Cronologia scandalului Trump-Rusia: oameni, fapte, acuzații

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 05.04.2019 - 08:02

În aproape doi ani de investigații, procurorul special Robert Mueller a pus sub acuzare penală mai mulți apropiați ai președintelui SUA, Donald Trump, și a dezvăluit multe contacte dintre asociații săi și Rusia.

SHARE

Newsweek România vă prezintă cele mai importante aspecte ale scandalului amestecului Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016 și personajele implicate.

Principalele dezvăluiri ale anchetei

Operațiunile de hacking ale Rusiei și WikiLeaks

Parte dintr-un efort complex de a sabota campania democratei Hillary Clinton, rivala lui Donald Trump în 2016, GRU, serviciul militar de securitate al Rusiei a spart computerele Partidului Democrat și contul privat de e-mail al lui John Podesta, șeful de campanie al lui Hillary Clinton, și a furat zeci de mii de e-mailuri, pe care le-a publicat pe Internet prin intermediul WikiLeaks.

În afară de 12 ofițeri de informații ruși, au fost puși sub acuzare și Julian Assange, fondatorul Wikileaks, și Roger J. Stone Jr., un apropiat al președintelui SUA.

Manipularea social media de către Rusia

Guvernul rus a coordonat, de asemenea, o rețea de troli de Internet, din cadrul celebrei Internet Research Agency (IRA), care au folosit conturi false în social media pentru a manipula alegătorii americani și a influența alegerile din SUA, potrivit lui Robert Mueller. Treisprezece cetățeni ruși au fost puși sub acuzare.

Construirea Turnului Trump la Moscova

Donald Trump și alți directori ai organizației sale au fost implicați în discuții,  în perioada campaniei electorale din 2016, legate de construirea unui Turn Trump la Moscova. În timpul campaniei, Trump a negat în mod repetat că are interese de afaceri în Rusia, dar a recunoscut că discuțiile au avut loc.

__________________

Citește și 

Ce urmează după ce Trump a scăpat de dosarul „Rusia“

Raportul Mueller vs. raportul Barr. O lovitură năprasnică pentru democrați

__________________

Întâlnirea de la „Trump Tower“ din New York

Fiul președintelui SUA, Donald Trump Jr., a organizat o întâlnire cu un avocat conectat la Kremlin, după ce acesta l-a informat că guvernul rus vrea să împărtășească informații dăunătoare despre Hillary Clinton. Întâlnirea a avut loc la „Trump Tower“ din New York și a  fost descoperită de cotidianul „The New York Times“. După publicarea informațiilor, echipa lui Trump a mințit în legătură cu motivul întâlnirii.

Contactele rusești

Donald Trump și 12 dintre asociații săi au avut mai mult de 100 de contacte cu cetățeni ruși și cu WikiLeaks, sau intermediari ai acestora, în timpul campaniei electorale și pe parcursul tranziției către preluarea funcției. Acestea au inclus multiple oferte de a o împroșca cu noroi pe Hillary Clinton, tentative de a aranja întâlniri secrete pe ușa din dos între Trump și Putin, mesaje private cu WikiLeaks și alte „fronturi“ rusești.

Sancțiunile împotriva Rusiei

Mai mulți apropiați ai lui Trump s-au implicat în discuții despre suspendarea sancțiunilor economice impuse de SUA Rusiei.

Paul Manafort, președinte al campaniei lui Trump, a discutat în repetate rânduri cu un partener de afaceri rus despre un plan de a pune capăt unui război de guerilă între Rusia și Ucraina, care ar fi condus la scutirea de sancțiuni.

Același lucru I l-a propus și lui Michael T. Flynn, primul consilier pentru securitate națională al președintelui. Flynn a discutat, de asemenea, cu ambasadorul rus în SUA, Serghei I. Kislyak, despre sancțiuni.

Sprijin din străinătate

Și alți oficiali străini au oferit asistență campaniei lui Donald Trump. Un emisar al doi prinți arabi i-a spus fiului președintelui că aceștia erau dornici să-i ajute pe tatăl său să câștige alegerile.

O companie israeliană a fost rugată să livreze un instrument de manipulare a social media, pentru a o învinge pe Hillary Clinton. Un consilier din echipa de tranziție a participat la o întâlnire în Seychelles, care a fost convocată de către prințul coroanei din Emiratele Arabe Unite.

Acuzațiile de obstrucționare a Justiției

Atacurile publice și private ale lui Donald Trump la adresa investigațiilor l-au expus la acuzații de obstrucționare a justiției.

Printre acestea se numără presiunile asupra directorului FBI, James B. Comey, pentru a pune capăt anchetei Biroului împotriva lui Flynn, concedierea lui Comey de la conducerea FBI, a Procurorului General, Jeff Sessions, și tentativa de concediere a procurorului special Robert Mueller.

Apropiați ai președintelui, printre acuzați

Șase persoane din cercul de apropiați ai președintelui SUA, Donald Trump, au fost puși sub acuzare de către procurorul special, Robert Mueller. Cinci dintre ei au fost condamnați sau au pledat vinovați.

