Iskander-1000, racheta cu care Rusia amenință jumătate din Europa. Unde ar putea lovi

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.08.2024 - 08:37
Iskander-1000, racheta cu care Rusia amenință jumătate din Europa - Foto: Russia Minister of Defence  (imagine cu caracter ilustrativ)
Iskander-1000, racheta cu care Rusia amenință jumătate din Europa - Foto: Russia Minister of Defence (imagine cu caracter ilustrativ)

Iskander-1000, racheta cu care Rusia amenință jumătate din Europa. Unde va lovi în România? Dacă Rusia va desfășura o rachetă balistică cu o rază de acțiune de 1.000 km în Kaliningrad sau regiunea Smolensk, mai multe țări s-ar afla în raza sa de acțiune.

SHARE

Iskander-1000, racheta cu care Rusia amenință jumătate din Europa. Unde va lovi în România?

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea începe producția și desfășurarea de rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune ca răspuns la desfășurari similare din SUA în afara teritoriului lor.

Iskander-1000, racheta cu care Rusia amenință jumătate din Europa

Aceste rachete ar putea include Iskander-1000, dezvăluite pentru prima dată în mai 2024 printr-un videoclip ce celebra cea de-a 78-a aniversare a bazei de testare a rachetelor Kapustin Yar.

Potrivit surselor ruse, aceste rachete ar putea fi desfășurate în Kaliningrad sau regiunea Smolensk, permițând Rusiei să vizeze potențial aproape jumătate din țările europene, precum și mijloacele navale din Marea Baltică, potrivit armyrecognition.com.
 
Din Kaliningrad, situat la Marea Baltică și mărginit de Polonia la sud și Lituania la nord și est, o rachetă cu o rază de acțiune de 1.000 km ar putea acoperi o parte substanțială a Europei, inclusiv Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Germania, Danemarca, Suedia, Republica Cehă, Slovacia și Belarus.

Această zonă poate include și părți din Finlanda, Ucraina și Norvegia, în funcție de locațiile exacte vizate în aceste țări.

Din regiunea Smolensk, situată mai la est în Rusia și mai aproape de granița de vest a țării, o rachetă cu o rază de acțiune de 1.000 km ar putea include Belarus, Ucraina, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Moldova și părți ale României.

Această desfășurare ar acoperi, de asemenea, părți ale Mării Baltice, având un impact potențial pe rutele maritime și operațiunile navale din regiune.

Unde va lovi în România?

Locațiile strategice din Kaliningrad și Smolensk permit Rusiei să vizeze potențial numeroase țări membre NATO și UE, ridicând preocupări semnificative de securitate în regiune.

Desfășurarea rachetelor Iskander-1000 în aceste zone ar extinde raza Rusiei și ar spori capacitatea acesteia de a amenința activele critice ale Europei, dar ar determina și noi măsuri defensive din partea Ucrainei, care ar putea limita și mai mult utilizarea noilor F-16 sosite.

Sosirea recentă a avioanelor de luptă F-16 în Ucraina de la aliații NATO, șase avioane din Olanda, marchează un pas semnificativ în îmbunătățirea capacităților de apărare ale Ucrainei.

La 31 iulie, o fotografie publicată de Dumskaia a arătat o aeronavă F-16 care zbura deasupra Ucrainei, confirmând livrarea. 

Cu toate acestea, sosirea acestor avioane evidențiază și ținte potențiale pentru Iskander-1000.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că orice bază aeriană occidentală care găzduiește F-16 destinate Ucrainei ar fi considerată o țintă legitimă pentru forțele ruse, inclusiv aerodromurile din țările NATO precum Polonia și România.

Citește și: Rusia nu crede că Ucraina a primit șase F-16. „Sunt încă la Fetești, România, zboară de probă”

Capacitatea lui Iskander-1000 de a lovi ținte cu mare precizie și timp de avertizare minim crește vulnerabilitatea acestor baze aeriene și adăposturi.

Ucraina s-a pregătit pentru sosirea F-16 prin antrenarea piloților săi în străinătate și îmbunătățirea sistemelor sale de apărare aeriană.

Citește și: Avioanele de spionaj ale NATO s-au întors în România, vizând ținte în Crimeea. Putin ne amenință

În ciuda acestor eforturi, potențiala desfășurare a rachetelor Iskander-1000 în regiuni precum Smolensk ar putea reprezenta o amenințare semnificativă la adresa eficienței operaționale a F-16.

Raza extinsă a rachetei și capacitatea de a se sustrage interceptării o fac un nou instrument rusesc pentru țintirea bazelor aeriene și adăposturilor ucrainene cheie, care poate avea un impact asupra desfășurării și eficacității noilor avioane de luptă ale Ucrainei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te