Ultimatum rusesc: ori „scenariu de coșmar al confruntării militare” în Europa, ori NATO se restrânge

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.12.2021 - 22:07
Ultimatum rusesc: ori „scenariu de coșmar al confruntării militare” în Europa, ori NATO se restrânge/FOTO: Reuters
Lavrov avertizează asupra „scenariului de coșmar al confruntării militare” în Europa/foto: tass

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat joi că „scenariul de coșmar al unei confruntări militare” revine în Europa, pe măsură ce tensiunile cresc în jurul Ucrainei. Lavrov și Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, s-au întâlnit la Stockholm, la reuniunea OSCE.

SHARE

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, s-au întâlnit joi la Stockholm, la reuniunea OSCE, pentru a discuta o gamă largă de probleme bilaterale și internaționale, inclusiv conflictul din Ucraina.

Lavrov a acuzat NATO că și-a adus infrastructura militară „mai aproape de granițele rusești” și a îndemnat Occidentul să ia în considerare cu seriozitate „propunerile relevante” pe care Moscova le va prezenta în curând pentru a preveni extinderea NATO către est.

Rusia va prezenta un proiect de acord privind garanțiile de neextindere a NATO către est

Moscova va prezenta SUA și UE un proiect de acord privind garanțiile de neextindere a NATO la granițele Rusiei.

„În dialog cu Statele Unite și aliații săi, vom insista să elaborăm acorduri care să excludă orice progrese NATO ulterioare către est și desfășurarea de sisteme de arme care ne amenință în imediata apropiere a teritoriului rus. Vom face propuneri relevante în viitorul apropiat, ne așteptăm să fie luate în considerare cu seriozitate, fără scuze, și credem că OSCE poate juca un rol foarte util aici”, a spus Lavrov.

Citește și

Armata ucraineană primește un ajutor de securitate în valoare de 31 de milioane de euro de la UE

Kremlin: Voinţa Ucrainei de a recupera Crimeea constituie o „ameninţare directă” la adresa Rusei

 

Președintele rus, Vladimir Putin, a instruit Ministerul de Externe să lanseze lucrările cu SUA și aliații săi europeni pentru a oferi Rusiei garanții obligatorii din punct de vedere juridic că NATO și infrastructura sa militară nu se vor extinde în continuare spre est.

La o conferință de presă la Riga, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a îndemnat Rusia să-și mute trupele departe de granița cu Ucraina și a afirmat că „am spus clar Kremlinului că vom răspunde hotărât, inclusiv cu măsuri economice de mare impact, pe care ne-am abținut să le folosim în trecut”.

Kremlinul a dat de înțeles, pe canale indirecte, că vrea să discute în special cu SUA, nu cu Europa, NATO sau Kiev și, din această cauză, „Washingtonul are ocazia să influențeze situația”, potrivit Tass.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te