430 de lei amendă dacă nu ai deszăpezit mașina corespunzător. Această greșeală îi poate lăsa pe conducătorii auto fără câteva sute de lei.
În lege este stipulat faptul că șoferii pot primi aceste amenzi.
„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:
conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheata sau zăpada de natura a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare;
430 de lei amendă dacă nu ai deszăpezit mașina corespunzător. Greșeala care îi costă pe șoferi
conducerea unui vehicul pe ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numărului de înmatriculare ori plăcuțele nu corespund standardelor în vigoare”, se arată în Articolul 99 din Răspunderea contravențională.
La ora actuală, punctul de amenda e 10% din salariul minim brut pe economie, dar e plafonat din 2017 la 145 de lei.
De la 1 ianuarie 2024, un punct-amendă va reprezenta valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
La salariul minim brut pe economie de 3.300 de lei, asta înseamnă că punctul de amendă este 165 de lei. Adică, amenzile se vor scumpi cu 14%.
Conform Codului Rutier, cele mai mari sancțiuni ce pot fi primite de persoanele fizice sau juridice sunt de 21-100 de puncte de amendă.
La o valoarea a punctului de amendă de 165 de lei, asta înseamnă că cele mai mari sancțiuni ajung la 3.465 - 16.500 lei, adică între 700 și 3.300 de euro.
Permisul de conducere ar putea fi eliminat!
Permisul auto în forma actuală ar putea deveni o amintire. Acesta s-ar putea transforma într-un simplu cod QR care să fie verificat şi recunoscut pe tot teritoriul Uniunii Europene.
Aceasta este, în esență, o propunerea venită de la Bruxelles, din partea Comisiei Europene, care îşi doreşte, printre altele, să crească gradul de siguranţă pe drumurile publice. Conform planurilor Bruxelles-ului, regulamentele urmează să fie aprobate în 2023.
Citește și: Amenzile pentru vitezomani, mai mari în România decât în Germania cu până la 120 euro
În ciuda modificărilor implementate până acum, în prezent nu există permis de conducere european în UE. Deși documentele din țările comunității arată similar, fiecare țară are dreptul să-și stabilească propriile reguli pentru eliberarea permiselor de conducere.
Persoanele care merg la muncă într-o altă țară din UE trebuie de obicei să-și schimbe permisul de conducere în termen de doi ani de la mutare. Există și o problemă cu diferențele în ceea ce privește categoriile de permis de conducere.
Urmărirea șoferilor în străinătate
Iniţiativa Comisiei Europene este, în momentul de faţă, la nivel de proiect. Până să devină lege, mai poate suferi o serie de modificări. Mulţi şoferi par să fie încântaţi de propunerea Comisiei Europene. Aceea de a introduce permise de conducere digitale, care să poată fi verificate pe tot teritoriul Uniunii Europene.
Autorii proiectului de modificări speră că permisele de conducere digitale vor permite o aplicare mai eficientă a reglementărilor rutiere și urmărirea penală a șoferilor care comit infracțiuni în străinătate. În teorie, normele UE privind aplicarea transfrontalieră fac deja posibilă urmărirea penală transfrontalieră a infractorilor traficului rutier.