Federal Reserve atrage atenţia. Statele Unite ar putea intra în recesiune!

DE Alexandru Pop | Actualizat: 31.12.2022 - 15:36
Federal Reserve atrage atenţia. Statele Unite ar putea intra în recesiune! - Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free

Filiale statale ale Federal Reserve atenţionează asupra unei posibile intrări a SUA în recesiune.

SHARE

Puțin peste jumătate din cele 50 de state americane prezintă semne de încetinire a activității economice, depășind un prag cheie care deseori semnalează că o recesiune este în apropiere, arată o nouă cercetare din raportul St. Louis Federal Reserve Bank, consultată de Reuters.

Acest raport, publicat miercuri, a urmat unui alt raport al Fed din San Francisco, de la începutul săptămânii, care a analizat și perspectiva în creștere că economia SUA ar putea intra în recesiune, la un moment dat, în lunile următoare.

St. Louis Fed a spus în raportul său că, dacă 26 de state au activitate în scădere, în interiorul granițelor lor, aceasta oferă o „perspectivă rezonabilă” că națiunea în ansamblu va cădea într-o recesiune.

În acest moment, banca a spus că, după cum este măsurat de datele Fed din Philadelphia, care urmăresc performanța statelor individuale, 27 au avut o activitate în scădere, în octombrie.

Acest lucru este suficient pentru a indica o recesiune care se profilează, în timp ce se află sub cifrele care au fost văzute înaintea altor recesiuni. Autorii au remarcat că 35 de state au suferit scăderi înainte de recesiunea scurtă și bruscă observată în primăvara lui 2020, de exemplu.

Între timp, un raport al Fed din San Francisco, publicat marți, a observat că modificările ratei șomajului pot semnala și o scădere pe cale, într-un semnal care oferă mai multă valoare predictivă pe termen scurt decât curba randamentului pieței obligațiunilor, urmărită îndeaproape.

Autorii lucrării au spus că rata șomajului ajunge la nivelul minim și începe să se miște mai sus înaintea recesiunii, într-un model foarte fiabil.

Când are loc această schimbare, rata șomajului semnalează debutul recesiunii în aproximativ opt luni, se arată în ziar.

Lucrarea a recunoscut că constatările sale sunt asemănătoare cu cele ale Regulii Sahm, numită după fosta economistă a Fed Claudia Sahm, care a fost pionieră în munca care leagă creșterea ratei șomajului de recesiunile economice.

Cercetarea Fed din San Francisco, scrisă de economistul bancar Thomas Mertens, a spus că inovația sa este de a face din schimbarea ratei șomajului un indicator de perspectivă.

Spre deosebire de datele statului St. Louis Fed, care se îndreaptă către o proiecție de recesiune, rata șomajului din SUA a rămas până acum destul de stabilă și, după ce a atins un minim de 3,5% în septembrie, s-a menținut la 3,7% atât în octombrie, cât și în noiembrie.

Ziarul Fed din San Francisco a remarcat că Fed, conform previziunilor sale din decembrie, vede ca rata șomajului să crească anul viitor, pe fondul campaniei sale de majorări agresive a ratelor, menite să reducă nivelurile ridicate ale inflației.

În 2023, Fed vede că rata șomajului crește până la 4,6% într-un an în care vede doar niveluri modeste de creștere generală.

Dacă prognoza Fed se va îndeplini, „o astfel de creștere ar declanșa o predicție de recesiune bazată pe rata șomajului”, se arată în ziar. „După această perspectivă, șomajul scăzut poate duce la o probabilitate crescută de recesiune atunci când rata șomajului este de așteptat să crească.”

Tim Duy, economist-șef la SGH Macro Advisors, a spus că crede că pentru a realiza ceea ce își dorește Fed pe frontul inflației, economia ar putea „pierde aproximativ două milioane de locuri de muncă, ceea ce ar fi o recesiune precum 1991 sau 2001”.

Anxietatea cu privire la perspectiva ca economia să intre în recesiune a fost determinată de acțiunile puternice ale Fed asupra inflației. Mulți critici susțin că banca centrală se concentrează prea mult pe inflație și nu suficient pe menținerea americanilor angajați.

Oficialii băncii centrale au contestat că, fără o revenire la stabilitatea prețurilor, economia va avea dificultăți să își atingă întregul potențial.

Mai mult, în conferința de presă de după cea mai recentă reuniune a Comitetului Federal pentru Piața Deschisă de la începutul acestei luni, liderul băncii centrale Jerome Powell a declarat că nu vede perspectivele actuale ale Fed ca o predicție de recesiune, având în vedere că creșterea așteptărilor va rămâne pozitivă.

Dar el a adăugat că multe rămân incerte.

„Nu cred că știe cineva dacă vom avea sau nu o recesiune și, dacă o facem, dacă va fi una profundă sau nu. Doar că nu poate fi cunoscut”, a spus Powell.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te