EXCLUSIV Cum a ajuns conspirația COVID - 5G pe un site al Guvernului SUA. Printre autori, doi ruși

DE Valentin Mirică, Alexandru Pop | Actualizat: 27.07.2020 - 22:21
National Library of Medicine/FOTO: nlm.nih.gov

În plină pandemie, un studiu științific dubios, semnat și de specialiști în medicină de la Moscova, susține că există o legătură de cauzalitate între tehnologia 5G și răspândirea coronavirusului.

SHARE

Un rezumat al textului a fost preluat, în mod surprinzător, de un site finanțat de administrația americană, care l-a șters între timp, după sesizarea reporterilor Newsweek România.

Un site nonguvernamental profilat în publicarea de lucrări științifice medicale a publicat recent un articol care pare să confirme teoriile conspiraționiste care circulă pe internet. Studiul se intitulează "Tehnologia 5G și inducerea coronavirusului în celulele pielii".

"În această cercetare, arătăm că undele milimetrice 5G ar putea fi absorbite de celulele dermatologice care acționează ca antene, transferate în alte celule și joacă rolul principal în producerea coronavirusurilor în celulele biologice (...). Undele 5G pot fi buni candidați pentru aplicarea în construirea unor structuri asemănătoare virusului, cum ar fi coronavirusuri (COVID-19) în celule", se arată în deschiderea articolului semnat de șapte cercetători.

"Guvernul SUA nu garantează"

Articolul a fost trimis spre publicare pe 19 mai către site-ul Biolife, care publică un Jurnal al Regulatorilor Biologici și Agenților Homeostatici, și a fost publicat pe 9 iunie.

Deși nu este confirmat de niciunul dintre studiile efectuate anterior în domeniu, un rezumat al materialului a fost preluat pe 16 iulie de Biblioteca Națională de Medicină a SUA, din cadrul Centrului Național pentru Informație Biotehnologică. Această instituție face parte din rețeaua Institutelor Naționale de Sănătate, aflată în subordinea Departamentului de Sănătate al SUA. Totuși, pe site-ul Bibliotecii Naționale de Medicină a SUA există o precizare potrivit căreia "Pentru documentele și programele software disponibile de pe acest server, Guvernul SUA nu garantează și nu își asumă nicio răspundere legală sau responsabilitate pentru acuratețea, completitudinea sau utilitatea informațiilor, aparatelor, produsului sau procesului dezvăluit".

Articolul, retras, după sesizarea Bibliotecii Naționale de Medicină

Ulterior, după ce revista Newsweek România a întrebat Biblioteca Națională de Medicină (National Library of Medicine - NLM), cum a fost posibil ca un asemenea articol să fie preluat în baza sa de date, aceasta a răspuns precizând că articolul a fost retras chiar de către revista care l-a publicat.

"Vă mulțumim că ați contactat Biblioteca Națională de Medicină în legătură cu îngrijorările dvs.

Citatul la care faceți referire a fost trimis la PubMed de către editorul Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents.

Prezența unui articol sau citat specific în colecțiile fizice sau electronice ale NLM, inclusiv PubMed, nu constituie un acord sau aprobarea sau promovarea conținutului său de către NLM sau NIH.

NLM se bazează pe procesul de publicare științifică pentru a identifica și aborda problemele din literatură prin comentarii publicate, corecții și retrageri. Echipa NLM MEDLINE a transmis îngrijorările cu privire la acest articol în atenția revistei, iar de atunci a fost retrasă de editor", se arată în răspunsul transmis Newsweek România.

Fizician român: Radiațiile doar încălzesc pielea

Fizicianul și inventatorul român Cristian Presură, cercetător la compania Philips din Olanda, a demontat în repetate rânduri această teorie: "Pot radiațiile radio să influențeze atât de mult biologia unui virus încât să-i provoace mutații și să-l facă să se răspândească?

Ei, abia aici teoria de pe internet devine SF, pentru că cercetătorii știu că radiația poate cel mult încălzi o suprafață. Cunoaștem asta de la cuptorul cu microunde, care are o radiație electromagnetică asemănătoare. Punem mâncare înăuntru și este încălzită. Diferența esențială constă în intensitatea radiațiilor, pentru că un cuptor cu microunde are 1.000 de wați, pe când un telefon, în cel mai rău caz, emite către noi, eventual, un watt în momentul în care vorbim cu el lipit de ureche“.

Aceste afirmații sunt confirmate de numeroase studii, precum cel publicat în aprilie de către Comisia Internațională pentru Protecția împotriva Radiațiilor Non-Ionizante, preluat de Organizația Mondială a Sănătății.

Un alt studiu, publicat în iulie de Universitate Statului Oregon arată că rețelele 5G au impact nesemnificativ asupra sănătății,

Comisia Europeană are chiar o pagină dedicată acestei dezinformări.

Doi autori ruși, unul specializat în sifilis

Patru dintre cei șapte semnatari ai controversatului studiu lucrează la o universitate online, "Guglielmo Marconi", din Roma. Unul dintre aceștia, Maria Grazia Roccia, profesor la departamentul de fizică nucleară, mai are pe același site un articol cu un titlu bizar: "O gaură neagră din centrul Pământului joacă rolul celui mai mare sistem de telecomunicații pentru conectarea ADN-urilor, ADN-urilor întunecate și moleculelor de apă pe colectorul dimensional 4 + N".

Alți doi autori, O.Y. Olisova și K.M. Lomonosov, sunt specialiști ruși în dermatologie, afiliați Universității de Medicină de Stat "I.M. Sechenov" din Moscova. Cel din urmă a publicat pe același site mai multe articole despre sifilis.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te