Liderul Iranului a ordonat țării sale să atace Israelul pentru a răzbuna moartea șefului Hamas

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.08.2024 - 09:44
Liderul Iranului a ordonat țării sale să atace Israelul pentru a răzbuna moartea șefului Hamas - Foto: Profimedia images
Liderul Iranului a ordonat țării sale să atace Israelul pentru a răzbuna moartea șefului Hamas - Foto: Profimedia images

Liderul Iranului a ordonat țării sale să atace Israelul pentru a răzbuna moartea șefului Hamas. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a dat ordin Iranului să lovească direct Israelul, ca represalii pentru uciderea în Teheran a liderului Hamas, Ismail Haniyeh.

SHARE

Ayatollahul Ali Khamenei a dat ordinul în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului miercuri dimineață, la scurt timp după ce Iranul a anunțat că dl Haniyeh a fost ucis, au declarat cei trei oficiali iranieni, inclusiv doi membri ai Gardienilor Revoluției.

Liderul Iranului a ordonat țării sale să atace Israelul pentru a răzbuna moartea șefului Hamas

Aceștia au cerut ca numele lor să nu fie publicate deoarece nu au fost autorizați să vorbească în public.

Iranul și Hamas au acuzat Israelul de acesta asasinat. Haniyeh a fost ucis de o rachetă care a țintit direct camera imobilului unde se afla, a declarat Khalil Al-Hayya, un lider Hamas din Fâșia Gaza, conform Reuters.

Impactul rachetei a distrus pereții, ușile și ferestrele încăperii în care se afla Haniyeh. Racheta a vizat "direct" camera, însă nu a fost clarificat dacă aceasta a fost trasă din apropiere sau lansată de un avion militar israelian.

Israelul, care este în război cu Hamas în Fâșia Gaza, nu a recunoscut și nici nu a negat uciderea lui Haniyeh, care se afla la Teheran pentru inaugurarea noului președinte al Iranului.

Citește și: Lovitură chirurgicală dată de israelieni liderului Hamas. O racheta ghidată i-a intrat pe geam

Israelul are o lungă istorie de ucidere a dușmanilor din străinătate, inclusiv a oamenilor de știință iranieni din domeniul nuclear și a comandanților militari.

În cele aproape 10 luni de război din Gaza, Iranul a încercat să găsească un echilibru, punând presiune pe Israel prin intensificarea puternică a atacurilor aliaților săi și a forțelor proxy din regiune, evitând în același timp un război total între cele două națiuni.

Citește și: Reacția Iranului la asasinarea liderulului politic Hamas: va "face autorul să regrete profund"

În aprilie, Iranul a lansat cel mai mare și cel mai deschis atac împotriva Israelului din ultimele decenii de ostilitate, lansând sute de rachete și drone ca represalii pentru un atac israelian asupra complexului ambasadei sale care a ucis mai mulți comandanți militari iranieni la Damasc, în Siria.

Dar chiar și această demonstrație de forță a fost telegrafiată cu mult timp înainte, aproape toate armele au fost doborâte de Israel și aliații săi, iar pagubele produse au fost mici, potrivit The New York Times.

Răzbunarea Iranului ar putea deschide poarta spre Al Treilea Război Mondial

Acum nu este clar cât de energic va răspunde Iranul și dacă își va calibra din nou atacul pentru a evita escaladarea.

Comandanții militari iranieni iau în considerare un alt atac combinat cu drone și rachete asupra țintelor militare din vecinătatea Tel Aviv și Haifa, dar vor evita cu strictețe atacurile asupra țintelor civile, au declarat oficialii iranieni.

O opțiune luată în considerare este un atac coordonat din Iran și de pe alte fronturi unde are forțe aliate, inclusiv Yemen, Siria și Irak, pentru un efect maxim, au spus ei.

Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat și este, de asemenea, comandantul suprem al forțelor armate, a instruit comandanții militari ai Gardienilor Revoluției și ai armatei să pregătească planuri atât pentru un atac, cât și pentru o apărare în cazul în care războiul se extinde și Israelul sau Statele Unite atacă Iranul, au declarat oficialii.

Iranul și forțele regionale pe care le sprijină - Hamas, Hezbollah în Liban, Houthis în Yemen și multiple miliții în Irak - formează ceea ce ei numesc „axa rezistenței”. Liderii acestor grupuri s-au aflat marți la Teheran pentru inaugurarea mandatului dlui Pezeshkian.

 Haniyeh a fost asasinat în jurul orei locale 2 a.m., după ce a participat la ceremonie și s-a întâlnit cu  Khamenei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te