fost dislocată în misiunile NATO în Afganistan și Kosovo alături de aliați și țări partenere.

Rusia nu poate să nu țină seama de această forță aliată ce se formează la Marea Neagră, pe care Putin o numea adesea „lac rusesc”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te