Motivul este legat de declaraţiile antisemite făcute în contextul acelei Conferinţe de la Durban precum şi ulterior cînd tema a fost reluată în context similar.
Conferinţa pe tema rasismului patronată de Organizaţia Naţiunilor Unite la Durban s-a derulat între 31 august şi 8 septembrie 2001, cu cîteva zile înainte de atacurile teroriste de pe 11 septembrie din Statele Unite.
Mai multe ţări şi-au exprimat atunci nemulţumirea în legătură cu tonul adoptat la conferinţă, iar discuţiile au pus în lumină diviziuni puternice legate de chestiuni cum ar fi antisemitismul, colonialismul şi sclavagismul.
În 2001 delegaţiile sosite din Statele Unite şi din Israel au părăsit de altfel, în semn de protest, conferinţa. Israelul a fost declarat atunci, în documentele conferinţei, stat rasist.
Franţa boicotează deci aniversarea a 20 de ani de la această conferinţă iar motivul este evocat clar într-un scurt comunicat al Palatulul Elysée: „Preocupat de declaraţiile antisemite pronunţate în trecut în cadrul conferinţei Naţiunilor Unite pe tema rasismului, preşedintele Republicii a decis că Franţa nu va participa la noua reuniune de anul acesta”.
Franţa se asociază astfel Statelor Unite, Marii Britanii, Canadei, Israelului precum şi altor ţări europene care şi-au anulat participarea la momentul de aniversare a Conferinţei de la Durban.
Tema, pe hîrtie, este lupta împotriva rasismului, a discriminării rasiale, a xenofobiei şi a intoleranţei. Există însă temeri că Israelul şi problema palestiniană vor figura de fapt pe ordinea de zi.
De mai multe ori în trecut la tribuna ONU au fost făcute declaraţii care în Israel dar şi în alte ţări au fost denunţate ca inacceptabile.
În 2009, la Geneva, în cadrul Conferinţei Durban II, preşedintele de atunci al Iranului, Mahmud Ahmadinejad, califica Holocaustul drept o „chestiune ambiguă şi îndoielnică”.