VIDEO HIMARS, imbatabil în Ucraina. Lockheed, „sufocat” de cererile aliaților NATO. Atacă devastator

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.03.2023 - 11:48

Războiul din Ucraina a cunoscut o nouă fază atunci când HIMARS a intrat în acțiune contra rușilor. Sistemul de rachete american produs de Lockheed s-a dovedit incredibil de eficient încât producătorul a fost nevoit să își dubleze peste noapte linia de producție.

SHARE

În ultimul an, HIMARS a fost considerat un adevărat „game changer” pentru armata ucraineană, unde a fost utilizat cu mare succes împotriva invadatorului rus.

Cererea pentru platforma care  nimicește armata Rusiei a fost atât de mare încât Departamentul Apărării al Statelor Unite (DoD) a fost nevoit să accelereze producția anul trecut.

HIMARS, imbatabil în Ucraina. Lockheed, „sufocat” de cererile aliaților NATO. Atacă devastator

În decembrie, armata Statelor Unite a acordat companiei Lockheed Martin un contract de aproape o jumătate de miliard de dolari pentru a produce M142 HIMARS în regim de producție la capacitate maximă pentru a reface stocurile pentru SUA și aliații săi.

"Atunci când ai un sistem dovedit în luptă care se află acolo și care apare în știri - zilnic - atunci acest lucru determină această cerere", a declarat pentru Reuters Jennifer McManus, vicepreședintele pentru operațiuni al diviziei de rachete a Lockheed.

Citește și: VIDEO Rusia amenință cu Tsar Bomba, ce ucide 6 milioane de oameni. Ce poate „primi” în schimb

La începutul anului trecut, rata de producție era de 48 de noi HIMARS pe an, care a fost majorată la 60 - iar în cadrul unei recente teleconferințe privind câștigurile, gigantul din domeniul aerospațial și al apărării a anunțat că se depun eforturi pentru a crește producția la cel puțin 96 de unități pe an.

Succesul HIMARS în Ucraina i-a convins pe aliații NATO

Succesul HIMARS în Ucraina i-a convins pe aliații NATO să adopte lansatorul mobil - care poate fi operat de un echipaj de trei persoane, inclusiv un comandant, un șofer și un artilerist.

Citește și: VIDEO Atac cu drone în Rusia. Una s-a prăbușit lângă o stație Gazprom din regiunea Moscova

După cum sugerează și numele său, HIMARS este o platformă de artilerie mobilă care poate ținti locația unui inamic, trage și se poate pune din nou în mișcare înainte ca adversarul să poată riposta.

România, blindată de sistemul HIMARS

România a semnat un contract în 2019 cu Lockheed Martin pentru furnizarea a trei sisteme HIMARS, fiecare sistem având disponibile 18 lansatoare de rachete. În total țara noastră a comandat 54 de lansatoare HIMARS care urmează să fie livrate în perioada următoare.

May be an image of airplane, sky and nature

FOTO: Facebook/ Forţele Terestre Române

La începutul acestei luni, Polonia a primit autorizația de a achiziționa 18 lansatoare HIMARS și 468 de kituri de încărcare a lansatoarelor, care ar putea fi instalate pe camioane fabricate în Polonia pentru a le transforma într-o platformă de lansare similară.

În plus, săptămâna aceasta, Agenția de cooperare pentru securitate și apărare (DSCA) a armatei americane a anunțat că Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare a până la douăzeci de M142 HIMARS M142 împreună cu rachete către Olanda.

Pachetul ar include echipamente de sprijin și de comunicații.

"Vânzarea propusă va îmbunătăți obiectivele militare ale Olandei de actualizare a capacității, îmbunătățind în același timp și mai mult interoperabilitatea cu Statele Unite și cu alți aliați", a declarat DSCA în anunțul său.

May be an image of outdoors

FOTO: Facebook/ Forţele Terestre Române

Statele baltice Estonia, Letonia și Lituania - toate membre NATO - și-au exprimat, de asemenea, interesul pentru HIMARS.

Letonia este pe cale să achiziționeze șase dintre aceste sisteme și urmează Estonia, care a semnat, de asemenea, un acord cu Statele Unite pentru a achiziționa același număr.

Lituania a semnat un contract pentru a achiziționa până la opt lansatoare. Astfel de arme vor servi probabil ca un factor de descurajare serios împotriva agresiunii rusești. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te