Rusia nu crede că Ucraina a primit șase F-16. „Sunt încă la Fetești, România, zboară de probă”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.08.2024 - 08:22
Rusia nu crede că Ucraina a primit șase F-16. „Sunt încă la Fetești, România, zboară de probă” - Foto: U.S. Air Force photo/ Airman 1st Class Anthony Clingerman (imagine cu caracter ilustrativ)
Rusia nu crede că Ucraina a primit șase F-16. „Sunt încă la Fetești, România, zboară de probă” - Foto: U.S. Air Force photo/ Airman 1st Class Anthony Clingerman (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia nu crede că Ucraina a primit șase F-16. „Sunt încă la Fetești, România, zboară de probă”. Ucraina a primit primul său lot de avioane de luptă F-16 din Olanda, format din șase avioane, informează The Times.

SHARE

Rusia nu crede că Ucraina a primit șase F-16. „Sunt încă la Fetești, România, zboară de probă”.

O sursă anonimă a informat The Times că șase avioane de luptă, parte a eforturilor de a întări apărarea antiaeriană a Ucrainei, au sosit din Olanda, urmând ca în curând să sosească avioane suplimentare din Danemarca.

Rusia nu crede că Ucraina a primit șase F-16

Kievul nu a confirmat încă oficial sosirea mult așteptatelor F-16 în Ucraina, dar Bloomberg a raportat-o ​​pe 31 iulie. Nici Olanda nu a confirmat încă livrarea, potrivit European Pravda.

Aeronavele sunt echipate cu radare actualizate și cu armament american modern, inclusiv rachete antiradiații, bombe ghidate cu laser și rachete aer-aer cu rază medie de acțiune.

Nu există prea multe dovezi că aeronavele mult așteptate chihar au sosit în Ucraina. O fotografie care a început să circule online arată unul dintre avioane zburând deasupra orașului de vest Lvov. O clădire din fotografie a fost geolocalizată lca fiind primăria orașului.

Analiștii ruși susțin că avioanele sunt încă în România

Analiștii militari ruși de la canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar susțin, cum au susținut mereu, că avioanele F-16 pentru Ucraina sunt cele șase din România.

Potrivit informațiilor acestora, avioanele „nu au apărut ieri și alaltăieri în interiorul granițelor de stat”.

„Primele șase avioane de luptă se află la baza aeriană Fetești din România din februarie a acestui an. De acolo, au zburat la Zmeinoie și Zakarpattia. Nu excludem ca fotografiile cu F-16 pe cer deasupra Ucrainei să fi fost făcute în timpul unor astfel de zboruri, ca parte a pregătirii piloților și a pregătirii infrastructurii”, scrie Telegram/Rybar.

„Zborul din România sau Polonia, ale căror baze sunt în apropiere, este justificat de faptul că avioanele au fost aduse anul trecut pe părți, apoi au fost asamblate și folosite la antrenament.”

Defense Express a încercat să verifice dacă avioanele este posibil să fi aterizat în Ucraina, pe baza unor factori externi.

Astfel, la 19 iulie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că Guvernul polonez a luat o anumită decizie ce ar permite Ucrainei să obțină mai repede F-16. Dar despre ce era vorba nu a specificat.

Ruții atacă în „orb” aerodromurile ucrainene, poate nimeresc un F-16

Un alt semn al posibilei sosiri a F-16 în Ucraina ar putea fi un atac anormal la distanță lungă al Federației Ruse asupra unor baze aeriene. 

Atacul de noapte din 31 iulie a constat în 89 de drone și o rachetă de tip Kh-59, anormal din punct de vedere al numărului de mijloace. 

Rușii nu au folosit rachete de croazieră, deși erau trei submarine portrachete Kalibr, iar avioanele strategice Tu-95MS au fost ridicate în aer.

Motivele abandonării atacului combinat sunt încă necunoscute. Analiștii de la Defense Express cred că ar putea indica apariția unor F-16 care au participat la respingerea atacului, ceea ce a determinat inamicul să schimbe planurile.

„Până acum nu există un singur fapt care să dovedească sosirea mult așteptatelor avioane F-16 în Ucraina. În același timp, în era informațională modernă, în orice caz, este puțin probabil ca întărirea Forțelor Aeriene Ucrainene să poată fi ținută secretă pentru mult timp”, scrie Defense Express.

Citește și: Rusia amenință că va doborî avioanele F-16 furnizate Ucrainei: „Nu au niciun efect pe front”

Totodată, analiștii militari ucraineni au constatat că Rusia a folosit un număr semnificativ de așa-numite „drone care distrag atenția” concepute pentru a sonda apărarea antiaeriană, mai degrabă decât pentru a distruge ținte, în atacul său în masă asupra Ucrainei la 31 iulie, a declarat Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al informațiilor militare ucrainene (HUR), potrivit Kyiv Independent.

Moscova a lansat în total toate cele 89 de drone de atac de tip Shahed și o rachetă Kh-59 asupra Ucrainei în cadrul atacului, toate fiind doborâte, a spus Forțele Aeriene.

Citește și: Primul lot de avioane F-16 a ajuns în Ucraina. Ce se întâmplă în continuare?

A fost cel mai amplu atac cu drone asupra Kievului din 2024, cu peste 40 de drone distruse în spațiul aerian al orașului și în zonele din apropiere, au raportat autoritățile locale.

Potrivit lui Iusov, „dronele care distrag atenția” nu au o parte explozivă.

"Obiectivul Rusiei  este să epuizeze și să exploreze sistemele de apărare aeriană. Nici aceasta nu este o tactică nouă. Forțele de securitate și apărare ale Ucrainei au practicat și au contracarat eficient astfel de provocări", a precizat acesta.

Moscova lansează acum un nou tip de dronă fabricată ieftin pentru a identifica sistemele de apărare aeriană și a acționa ca momeli, a declarat la începutul lunii iulie Andrii Cerniak, purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete militare din Ucraina.

Ținta predilectă a Rusiei în momentul de față este avionul F-16. Danemarca s-a angajat să furnizeze Ucrainei 19 avioane, în timp ce Olanda s-au angajat cu 24. Norvegia și Belgia vor contribui și ele cu avioane de luptă în număr nespecificat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te