Iranul a anunțat că are rachetă balistică hipersonică avansată. Israelul: „Vom interveni”

DE Adina Mutăr | 10.11.2022 - 17:05
Iranul a anunțat că are rachetă balistică hipersonică avansată/foto: irna

Iranul a anunțat joi că a dezvoltat o rachetă balistică hipersonică avansată, „capabilă să străpungă și să țintească sisteme avansate de apărare antiaeriană”. Israelul a ripostat că s-a pregătit pentru o intervenție în Iran.

SHARE

Racheta de mare viteză poate manevra în și în afara atmosferei, potrivit generalului Amir Ali Hajizadeh, care conduce Divizia aerospațială a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC).

El a salutat dezvoltarea ca fiind un "mare salt generațional în domeniul rachetelor", adăugând că aceasta a venit în ciuda "sancțiunilor opresive ale SUA". 

Hajizadeh a vorbit în cadrul unei ceremonii pentru a marca cea de-a 11-a comemorare a morții lui Hassan Tehrani Moqaddam, cunoscut drept "părintele programului de rachete al Iranului".

Acesta a subliniat că racheta supersonică, prima rachetă iraniană de la revoluția din 1979, este capabilă să treacă prin toate sistemele de apărare antirachetă și să țintească toate sistemele de apărare antirachetă.

O rachetă hipersonică se deplasează la viteze de Mach 5 și mai mari, de cinci ori mai mare decât viteza sunetului, potrivit experților militari, ceea ce le face practic imposibil de interceptat sau doborât.

"Suntem acum implicați într-un război de securitate, economic și politic, iar acest război este o operațiune psihologică masivă împotriva națiunii noastre, inamicii dorind să ne oprească progresul", a declarat Hajizadeh.

Este pentru prima dată când Iranul anunță dezvoltarea unei rachete balistice hipersonice, deși programul său de rachete este activ de ani de zile.

SUA și aliații săi și-au exprimat deseori îngrijorarea cu privire la capacitățile de rachete ale Iranului, iar acest lucru a figurat chiar și în discuțiile din jurul Acordului nuclear din 2015.

În luna martie, Guvernul SUA a anunțat o nouă rundă de sancțiuni vizând programul de rachete balistice al Iranului, la câteva săptămâni după un atac cu rachete în Erbil, în Irak, care a fost revendicat de IRGC.

Sancțiunile au vizat divizia IRGC care lucrează la cercetarea și dezvoltarea rachetelor balistice, precum și Parchin Chemical Industries, o firmă afiliată la Defense Industries Development din Iran, și un intermediar implicat în achiziționarea de piese pentru rachete.

Citește și

Cum s-a implicat Rusia în mitingurile de la Chișinău. De la proteste, la lovitură de stat

Cea mai mare victorie a Ucrainei de la începutul invaziei: Rușii au predat orașul Herson

Dezvoltarea unei rachete balistice hipersonice de către Iran este de natură să sporească îngrijorarea în Occident, potrivit experților.

Israelul era preocupat de rachetele hipersonice din regiune cu mult înainte ca Iranul să anunțe că a dezvoltat astfel de arme și a colaborat cu Agenția de apărare antirachetă a Statelor Unite pentru a contracara orice amenințare de acest tip.

Washingtonul și Israelul au semnat, de asemenea, un acord prin care SUA ar urma să ajute Israelul cu apărarea antirachetă în caz de război, iar cele două armate au organizat numeroase misiuni comune de apărare aeriană în ultimii ani.

În contextul creșterii tensiunilor legate de programul nuclear iranian și a ostilității regionale, ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a declarat că Israelul are capacitatea de a lovi unitățile nucleare iraniene.

„Israelul are capacitatea de a acționa în Iran. Avem pregătirea, capacitățile de dezvoltare și planurile pe termen lung pe care le gestionăm. Trebuie să ne pregătim pentru această posibilitate și, de asemenea, va trebui să analizăm foarte atent această chestiune înainte de a o pune în aplicare", a declarat Gantz.

Aceste pregătiri vor costa peste două miliarde de dolari.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te