Balutul este un embrion de ou fertilizat in curs de dezvoltare, care este fiert sau fiert la abur si mancat din coajă.
Există care mănâncă ou fertilizat şi incubat
Este vândut în mod obișnuit ca mâncare stradală. în China de Sud și țările din Asia de Sud-Est, în special în Filipine, Cambodgia și Vietnam. Termenul "balut" provine din limba filipineză.
Durata de incubație înainte ca oul să fie gătit este o chestiune de preferință locală, dar în general variază între 14 și 21 de zile.
Un balut este un ou de pasăre fertilizat (de obicei o rață), care este incubat pentru o perioadă de 14 până la 21 de zile, în funcție de cultura locală, și apoi copt în abur.
Citeşte şi: Ştiați că există voucher de porc pe lângă cardul de mâncare? Ce ajutoare de sărăcie mai au românii
Conținutul este mâncat direct din coajă. Balutul care este incubat pentru perioade mai lungi are un embrion bine dezvoltat si caracteristicile raţuştei pot fi recunoscute, în timp ce o devorezi cu poftă.
Oasele embrionului parțial dezvoltate sunt suficient de moi pentru a fi mestecate și înghițite în întregime. Rața mallard (Anas platyrhynchus), cunoscută și sub numele de „Rața Pateros”, este adesea folosită pentru a face balut.
Citeşte şi: VIDEO Cum a ajuns o bunică de 65 de ani campioană la culturism. A lăsat vinul și mâncarea preferată
Balutul este o mâncare stradală comună în Filipine și în alte localități și este vândută și în magazine și mall-uri. Este o sursă relativ ieftină de proteine și calciu.
A fost introdus în Filipine de către chinezi, în anul 1565 sau în jurul anului 1885 și de atunci şi a devenit între timp o parte tradițională a culturii filipineze.
Oriunde au migrat filipinezii pentru muncă, s-a dezvoltat o piață mare pentru balut. Controverse au apărut pe măsură ce cunoașterea hranei s-a răspândit în țările din Asia de Sud-Est și apoi la nivel global. Oamenii au pus sub semnul întrebării etica consumului de balut.
Pregătirea. Balut în scoici parţial sparte
În mod tradițional, ouăle fertilizate sunt incubate la soare sau îngropate în nisip și depozitate în coșuri, pentru a păstra căldura.
Pentru ca embrionul să se dezvolte normal, acesta trebuie să fie expus la căldură, pentru o perioadă corectă de timp, asigurându-se în același timp că temperatura nu este prea ridicată, pentru a dăuna ouălor, ori prea rece, pentru a permite creșterea embrionului.
Acesta este foarte sensibil la temperaturi ridicate și este ușor de ucis, dacă este gătit în soare. După nouă zile, ouăle sunt ținute la lumină, într-un proces numit "lumânare", pentru a dezvălui embrionul din interior, conform Wikipedia.
Citeşte şi: fgh
Producția de balut depinde de ciclurile de maturare a ouălor, unde oul începe să se dezvolte și își schimbă textura. Pe parcursul acestor diverse perioade de maturare, sunt necesare temperaturi diferite, pentru a accentua caracteristicile specifice ale oului și embrionului.
În primele câteva etape de maturare, baluțul este cunoscut sub numele de „balut sa puti” („învelit în alb”), atunci când este alb; embrionul din interior este insuficient dezvoltat pentru a prezenta un cioc, pene sau gheare, iar oasele sunt nedezvoltate.
Acestea sunt făcute din tipuri de ouă foarte specifice, vechi de mai puțin de cinci zile, fără fisuri vizibile la suprafață.
Durata de incubație a ouălor este o chestiune de preferință locală. În Filipine, balut este în general incubat timp de 14 până la 18 zile înainte de a fi fiert pentru consum. La aproximativ 14 până la 16 zile de incubație, embrionul plutește deasupra albușului și gălbenușului de ou, iar balut se numește „mamatong”.
Foarte hrănitor
Există diferite valori nutriționale pentru balut, deoarece poate fi fie ouă de pui fertilizat, fie ouă de rață.
Specificațiile nutriționale Balut, între pui și rață, au diferențe minore, dar ambele ouă au aproximativ 14 grame de proteină brută, 188 de calorii fiecare și aproximativ 100 de miligrame de calciu.
Un ou de rață poate avea o valoare nutritivă mai mare decât un ou de găină, dar în general atât puiul, cât și balut-ul de rață au aproximativ aceeași valoare nutritivă.