Fostul comandant Wagner Andrei Medvedev descrie brutalitatea și incompetența din prima linie

DE Alexandru Pop | Actualizat: 31.01.2023 - 10:47
Fostul comandant Wagner Andrei Medvedev descrie brutalitatea și incompetența din prima linie - Foto: captură YouTube

Fostul mercenar Wagner Andrei Medvedev, care a fugit recent din rândurile forţei private de război, spune că brutalitatea şi tratamentul nemilos faţă de recruţi, la care a fost martor, în războiul Rusiei din Ucraina, l-a împins în cele din urmă să dezerteze.

SHARE

Luptătorii Wagner au fost adesea trimiși în luptă fără direcție. Tratamentul companiei față de recruții reticenți a fost nemilos, i-a spus Andrei Medvedev lui Anderson Cooper, de la CNN, din capitala Norvegiei, Oslo, unde solicită azil, după ce a trecut granița arctică a țării, dinspre Rusia.

„Îi adunau pe cei care nu voiau să lupte și îi împușcau în fața noilor veniți”, susține el. „Au adus doi prizonieri care au refuzat să lupte și i-au împușcat în fața tuturor și i-au îngropat chiar în tranșeele care au fost săpate de novici”, spune Medvedev.

Citeşte şi: SUA au desemnat compania rusească de mercenari Wagner Group drept organizație criminală

Sursa citată nu a putut să verifice independent informaţiile. Wagner nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Tânărul de 26 de ani, care spune că a servit anterior în armata rusă, s-a alăturat Wagner, ca voluntar. El a trecut în Ucraina la mai puțin de zece zile după ce a semnat contractul, în iulie 2021, activând lângă Bahmut, orașul din prima linie, din Regiunea Donețk.

Grupul de mercenari a devenit un jucător-cheie în invazia Rusiei asupra Ucrainei. Medvedev a spus că a raportat direct fondatorilor grupului, Dmitri Utkin și Evgheni Prigojin.

Citeşte şi: Mercenarii Wagner dau dovadă de cruzime pe front: le este interzis să-și ajute camarazii răniți

El se referă la Prigojin drept „diavolul”. "Dacă ar fi fost un erou rus, ar fi luat o armă și ar fi fugit cu soldații”, a spus Medvedev.

Prigojin a confirmat anterior că Medvedev a servit în Wagner și a spus că „ar fi trebuit să fie urmărit penal, pentru încercarea de a maltrata prizonierii”.

Medvedev nu a vrut să comenteze despre ce a făcut el însuși, în timp ce lupta în Ucraina. Grupului Wagner îi lipsea o strategie tactică, trupele venind cu planuri din mers, a spus Medvedev.

„Nu existau deloc tactici reale. Primeam ordine despre poziția adversarului... Nu existau ordine precise despre cum ar trebui să ne comportăm. Doar ne planificau cum vom fi procedat, pas cu pas. Cine ar deschide focul...”, a spus el.

Medvedev ar fi scăpat de la arest „de cel puțin zece ori” și ar fi evitat gloanțele de la forțele ruse. El ar fi trecut graniţa în Norvegia, peste un lac înghețat, folosind camuflaj alb, pentru a nu fi văzut.

El a declarat că știa până în a șasea zi de desfășurare a forţelor în Ucraina că nu vrea să se întoarcă în luptă, după ce a fost martor la transformarea trupelor în carne de tun.

Ar fi început cu 10 oameni sub comanda sa, număr care a crescut, odată ce puşcăriaţilor li s-a permis să se alăture, a spus el.

„Au fost mai multe cadavre și mai mulți oameni care intrau în unitate. În cele din urmă, am avut o mulțime de oameni sub comanda mea”, a spus el, adăugând:

„Nu am putut număra câți. Erau o circulație constantă. Cadavre, apoi mai mulți puşcăriaşi aduşi, apoi mai multe cadavre, apoi şi mai mulți puşcăriaşi.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te