Germania preia ostil rafinăriile gigantului rus Rosneft. Berlinul își asigură securitatea energetică

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.09.2022 - 13:01
Rosneft este al treilea mare jucător din Germania în materie de rafinării- Foto: Rosneft

Guvernul german a luat în administrare Rosneft Deutschland GmbH și RN Refining & Marketing GmbH în baza Legii privind securitatea energetică, a anunțat Ministerul Economiei și Mediului, potrivit agenției Interfax.

SHARE

Astfel, Agenția Federală pentru Rețele a obținut controlul asupra filialei Rosneft (cel mai mare mai producător de petrol din Rusia) și asupra acțiunilor sale în trei rafinării: PCK Raffinerie (Schwedt), MiRo (Karlsruhe) și Bayernoil (Vogburg).

Rosneft Deutschland deține aproximativ 12% din capacitatea de rafinare a Germaniei și este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața carburanților.

„Gestionarea fiduciară are ca scop prevenirea unei amenințări iminente la adresa securității energetice și pune bazele necesare pentru păstrarea rafinăriei Schwedt", explică autoritatea.

Decizia este însoțită de un pachet de măsuri pentru a stimula transformarea regiunii și pentru a permite rafinăriei, care până acum depindea de livrările de țiței rusesc prin conducta Druzhba, să fie aprovizionată cu țiței prin rute alternative, a precizat aceasta.

Printre motivele pentru transferul activelor în trust către guvernul federal, a declarat ministerul, se numără faptul că principalii furnizori de servicii critice, cum ar fi companiile de asigurări, firmele de IT și băncile, precum și clienții, nu mai erau pregătiți să coopereze cu Rosneft și cu întreprinderile și organizațiile deținute de aceasta în Germania.

Rosneft nu a dorit să comenteze anunțul agenției germane.

VIDEO Putin s-a înconjurat de lunetiști, după atentatul asupra convoiului în care se afla

Rosneft este al treilea mare jucător din Germania în materie de rafinării. Compania este acționar în trei rafinării (PCK - 54,17%, MiRO - 24%, Bayernoil - 28,57%) cu o capacitate totală de 12,8 milioane de tone pe an, iar Rosneft Deutschland GmbH gestionează operațiunile. Aceasta gestionează atât aprovizionarea cu petrol a rafinăriilor, la care Rosneft deține acțiuni, cât și vânzarea de produse petroliere.

În februarie, autoritatea antimonopol din Germania a permis Rosneft să își mărească participația la rafinăria PCK Raffinerie din Schwedt prin cumpărarea participației Shell, ceea ce ar crește controlul companiei rusești de la 54,17% la 91,67%. Cu toate acestea, afacerea nu a fost încheiată.

Prima reacție a Kremlinului după ce mașina lui Putin a fost atacată într-o coloană. Refuză evidența

Capacitatea rafinăriei din Schwedt este de 11,6 milioane de tone de produse petroliere pe an. Celălalt acționar al rafinăriei este compania italiană Eni (8,33%), care și-a anunțat recent intenția de a-și vinde participația.

Sancțiunile impuse de la începutul conflictului din Ucraina au afectat nu doar companii rusești individuale, ci și industrii întregi: de exemplu, UE a impus restricții severe asupra importurilor de petrol din Rusia.

Rosneft a avertizat în august că își va subutiliza rafinăria și va crește prețurile la carburanți în Germania dacă va înlocui țițeiul rusesc pentru rafinăria sa, în timp ce alți acționari au analizat diversificarea și amestecul, căutând opțiuni pentru alte tipuri de petrol decât Urals.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te