Michael T. Flynn

Fost consilier în domeniul securității naționale al președintelui SUA,  a pledat vinovat la acuzația că a mințit FBI-ul despre discuțiile pe care le-a avut cu ambasadorul rus Serghei I. Kislyak, în timpul tranziției prezidențiale.

Michael D. Cohen

Fost avocat al lui Trump, a pledat vinovat că a mințit Congresului despre negocierile, purtate în timpul campaniei electorale din 2016, pentru a construi un Turn Trump la Moscova în timpul campaniei.

El a fost, de asemenea, condamnat la închisoare într-o altă anchetă legată de plățile pe care le-a făcut în numele lui Trump. Este vorba de plăţi ilegale făcute către două femei cărora le-a cumpărat tăcerea, după ce au avut aventuri cu preşedintele american.

Michael D. Cohen, în vârstă de 52 de ani, a recunoscut că, în ajunul alegerilor prezidenţiale din 2016, a efectuat o plată de 130.000 de dolari către actriţa porno Stormy Daniels şi una de 150.000 de dolari către fostul model Playboy, Karen McDougal. Avocaţii lui Cohen au căzut de acord cu procurorii că acele plăţi au încălcat legile de finanţare a campaniilor, care cer transparenţă şi impun un plafon pentru donaţii individuale de 2.700 de dolari.

Roger J. Stone Jr.

Vechi prieten și consilier al lui Trump, a fost acuzat că a mințit Congresul despre eforturile sale de a contacta WikiLeaks.

Paul Manafort

Vechi consultant și lobby-ist republican, Manafort a lucrat în campania lui Trump, din martie până în august 2016. Timp de trei luni a fost chiar șeful campaniei acestuia.

A fost condamnat pentru fraudă financiară și conspirație, în urma muncii de consultanță pe care a efectuat-o anii trecuți în Ucraina, în numele figurilor politice pro-ruse.

âDe asemenea, a avut mai multe contacte în timpul campaniei cu un asociat rus, conectat la serviciile de informații rusești, și a împărtășit date din sondaje referitoare la șansele lui Trump. Dl. Manafort l-a mințit chiar pe Mueller, după ce a promis să coopereze cu ancheta sa, a constatat un judecător.

Rick Gates

Președinte adjunct al campaniei lui Trump, a fost multă vreme mâna dreaptă a  lui Paul Manafort din Ucraina. El a fost de acord să colaboreze în cadrul ancheta lui Robert Mueller, după ce a pledat vinovat de fraudă financiară și i-a mințit pe anchetatori.

George Papadopoulos

Fost consilier al campaniei Trump, a avut multiple contacte cu rușii, i-a informat în repetate rânduri pe membrii staff-ului de campanie a prezidențiabilului Trump despre intențiile acestora de a-l ajuta să câștige lupta cu Hillary Clinton. El a pledat vinovat față de acuzația că a mințit FBI-ul despre legăturile sale.

Membri ai familiei lui Trump, prinși în anchetă

Zeci de persoane au fost vizate de ancheta lui Mueller, dar au scăpat fără să fie puși sub acuzare. Printre aceștia: membri ai familiei Trump, laolaltă cu  oficiali de campanie și din administrația sa, directori executivi și membri ai echipei juridice.

Donald Trump Jr.

Fiul cel mare al președintelui Donald Trump a organizat faimoasa întâlnire de la Trump Tower. De asemenea, a făcut schimb de mesaje private cu WikiLeaks și a știut de negocierile din campania electorală pentru construirea unui Turn Trump la Moscova.

__________________

Citește și 

Ce urmează după ce Trump a scăpat de dosarul „Rusia“

Raportul Mueller vs. raportul Barr. O lovitură năprasnică pentru democrați

__________________

Ivanka Trump

Avocatul Michael D. Cohen a afirmat că a informat-o pe fiica președintelui Donald Trump (foto) și pe fiul acestuia, Donald Trump Jr., în legătură cu proiectul „Trump Tower“ din Moscova. Ea a fost de asemenea contactată de o rusoaică al cărei soț s-a oferit să-l ajute pe tatăl său, Donald Trump, să dezvolte un proiect imobiliar separat în Moscova.

Jared Kushner

În calitate de oficial de rang înalt al campaniei lui Donald Trump, ginerele acestuia (foto), soțul Ivankăi Trump, a participat la reuniunea de la Trump Tower.

De asemenea, a fost informat că un membru al staff-ului de campanie a fost abordat în legătură cu înființarea unui canal confidențial între Trump și Putin, dar și că Donald Trump Jr. a primit un mesaj privat de la WikiLeaks. 

În calitate de consilier al lui Donald Trump în timpul perioadei de tranziție, Kushner s-a întâlnit la Trump Tower cu ambasadorul rus și a discutat despre stabilirea unei modalități de a comunica cu Moscova în timpul tranziției.

El s-a întâlnit, de asemenea, cu un bancher rus apropiat lui Putin, în încercarea de a stabili o linie directă de comunicare cu președintele rus.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te