De ce vor fi amendați șoferii chiar și atunci când depășesc pe linie întreruptă? Ce noi amenzi apar?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 14.03.2024 - 17:55
În ce condiții șoferii vor fi amendați dacă depășesc pe linie continuă? Ce noi amenzi se introduc? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Șoferii care sunt prinși cu greșeli în trafic în alte țări riscă să fie urmăriți și amendați. În plus, Parlamentul European a pus la punct un proiect prin care conducătorii auto care fac depășiri periculoase să fie sancționați.

SHARE

Parlamentul European a decis să lupte cu șoferii agresivi. Astfel, potrivit unei propuneri cu șanse mari de a deveni literă de lege, șoferii agresivi vor fi amendați. Astfel, chiar dacă un șofer depășește pe linie întreruptă, dacă o face la modul agresiv va fi amendat.

Șoferii vor fi percheziționați și amendați dacă sunt prinși că parchează în locuri nepermise sau fac depășiri periculoase, potrivit propunerii.

Acest lucru se va aplica și pentru șoferii aflați în țări străine.

40% din amenzile șoferilor din diferite țări rămân și acum neplătite, spun autoritățile mai multor țări din Europa.

Uniunea Europeană extinde lista infracțiunilor rutiere comise de șoferii străini care declanșează asistență transfrontalieră a organelor de drept.

 În ce condiții șoferii vor fi amendați dacă depășesc pe linie continuă? Ce noi amenzi se introduc?

Acest lucru a fost stabilit printr-un acord informal între Parlamentul European și Consiliul UE care prevede clar care sunt limitele de viteză și ce amenzi pot fi date conducătorilor care sunt prinși sub influența băuturilor alcoolice sau cei care trec pe culoarea roșie a semaforului.

La toate acestea au fost adăugate și parcarea în locuri interzise și depășirile periculoase, cât și fuga de la locul accidentului.

Pentru a reuși să îl identifice pe șoferul străin vinovat, autoritățile vor depune o cerere de căutare a acestuia pe o perioadă de două luni și vor stabili valoarea amenzilor dacă acestea depășesc 70 de euro.

Astfel, șoferul va fi căutat de către autoritățile din țara de proveniență timp de 11 luni.

Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu au asupra lor aceste documente. Ce riscă?

Aceste acte sunt extrem de importante și nu pot fi prezentate sub formă de copie.

În cazul în care șoferii sunt prinși în trafic fără aceste documente, ei riscă să primească amenzi piperate.

Amenda va fi aplicată, de asemenea, și în situația în care șoferul nu are documentele în original, însă poate prezenta o copie.

Citește și: Ce amendă iei dacă înjuri la volan. Instanța decide pedeapsa în funcție de venitul net lunar

Conform Codului Rutier, dacă șoferul nu are asupra sa aceste documente în original, riscă să fie sancționat cu până la 8 puncte de amendă.

"Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, stabilește ART. 35 (2), din legea 195/2002.

Astfel, conducătorii auto sunt obligați să le prezinte în original polițiștilor:

- permisul de conducere
- cartea de identitate/buletinul/pașaportul
- certificatul de înmatriculare a vehiculului

La aceste documente se adaugă și asigurarea obligatorie RCA, însă aceasta poate fi prezentată sub formă de copie ori în format electronic.

Astfel, șoferii care nu au asupra lor aceste documente pot primi între 6 și 8 puncte de amendă, însemnând o sancțiune cuprinsă între 990 și 1.320 lei.

Citește și: 430 de lei amendă dacă nu ai deszăpezit mașina corespunzător. Greșeala care îi costă pe șoferi

"Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, se stipulează în Art. 101 (18), din legea circulației.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te