Explicația ciudată a agențiilor secrete israeliene care nu au prevăzut atacul Hamas: „Nu avem idee”

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.10.2023 - 18:02
Explicația ciudată a agențiilor secrete israeliene care nu au prevăzut atacul Hamas - Foto: Profimedia Images

Serviciile secrete israliene nu au prevăzut atacul Hamas asupra Israelului din această dimineață. Mii de rachete au fost tarse spre Israel, numărul victimelor fiind de 100.

SHARE

Serviciile secrete ale Israelului nu au putut preîntâmpina atacul Hamas de azi dimineață. 5.000 de rachete au fost trase spre Israel, numărul morților apropiinu-se de 100. 

"Nu avem nicio idee despre cum s-a putut întâmpla acest lucru".

Citește și: VIDEO Israel ar urma să atace Iranul care susține Hamas. Vizate, unitățile nucleare ale Teheranului

Aceasta este reacția pe care oficialii israelieni au avut-o astăzi când reporterul BBC i-a întrebat cum, cu toate resursele sale vaste, serviciile de informații israeliene nu au prevăzut acest atac.

Citește și: Trei vedete din România și un membru PSD prinși în război, în Israel. „Trebuie să intrăm în buncăr”

Explicația ciudată a agențiilor secrete israeliene care nu au prevăzut atacul Hamas: „Nu avem idee”

Zeci de palestinieni înarmați au reușit să treacă granița puternic fortificată dintre Israel și Fâșia Gaza, în timp ce mii de rachete au fost lansate din Gaza în Israel.

Cu eforturile combinate ale Shin Bet, serviciile de informații interne israeliene, Mossad, agenția sa de spionaj extern și toate resursele Forțelor de Apărare ale Israelului, este sincer uimitor că nimeni nu a prevăzut acest lucru.

Sau, dacă au făcut-o, nu au reușit să acționeze în consecință.

Israelul are, fără îndoială, cele mai extinse și mai bine finanțate servicii de informații din Orientul Mijlociu.

Are informatori și agenți în interiorul grupurilor militante palestiniene, precum și în Liban, Siria și în alte părți.

În trecut, a efectuat asasinări precis planificate ale liderilor militanților, cunoscând îndeaproape toate mișcările acestora.

Uneori, acestea au fost realizate prin atacuri cu drone, după ce agenții au plasat un dispozitiv de urmărire GPS pe mașina unui individ; uneori, în trecut, a folosit chiar și telefoane mobile explozive.

Pe teren, de-a lungul gardului tensionat de la granița dintre Gaza și Israel există camere de luat vederi, senzori de mișcare la sol și patrule regulate ale armatei, scrie BBC

Gardul acoperit cu sârmă ghimpată ar fi trebuit să fie o "barieră inteligentă" pentru a preveni exact tipul de infiltrare care a avut loc în acest atac.

Citește și: Alertă de război. Israelul a început pregătirile pentru lovirea unităților nucleare ale Iranului

Cu toate acestea, militanții Hamas pur și simplu au trecut prin el cu buldozerul, au tăiat găuri în sârmă sau au intrat în Israel dinspre mare și cu parapanta.

Niveluri extraordinare de securitate operațională

Pentru a pregăti și a desfășura un astfel de atac coordonat și complex, care a implicat stocarea și lansarea a mii de rachete, chiar sub nasul israelienilor, trebuie să fi fost nevoie de niveluri extraordinare de securitate operațională din partea Hamas.

Nu este surprinzător faptul că presa israeliană a pus întrebări urgente liderilor militari și politici ai țării lor cu privire la modul în care toate acestea s-au putut întâmpla, la 50 de ani de la un alt atac surpriză al dușmanilor Israelului de atunci: războiul Yom Kippur din octombrie 1973.

Oficialii israelieni mi-au spus că a început o anchetă majoră, iar întrebările, spun ei, "vor continua ani de zile".

Dar, în acest moment, Israelul are priorități mai urgente. Trebuie să limiteze și să suprime infiltrarea la granițele sale sudice, eliminându-i pe acei militanți Hamas care au preluat controlul asupra mai multor comunități de pe partea israeliană a gardului de frontieră.

Va trebui să abordeze problema propriilor săi cetățeni care au fost luați în captivitate, fie printr-o misiune armată de salvare, fie prin negocieri.

Va încerca să elimine locurile de lansare a tuturor rachetelor lansate în Israel, o sarcină aproape imposibilă, deoarece acestea pot fi lansate de aproape oriunde, fără a fi observate.

Și poate că cea mai mare îngrijorare pentru Israel este următoarea: cum îi oprește pe alții să răspundă la apelul la arme al Hamas și cum evită ca această conflagrație să se extindă în Cisiordania și, eventual, să atragă luptătorii puternic înarmați ai Hezbollah peste granița de nord cu Libanul?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te