Lupta cu mercenarii Wagner este ca un film cu zombi, istoriseşte un soldat ucrainean

DE Alexandru Pop | Actualizat: 02.02.2023 - 11:08
Lupta cu mercenarii Wagner este ca un film cu zombi, istoriseşte un soldat ucrainean - Foto: Ministry of Defense of Ukraine, Wikipedia

La sud-vest de orașul Bahmut, soldații ucraineni Andriy și Borisych locuiesc într-un buncăr luminat de lumânări, săpat în pământul înghețat. De câteva săptămâni, se confruntă cu sute de luptători aparținând Grupului Wagner, care se aruncă împotriva apărării.

SHARE

Cu cagulă pe faţă, Andriy povestește despre o luptă aparent nesfârșită, de când au fost atacați de un val de luptători Wagner.

„Ne-am luptat vreo 10 ore la rând. Și nu a fost doar ca valurile, a fost neîntrerupt. Așa că a fost ca și cum nu s-ar fi oprit să tot vină.”

Puștile AK-47 ale ucrainenilor au devenit atât de fierbinți, din cauza tragerii constante, spune Andriy, încât au fost nevoiți să le schimbe.

„Erau vreo 20 de soldați, de partea noastră. Și să spunem 200, din partea lor”, spune el.

Citeşte şi: Mercenari Wagner imploră medicii ucraineni să-i salveze de boli necruțătoare. Doctorii spun: "NU!"

Modul de a purta războiul al Grupului Wagner este să trimită un prim val de atacatori, care include în principal recruți, carne de tun, direct din închisorile rusești.

Ei știu puține despre tactici militare și sunt slab echipați. Cei mai mulți speră doar că, dacă vor supraviețui contractului lor de șase luni, vor putea pleca acasă, mai degrabă decât să se întoarcă într-o celulă

„Ei fac grupul – să spunem din 10 soldați – să ajungă la 30 de metri, apoi încep să sape lăcaşuri de tragere, pentru a-şi păstra poziția”, spune Andriy despre Wagner.

Citeşte şi: Fostul comandant Wagner Andrei Medvedev descrie brutalitatea și incompetența din prima linie

Urmează un alt grup, spune el, care revendică încă 30 de metri. „Așa, pas cu pas, (Wagner) încearcă să avanseze, în timp ce ei pierd mulți oameni între timp.”

Numai când primul val este epuizat sau tăiat, Wagner trimite luptători mai experimentați, adesea din flancuri, în efortul de a depăși pozițiile ucrainene.

Andriy spune că a face față atacului a fost o experiență înspăimântătoare și suprarealistă.

„Mitralierul nostru aproape înnebunea, pentru că trăgea în ei. Și a spus: Știu că l-am împușcat, dar nu cade. Și apoi, după ceva timp, când poate sângera, așa că pur și simplu cade.

Andriy compară bătălia cu o scenă dintr-un film cu zombi. „Ei se cațără deasupra cadavrului prietenilor lor, călcând pe ei”, spune el.

„Se pare că este foarte, foarte probabil să primească niște droguri, înainte de atac”, spune el, o afirmație pe care CNN nu a putut să o verifice în mod independent.

Chiar și după eliminarea primelor valuri, atacul a continuat. Apărătorii ucraineni spun că au rămas fără gloanțe și s-au trezit înconjurați.

„Problema a fost că ne-au înconjurat. Au venit din partea cealaltă. Nu ne așteptam să vină de acolo.

Am tras până la ultimul glonț, am aruncat toate grenadele pe care le aveam și am r[mas acolo doar eu și câțiva tipi. Eram neputincioși.”

Au avut noroc. Luptătorii ucraineni, Wagner s-a retras la sfârșitul zilei.

Relatarea lui Andriy despre abordarea beligerantă a Grupului Wagner se potrivește cu cea dintr-un raport de informații ucrainean obținut săptămâna trecută.

Potrivit acelui raport, dacă forțele Wagner reușesc să ia o poziție, sprijinul artileriei le permite să sape gropi și să-și consolideze câștigurile. Potrivit interceptărilor ucrainene, coordonarea dintre Wagner și armata rusă lipsește adesea.

CNN a contactat săptămâna aceasta șeful Wagner Group, Evgheni Prigojin, în legătură cu acuzațiile de abuz în rândurile companiei.

Prigojin a răspuns pe un ton în mare parte sarcastic, prin intermediul serviciului său de presă, numind CNN un „inamic deschis”, înainte de a insista că Wagner este o „organizație militară exemplară, care respectă toate legile și regulile necesare războaielor moderne”.

În timp ce vorbește cu presa, pământul de deasupra buncărului lui Andriy se cutremură aproape constant. Vuietul artileriei este urmat de un bufniit, câteva secunde mai târziu, la câţiva kilometri distanţă.

Răpăiala cu arme de calibru mic izbucnește, în timp ce soldații ucraineni detectează ceea ce ei cred că este o dronă rusească și încearcă să o doboare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te