Israelul a fost surprins de atacul Hamas, care pare a fi fost premeditat de ani de zile

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.10.2023 - 21:31
Israelul este surprins de atacul Hamas - Foto: Profimedia Images
Israelul este surprins de atacul Hamas - Foto: Profimedia Images

Puterea, precizia și momentul atacului i-au șocat pe israelieni. Hamas a folosit explozibil, pentru a sparge gardul de graniță ce împrejmuiește teritoriul mediteraneean, apoi au traversat cu motociclete, camionete, parapante și bărci cu motor frontiera.

SHARE

Cadavrele unor civili israelieni morți și ale militanților Hamas au fost văzute pe străzile orașelor israeliene.

Fotografiile Associated Press au arătat o femeie israeliană în vârstă răpită, înconjurată de bărbați înarmați, fiind adusă înapoi, în Gaza, cu un cărucior de golf, și o altă femeie ţinută între doi luptători, pe o motocicletă.

Israelul este surprins de puterea și momentul atacului Hamas

Imaginile de pe rețelele de socializare au părut să-i arate pe luptători care defilează cu vehicule militare israeliene capturate, pe străzile din Gaza, și un soldat israelian mort târât și călcat în picioare, de mulțimea de palestinieni.

Conflictul amenință să se întindă dramatic, în continuare, conform AP. Conflictele anterioare dintre Israel și conducerea Hamas, din Gaza, au adus morți și distrugeri pe scară largă, în Gaza, și zile de tir de rachete asupra orașelor israeliene.

Amestecul este potențial mai volatil acum, în ultima zi a Paştelui Evreiesc, cu guvernul de extremă-dreapta al Israelului înțepenit în breșa securității și cu palestinienii disperați, după o ocupație fără sfârșit.

Citeşte şi: Explicația ciudată a agențiilor secrete israeliene care nu au prevăzut atacul Hamas: „Nu avem idee”

„Suntem în război”, a declarat prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, într-un discurs televizat, declarând o mobilizare în masă a Armatei. „Nu o „operație”, nu o „rundă”, ci în război.”

„Inamicul va plăti un preț fără precedent”, a adăugat el, promițând că Israelul „va întoarce focul de o amploare pe care inamicul nu a cunoscut-o”.

Acum, durează până când Ţahalul primeşte rezerviştii şi-i mobilizează în teatrul de război, dar reacţia Israelului va fi dură.

Ar fi fost o replică

Liderul umbră al aripii militare a Hamas, Mohammed Deif, a spus că atacul a fost un răspuns la blocada de 16 ani a Gazei, raidurile israeliene în orașele din Cisiordania, în ultimul an, violențele de la Moscheea Al Aqsa - locul sfânt disputat al Ierusalimului sacru, pentru evrei, ca Muntele Templului - atacurile în creștere ale coloniștilor, asupra palestinienilor, și creșterea numărului chibuţurilor.

„Este suficient”, a spus Deif, care nu apare în public, în mesajul înregistrat. El a spus că atacul de dimineață a fost doar începutul a ceea ce el a numit „Operațiunea Al-Aqsa Furtuna” și a cerut palestinienilor din estul Ierusalimului, până în nordul Israelului, să se alăture luptei.

„Astăzi, poporul își recapătă revoluția”, a spus Deif.

Citeşte şi: Ciolacu caută soluții pentru 790 de pelerini români blocați în Israel. Aeroporturile sunt închise

Incursiunea Hamas în Simchat Tora, o zi în mod normal fericită, când evreii termină ciclul anual de citire a sulului Torei, a reînviat amintiri dureroase despre războiul din 1973, din Orientul Mijlociu, de la care se înplinesc aproape 50 de ani.

Atunci, Egiptul și Siria au lansat un atac-surpriză, de Yom Kippur, cea mai sfântă zi a calendarului evreiesc, care urmărea să recupereze teritoriile ocupate de Israel.

Comparațiile cu unul dintre cele mai traumatizante momente din istoria israeliană au acutizat criticile la adresa lui Netanyahu și a aliaților săi de extremă dreapta, care făcuseră campanie pentru acțiuni mai agresive împotriva amenințărilor din Gaza.

Critici

Comentatorii politici au criticat guvernul pentru eșecul său de a anticipa ceea ce părea a fi un atac al Hamas, fără precedent, ca nivel de planificare și coordonare.

Întrebat de reporteri cum a reușit Hamas să prindă Armata Israelului cu garda jos, locotenent-colonelul Richard Hecht, un purtător de cuvânt al Armatei, a răspuns: „Aceasta este o întrebare bună”.

Răpirea civililor și soldaților israelieni a ridicat de asemenea o problemă deosebit de spinoasă pentru Israel: Tel Avivul are un istoric de schimburi de prizonieri, pentru a aduce acasă israelienii captivi. În această chestiune, acum s-a produs un dezechilibru major.

Citeşte şi: FOTO&VIDEO Hamas declară război Israelului. Sute de răniți după atacuri cu rachete ale islamiștilor

Numărul prizonierilor nu a fost imediat cunoscut. Videoclipurile difuzate de Hamas par să arate cel puțin trei israelieni capturați în viață, iar fotografiile AP au arătat cel puțin trei civili aduși în Gaza, inclusiv cele două femei.

Televiziunea israeliană a afișat imagini cu un tânăr dezbrăcat  la bustul gol, târât pe jos sufocându-se și a informat că printre prizonieri se numără femei în vârstă cu demență senilă, precum și muncitori din Thailanda și Filipine.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te