EXCLUSIV Româncă stabilită în Israel: ”Puteam să fugim, dar însemna că Hamas câștiga lupta”

DE Valeria Cupă | Actualizat: 25.10.2023 - 21:58
Cristina Amariei este de peste 20 de ani în Israel Foto: Profimedia Images/ arhivă personală Cristina Amariei - colaj Newsweek România

Atacurile de la 7 octombrie ale Hamas asupra Israelului au arătat cea mai crudă față a unui război. Cristina Amariei, o româncă stabilită de 24 de ani în Israel, a povestit în exclusivitate pentru Newsweek România cum văd oamenii din Țara Sfântă ce nu se vede la televizor.

SHARE

Conflictul armat dintre grupările militante palestiniene conduse de Hamas și Israel a început la 7 octombrie 2023, cu o ofensivă coordonată și surpriză asupra Israelului.

De atunci, lumea este în șoc. Oamenii nu credeau vreodată că vor vedea ”pe viu” un scenariu de film de groază. 

Româncă stabilită în Israel, despre război: ”Puteam să fugim, dar însemna că Hamas câștiga lupta”

Cristina Amariei, o româncă stabilită de 24 de ani în Israel, a povestit în exclusivitate pentru Newsweek România ce se întâmplă acum, acolo. Putea să se întoarcă în România, împreună cu familia ei, departe de orice pericol. Însă a ales să rămână și să facă tot ce-i stă în putință să-și ajute țara adoptivă.

Citește și: Qatarul preia conducerea în negocierile pentru eliberarea ostaticilor israelieni răpiți de Hamas

Cristina locuiește în Haifa, oraș aflat la două ore distanță de mers cu mașina de Ierusalim. Acolo nu s-au auzit sirene, însă recent au început să fie aduse persoane strămutate din calea războiului. 

”Israelul s-a schimbat, totul s-a schimbat. Sunt oameni care au rămas fără case, au fost răniți sau mai rău. Toată lumea este în traumă. Nu este ușor. Încercăm să mergem mai departe. Este extrem de greu”, a spus Cristina Amariei. 

Se caută victime pe sub dărâmături Foto: Profimedia Images

Încă din primele zile de la izbucnirea conflictului, Cristina a început să ajute cu tot ce a putut. Mai întâi a tradus mesaje pentru că a vrut ca toată lumea să știe ce se întâmplă de fapt. Însă acest lucru a traumatizat-o și mai mult. Dar nu a renunțat. Face tot ce-i stă în putere să-și ajute semenii. 

Citește și: România, gata să ofere sprijin medical Israelului. ”Problemele politice se pot rezolva prin dialog”

”Da, sigur că m-am gândit să plec, însă dacă toată lumea și-ar face bagajul și ar pleca în străinătate ar însemna că Hamas ar câștiga lupta. Locuiesc aici de 24 de ani. De plecat este foarte simplu. Îți iei bagajul și ai fugit. Însă nu acesta este scopul.

Dacă putem să contribuim cu ceva aici, fie că este vorba despre economie, fie că este vorba despre voluntariat, o vom face. 

Eu, la început, am tradus mai multe mesaje. Iar acest lucru mi-a adus foarte multă anxietate. Nu eram pregătită.  Am împachetat mâncare pentru cei care aveau nevoie, ajutăm la găsirea camerelor în hoteluri pentru cei care au fost aduși din calea războiului”, a mai povestit Cristina. 

Israel, țară apărată de copii de 18-19 ani

Fiica ei era în armată, în urmă cu doi ani când Hamas și Jihadul Islamic au atacat cu rachete din Gaza spre Israel. Avea 19 ani pe atunci. Acum nu a fost chemată să se alăture trupelor însă acest lucru se poate schimba de pe o zi pe alta. Tinerii israelieni sunt foarte patrioți. 

Soldații, noi spunem că sunt militari, de fapt sunt copii de 18-19 ani. Ei luptă pentru Israel.  De altfel, de când a început războiul, majoritatea tinerilor s-au întors să își apere țara. Ceea ce se întâmplă acum nu e normal. Ei trebuie să se distreze, să meargă la facultate, la teatru, să facă ce le place, nu să lupte cu teroriștii, dar au ales să vină să apere Israel.

Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie Foto: Profimedia Images

Citește și: Hamas a atacat Israelul, iar acum tot ea cere armistiţiu şi vrea discuţii

Israelienii spun: ”nu avem o altă țară”. Această expresie și ”împreună vom reuși” se folosesc foarte des aici.

Așa că Hamas nu o să reușească. Doar și-a arătat adevarata față întregii lumi cu masacrul pe care l-a făcut pe 7 octombrie”, a mai spus Cristina Amariei. 

”Eram sigură că e Hamas la ușă”

Cristina lucrează în turism în Israel. Pe conturile sale de socializare, românca povestește cum vede ea acest război absurd. 

”Poate e ușor de văzut zona asta de acolo. La tv, poate cu puțină cola și popcorn vă uitați și vă minunați. Doamne, ce bine e de noi în Europa. 

Am văzut și eu video-ul unei jurnaliste care s-a întins la pământ când a sunat sirena și ceilalți își continuau plimbarea cu bicicleta.
Locuiesc în Haifa și aici este senin, a sunat doar o dată sirena și atunci din greșeală. Dar cel mai tare m-am speriat când mi-au aruncat bidoanele cu apă în ușă. Eram sigură că Hamas e lângă ușă. 

Cristina Amariei Foto: Facebook

Citeşte şi: Rusia ar fi alimentat teroriștii Hamas cu arme occidentale, capturate din Ucraina. Planul lui Putin

Apoi mai sunt zgomote de mașini. Nu fac încă diferența între zgomot de rachetă și de motor. Wow, așa-i că vă distrați pe seama mea? 

Să revenim la femeia aia care a intrat reporter în cel mai tragic război al Israelului. Și pe timp de pace am auzit oameni care spuneau că le e frică și zâmbeam și eu pe seama anxietății lor. 

Și nu e ok că israelienii din sud și zona Dan sunt obișnuiți cu rachetele. De mai bine de două săptămâni le zboară rachetele deasupra capului și îmi pare rău, dar te obișnuiești. Și mai reușești să și glumești uneori.

Dar asta nu înseamnă că e normal așa, și doamna aia era cea normală la cap și nu noi. Asta ar trebuie să ne fie normalitatea și nu faptul că îmi închid fereastra blindată la camera blindată și îmi doresc o noapte liniștită”, a scris Cristina pe Facebook

Românca a povestit pentru Newsweek un episod de acum câteva zile de la protestul de la București. 

”La protest era o domnișoară care spunea că este pe jumătate palestiniancă și că se identifică cu palestinienii. Era îmbrăcată destul de modern. Putea să demonstreze liber într-o țară din Europa, are drepturi, putea să meargă la teatru, la film, avea dreptul să lucreze, să se căsătorească sau nu. Însă, ce a uitat domnișoara respectivă să menționeze este că sub organzația teoristă Hamas nu ar rezista nici măcar 10 minute”, a mai spus Cristina Amariei. 

Cinci oameni cu dublă cetățenie, română și israeliană, au murit în conflictul dintre Israel și Hamas. Peste 200 de persoane sunt ținute ostatice de membrii grupării teroriste în Gaza. Un alt român se află printre cei capturați de organizația teroristă.

Aproximativ 1.400 de persoane, în principal civili, au fost uciși în acest conflict. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te