Actul fondator privind relaţiile dintre NATO şi Rusia, semnat în urmă cu 25 de ani, prevedea printre altele măsuri vizând "prevenirea oricărei concentrări de forţe convenţionale", în special în Europa Centrală şi de Est.
Dar, atacând Ucraina şi rupând orice dialog cu Alianţa, Rusia singură a "invalidat conţinutul acestui Act fondator", a subliniat Mircea Geoană într-un interviu acordat AFP la Vilnius.
Ruşii "s-au angajat atunci să nu agreseze vecinii, ceea ce fac acum, şi să ţină consultări regulate cu NATO, ceea ce nu fac", a precizat Mircea Geoană.
Citește și: VIDEO Putin mai are de trăit trei ani, potrivit medicilor săi. Are timp de al treilea război mondial
Rusia s-a îndepărtat efectiv de termenii acordului din 1997, a spus Geoană.
„Acum nu mai avem nicio restricție pentru a avea o poziție robustă în flancul estic și pentru a ne asigura că fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO este protejat de articolul 5 și de aliații noștri", potrivit The Guardian.
Articolul 5 al NATO este cel care se referă la apărarea colectivă, care spune că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor.
Citește și: Dinamo se prăbușește în Liga a doua. Este cea dintâi retrogradare din istoria echipei
În 2017, NATO a desfăşurat grupuri tactice multinaţionale în ţările baltice şi în Polonia pentru a descuraja Rusia, apoi a trimis întăriri după invazia rusă a Ucrainei la sfârşitul lui februarie.
Ţările baltice doresc în prezent o prezenţă a NATO şi mai importantă şi îi cer în special să dezvolte brigăzi, în loc de grupuri tactice mai puţin importante.