Experți din SUA vor evalua securitatea Aeroportului Chișinău. Reguli mai stricte de circulație

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 02.08.2023 - 13:03
Experți din SUA vor evalua securitatea Aeroportului Chișinău. Reguli mai stricte de circulație Facebook/Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova

Experți din SUA vor evalua securitatea Aeroportului Chișinău. Reguli mai stricte de circulație pentru a preîntâmpina nefericitul incident din 30 iunie când două persoane și-au pierdut viața.

SHARE

Experți din cadrul Autorității Vamale şi de Protecție a Frontierei a SUA au efectuat o vizită la Aeroportul Internațional Chișinău.

Aceștia, potrivit autorităților moldovenești, au realizat o analiză a securității aeroportuare și aeronautice.

Activitatea experților din SUA în Moldova a fost solicitată de reprezentanții Poliției de Frontieră din țara noastră.

Potrivit conducerii instituției de la frontieră, Rosian Vasiloi, tragicul incident din 30 iunie impune autorităților să se asigure „ca pe viitor să nu mai fie astfel de cazuri”, scrie newsmaker.md.

Potrivit reprezentanților Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Aeroportul Internațional Chișinău a fost vizitat de experți din cadrul Autorității Vamale şi de Protecție a Frontierei SUA „în contextul realizării unei analize a procesului asigurării securității aeroportuare și aeronautice”.

Citește și: Traficanți de droguri, prinși pe litoral. ”Alimentau” cluburile din stațiunea Mamaia. Cât costa doza

„Vizita este o activitate desfășurată la solicitarea Poliției de Frontieră cu scopul recrutării expertizei partenerilor americani în îmbunătățirea planului de măsuri privind consolidarea securității în Aeroport, conform newsmaker.md. 

Timp de două zile, colegii americani, de comun acord cu reprezentanții structurilor specializate din cadrul Poliției de Frontieră, au discutat protocoalele de securitate și procedurile de lucru aplicate pe Aeroportul din Chișinău

Mai multă exigență 

Totodată, a fost realizată o prezentare a activității polițiștilor de frontieră, atribuții și responsabilități la linia de control de securitate și control al documentelor de călătorie, menținerea regimului, inclusiv nivelul de cooperare în Aeroport cu alte autorități de competență.

Astăzi, 1 august 2023, conducerea Poliției de Frontieră și experții SUA au desfășurat o ședință de totalizare, unde au fost punctate concluziile preliminare ale procesului de evaluare”, au comunicat reprezentanții Poliției de Frontieră.

Citește și: Recunoașteți personajul? S-a născut sașiu și bâlbâit, iar astăzi e un foarte iubit actor român

Potrivit șefului Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi, concluziile și recomandările prezentate vor permite instituției de frontieră să-și îmbunătățească planul de acțiuni, acestea fiind elaborate în scopul fortificării capacităților de gestionare a securității în Aeroport.

„Cu siguranță acest exercițiu, demarat în urma tragicului incident din 30 iunie, ne impune să fim exigenți față de noi, ca să ne asigurăm că pe viitor astfel de cazuri să nu mai fie.

Pentru noi contează mult că nu suntem singuri și că avem parteneri de încredere care să ne fie alături și să ne susțină”, a menționat Vasiloi.

Două persoane decedate

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului, cercetat penal pentru răpire în țara de baștină, a deschis focul pe Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie 2023, după ce i-a fost refuzată intrarea în Moldova.

Citește și: Recunoașteți personajul? A jucat în cel mai frumos film românesc pentru copii. Va fi ucisă la 34 ani

La scurt timp, agresorul, pe nume Rustam Așurov, a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger, acesta fiind grav rănit.

În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorâți. Grav rănit în urma schimbului de focuri de la Aeroport, atacatorul acuzat de dublu omor, Rustam Așurov, s-a stins pe patul de spital pe 3 iulie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te