Haos la Kabul: SUA și aliații au pierdut orice control în teren. Biden insistă: Evacuările continuă

DE Alexandru Pop | Actualizat: 27.08.2021 - 23:22
Haos la Kabul: SUA și aliații au pierdut orice control în teren. Evacuările, sistate fără termen/FOTO: Twitter/Muslim Shirzad

Cu doar câteva zile înainte de termenul la care evacuarea Afganistanului trebuia încheiată, situația a devenit incontrolabilă. Câteva explozii care au avut loc joi în apropierea aeroportului din Kabul au blocat întreaga operațiune de evacuare pentru moment. Dar nu definitiv.

SHARE

Preşedintele Joe Biden a promis joi, cu vocea sugrumată de emoţie, că SUA îi vor vâna pe autorii exploziilor de lângă aeroportul din Kabul şi a spus că a cerut Pentagonului să dezvolte planuri pentru a-i lovi pe jihadişti, relatează Reuters şi AFP.

"Nu vă vom ierta, nu vom uita. Vă vom vâna şi vă vom face să plătiţi", a spus liderul de la Casa Albă în cadrul unei conferinţe de presă.

Biden a spus că cei 12 soldaţi americani care au murit în atacurile de joi sunt "eroi" şi a precizat că SUA vor răspunde "cu forţă şi precizie".

Aceşti soldaţi "sunt eroi care erau angajaţi într-o misiune periculoasă şi altruistă pentru a salva alte vieţi", a subliniat Biden, care a ţinut un moment de reculegere pentru soldaţii ucişi.

Biden a mai afirmat că evacuările din Afganistan vor continua în pofida atentatului de joi.

"America nu se va lăsa intimidată. Nu ne vom lăsa descurajaţi de terorişti. Nu îi vom lăsa să oprească misiunea noastră. Vom continua evacuarea", a declarat preşedintele SUA, potrivit Agerpres.

_____________________

Gruparea Statul Islamic a revendicat atacul criminal comis joi în apropierea aeroportului din Kabul, a relatat site-ul specializat SITE Intelligence, relatează AFP şi Reuters.

Într-un comunicat difuzat de agenţia sa de propagandă Amaq, SI susţine că unul dintre combatanţii săi s-au apropiat la mai puţin de "5 metri de militarii americani" şi şi-a declanşat încărcătura explozivă.

La rândul său, Reuters relatează, citând canalul de Telegram al Amaq, că un atentator sinucigaş al SI "a reuşit să ajungă lângă o mare adunare de translatori şi colaboratori ai armatei americane de la tabăra Baran de lângă aeroportul din Kabul şi a detonat centura cu explozibili în mijlocul lor, ucigând 60 de oameni şi rănind peste 100, inclusiv luptători talibani".

Comunicatul SI nu menţionează decât un singur atentator sinucigaş şi o singură bombă. Totuşi Pentagonul a informat că au existat două atentate sinucigaşe, urmate de un atac armat. SUA au ameninţat gruparea SI cu represalii în Afganistan.

Aceste atentate s-au soldat cu "cel puţin" între 13 şi 20 de morţi şi 52 de răniţi, a declarat pentru AFP principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. Un responsabil sanitar al guvernului precedent a declarat că bilanţul ar putea atinge 60 de morţi

SUA au ameninţat gruparea Statul Islamic cu represalii în Afganistan

Pentagonul a declarat că se aşteaptă la noi atacuri, relatează AFP.

"Dacă putem descoperi cine are legături cu atacul, ne vom lansa în urmărirea lor", a declarat generalul Kenneth McKenzie în cadrul unei conferinţe de presă.

"Am transmis cu claritate de la început că ne rezervăm dreptul de a acţiona împotriva SI în Afganistan", în pofida retragerii militarilor, a subliniat el. "Şi facem mari eforturi în prezent pentru a stabili cine are legături cu acest atac laş şi suntem gata să acţionăm împotriva lor", a mai spus el.

De asemenea, el a avertizat că noi atentate sunt posibile.

"Credem că ei intenţionează să continue aceste atacuri şi ne aşteptăm ca astfel de atacuri să continue", a spus generalul McKenzie, estimând că în trecut acest grup a avut tendinţa de a comite "atacuri multiple".

El a mai afirmat că "ameninţarea cu un atentat sinucigaş cu un vehicul" este "în prezent foarte ridicată".

Republicanii vor reunirea Congresului

Liderul minorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a făcut apel la preşedinta sa democrată Nancy Pelosi să-i recheme de urgenţă pe parlamentari la Washington înainte de 31 august, pentru ca aceştia să fie informaţi de administraţia Biden despre situaţia din Afganistan, relatează AFP.

"Atacurile de astăzi sunt teribile", a afirmat republicanul într-un comunicat, referindu-se la atentatul comis în apropierea aeroportului din Kabul, unde mai mulţi militari americani au fost ucişi şi răniţi, potrivit Pentagonului.

Nancy "Pelosi trebuie să convoace Congresul în şedinţă înainte de 31 august, pentru ca să putem fi informaţi în detaliu, într-un mod exhaustiv, de administraţia Biden", a afirmat Kevin McCarthy.

Camera Reprezentanţilor şi Senatul SUA sunt în vacanţă parlamentară până în septembrie. Parlamentarii au fost totuşi informaţi în mai multe rânduri în ultimele zile de înalţi responsabili ai administraţiei lui Joe Biden şi diferitele comisii parlamentare implicate deja lucrează.

"Suntem în plină examinare intensă a acestor chestiuni în comisia pentru informaţii a Camerei", a declarat joi Adam Schiff, preşedintele său democrat.

Kevin McCarthy a cerut, în acelaşi timp, organizarea unui vot asupra unui proiect de lege a unui republican, Mike Gallagher, care prevede interzicerea retragerii trupelor americane "până când toţi americanii sunt în afara Afganistanului" dincolo de data-limită de 31 august.

Acest proiect de lege nu are aproape nicio şansă să fie adoptat de camera inferioară a Congresului, controlată de democraţi, care nu îl susţin.

Adjunctul şefului de cabinet al lui Nancy Pelosi i-a adresat un răspuns dur pe Twitter lui Kevin McCarthy.

"Ceea ce nu va ajuta la evacuarea americanilor sunt noi lovituri politice lipsite de conţinut şi distrageri din partea şefului minorităţii, care a obervat fără să facă nimic în timp ce preşedinte (Donald) Trump negocia cu mândrie cu talibanii", a scris Drew Hammill.

"Administraţia Biden a informat Congresul în numeroase rânduri şi furnizează noi informaţii frecvent, în fiecare zi", a mai afirmat el, citat de Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te