Boris Johnson și-a asigurat majoritatea. Jeremy Corbyn, cel mai prost rezultat de după război

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.12.2019 - 08:36

În alegerile parlamentare din Marea Britanie, Partidul Conservator câștigă o majoritate lejeră, 368 de locuri, cu mult peste cele 326 necesare unei majorități confortabile.

SHARE

UPDATE. Rezultate oficiale: Partidul Conservator, condus de premierul britanic Boris Johnson a obţinut majoritatea în Parlamentul britanic, formațiunea sa trecând pragul de 326 de locuri, din cele 650 ale Camerei Comunelor, potrivit rezultatelor oficiale publicate vineri, relatează AFP şi Reuters.

După numărarea rezultatelor în 600 de circumscripţii electorale, conservatorii deţin 328 de locuri de deputaţi, potrivit datelor difuzate de BBC și Sky News, ceea ce confirmă larga majoritate conservatoare obţinută şi deschide calea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie.

-----------------------------------------

Victoria îi oferă lui Boris Johnson oportunitatea de a-şi îndeplini promisiunea de a scoate Regatul Unit din UE până la 31 ianuarie 2020. Johnson a mulţumit tuturor celor au votat, voluntarilor din campania sa și candidaților Partidului Conservator. ”Trăim în cea mai mare democraţie din lume”, a punctat el.

De altfel, Johnson a fost reales ca deputat al circumscripţiei Uxbridge şi South Ruislip, în marea suburbie a Londrei, cu un scor în creştere comparativ cu cel obţinut la alegerile anterioare din 2017.

Sondajele prevăd pierderi grele pentru Partidul Laburist și liderul Jeremy Corbyn. Ei pierd 71 de locuri, „cea mai proastă performanță în orice alegeri generale de la cel de-al Doilea Război Mondial”, potrivit analiștilor.  

Corbyn a anunțat deja că, la următoarele alegeri, nu se va mai afla la conducerea partidului, din cauza performanțelor dezamăgitoare de la parlamentare. El s-a declarat "foarte dezamăgit" de rezultatele alegerilor și a precizat că doreşte ca partidul său să înceapă ''să reflecteze asupra rezultatului alegerilor şi a viitorului politic''.

Conform BBC, este cea mai mare victorie a Conservatorilor din 1987 şi cel mai slab rezultat al Laburiştilor din 1935.

 

Partidul Naţional Scoţian (SNP), separatist, a câștigâ 55 din 59 de locuri, iar Democrat- Liberalii, 13 locuri, un rezultat dezamăgitor pentru Jo Swinson. De altfel, lidera Lib-Dems, formațiune pro-UE, a pierdut locul de deputat.

Jo Swinson a promis să anuleze Brexitul dacă va fi aleasă, dar a fost învinsă în circumscripţia East Dunbartonshire, în vestul Scoţiei, de către candidatul Partidului Naţional Scoţian (SNP).

Verzii au un mandat, iar Partidul Brexit, al lui Nigel Farage, nu câștigă niciun loc.

Conservatorii s-au îndreptat către o majoritate totală toată ziua, dar procentul a fluctuat pe măsură ce mulți alegători laburiști s-au dus la urne mai târziu.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te