VIDEO SUA testează cea mai puternică armă laser din lume. Vaporizează orice țintă într-o secundă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.08.2023 - 13:27

Compania Lockheed Martin a fost însărcinată de către Biroul subsecretarului Apărării pentru Cercetare și Inginerie al Departamentului Apărării al SUA să dezvolte și să furnizeze cel mai puternic sistem laser dezvoltat vreodată care ar putea vaporiza orice țintă inamică.

SHARE

În cadrul unui nou contract, compania Lockheed Martin a fost însărcinată să îmbunătățească tehnologia laser HELSI de 300 kW, deja extrem de puternică, și să o aducă la 500 kW, ceea ce ar face din această nouă armă una cu adevărat specială și distructivă.

SUA testează cea mai puternică armă laser din lume. Vaporizează orice țintă într-o secundă

Cu o putere de 500 kW, noul laser va eclipsa clasa existentă de 300 kW și va constitui cea de-a doua fază a Inițiativei de scalare a laserului de înaltă energie (HELSI) a DoD. Un laser de această putere are efecte devastatoare asupra obiectelor cu care interacționează, putându-le tăia, topi sau, pur și simplu, vaporiza.

Ca referință, HELSI va ajuta inițiativa mai amplă a armatei americane, Indirect Fire Protection Capability-High Energy Laser (IFPC-HEL). Acest program are ca scop protejarea locațiilor imobile și parțial imobile împotriva atacurilor cu rachete, artilerie, mortiere, sisteme aeriene fără pilot și amenințări cu aripi rotative și fixe.

Citește și: VIDEO HIMARS, imbatabil în Ucraina. Lockheed, „sufocat” de cererile aliaților NATO. Atacă devastator

Programul IFPC-HEL va încorpora tehnologia laser de înaltă energie în sistemele de apărare actuale, permițând o direcționare rapidă și precisă a potențialelor amenințări. Acest lucru va spori capacitățile de luptă ale forțelor armate prin furnizarea de lasere puternice și o putere de luptă mai mare. Armata americană intenționează să desfășoare până la patru prototipuri operaționale IFPC-HEL din clasa 300 kW în vehicule militare tactice până în 2024.

Cea de-a doua fază a HELSI are ca scop îmbunătățirea puterii de ieșire a laserului, menținând în același timp o calitate excepțională a fasciculului și maximizând eficiența, compactitatea, greutatea și volumul pentru sursele laser de înaltă energie cu undă continuă.

Citește și: Experți din SUA vor evalua securitatea Aeroportului Chișinău. Reguli mai stricte de circulație

Demonstrarea cu succes a acestei capacități va reduce riscul pentru DoD atunci când achiziționează și implementează sisteme de arme laser de mare putere în toate cele șase ramuri ale armatei.

Cel mai puternic laser din lume

"Laserul din clasa 500 kW va fi configurat tactic, va utiliza arhitectura combinată cu fascicule spectrale dovedită de Lockheed Martin pentru a sprijini platformele militare și va încorpora standardele Departamentului de Apărare a Departamentului de Abordare a Sistemului Modular Deschis pentru a asigura interoperabilitatea sistemelor și integrarea multimisiune", a explicat Lockheed Martin, potrivit interestingengineering.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te