Mărturia unui mercenar Wagner: „Luptăm pentru interesele Rusiei”

DE Adina Mutăr | 08.12.2020 - 20:19
sursă aa.com.tr

Mercenarii Wagner s-au implicat activ în conflictele siriene și libiene pentru bani și pentru interesele Rusiei, spune un fost membru al grupului paramilitar despre care Kremlinul a afirmat de nenumărate ori că nu are niciun fel de relație.

SHARE

Compania militară privată Wagner Group și-a plătit mercenarii ca să lupte în Libia și Siria, potrivit unui fost mercenar, care a dat detalii pentru publicația letonă Meduza, cu ocazia lansării cărții pe care a scris-o despre experiența sa în companie.

Marat Gabidullin a petrecut patru ani în Grupul Wagner. El a depus o cerere de înscriere după ce și-a încheiat serviciul militar în Armata rusă.

„Mi s-a spus că vom merge să luptăm în locuri în care statul nostru are interese și că s-ar putea să murim pe acolo”, a spus el.

Acest „argument” și salariul mai mare decât dacă își slujea țara ca militar activ l-au determinat să se înscrie ca mercenar.

Însă, Wagner a desfășurat în ultima vreme „luptători neprofesioniști pe unele fronturi, punându-i în pericol pe camarazii de luptă”.

„Mai mult de jumătate dintre luptători acum sunt cei care intră pentru prima dată într-o luptă, iar ofițerii superiori, cadrele de conducere, din Wagner acționează mai degrabă ca oameni de afaceri decât ca și comandanți militari. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care am suferit mari pierderi în Libia. De asemenea, nu au luat în calcul posibilitatea implicării Turciei”, a declarat Gabidullin.

Despre desfășurarea luptătorilor din Siria pe frontul din Libia, el a menționat că în 2019 a primit un ordin privind transferul luptătorilor cu experiență de pe frontul sirian în Libia.

„Odată ajunși acolo, un comandant m-a sunat pentru a mă întreba dacă pot efectua atacuri sinucigașe. Cum este posibil chiar să întrebi asta?”, spune mercenarul, care s-a considerat mereu un soldat care luptă „corect” pentru interesele țării sale.

Criticând ofițerii militari ruși din baza aeriană Khmeimim, principala bază rusă din vestul Siriei, Gabidullin a subliniat că sarcinile esențiale din Siria au fost îndeplinite de luptătorii Wagner, nu de militarii oficiali.

Acesta i-a acuzat pe unii comandanți ruși că au mințit și au făcut supraevaluări în rapoartele către superiori pentru a ascunde eșecurile.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.