Ce urmează după ce Trump a scăpat de dosarul „Rusia“

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 05.04.2019 - 08:01
Donald Trump  l-a atacat în repetate rânduri pe procurorul special Robert Mueller. La fel a procedat și procurorul general William Barr
Donald Trump l-a atacat în repetate rânduri pe procurorul special Robert Mueller. La fel a procedat și procurorul general William Barr

Președintele SUA a câștigat o bătălie importantă, dar războiul cu democrații e departe de a fi încheiat. Totuși, Trump ia o opțiune serioasă pentru al doilea mandat.

SHARE

Două au fost concluziile importante din scrisoarea pe care Procurorul General al SUA, William Barr, a adresat-o Congresului american și în care a rezumat rechizitoriul procurorului special Robert Mueller, în ancheta pe marginea amestecului Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Prima dintre ele: „[Ancheta] Nu a constatat că staff-ul de campanie al lui Donald Trump sau o altă persoană asociată cu președintele a conspirat sau și-a coordonat eforturile cu Rusia pentru a influența alegerile prezidențiale din 2016 din SUA“.

A doua: Mueller „nu a tras nicio concluzie“ dacă președintele Donald Trump a obstrucționat justiția în cursul anchetei, dar, în același timp,  nici nu-l exonerează de această acuzație. Procurorul special le-a pasat lui William Barr și adjunctului său, Rod Rosenstein, responsabilitatea unei eventuale puneri sub acuzare a președintelui.

Robert Mueller

Procurorul General a apreciat însă că „dovezile strânse în cursul investigației efectuate de procurorul special nu sunt suficiente pentru a stabili că președintele a comis o infracțiune de obstrucționare a
justiției“.

După o investigație de 22 de luni, scrisoarea de patru pagini a lui Barr este privită în mod diferit de către democrați și republicani. În mod cert, ea nu va pune capăt războiului politic, mai ales că alegerile prezidențiale din 2020 bat la ușă. Într-o analiză publicată pe site-ul National Public Radio (NPR), jurnaliștii americani avansează câteva posibile evoluții ulterioare raportului lui Mueller.

__________________

Citește și 

Cronologia scandalului Trump-Rusia: oameni, fapte, acuzații

Raportul Mueller vs. raportul Barr. O lovitură năprasnică pentru democrați

__________________

1. Impeachment-ul a devenit mai puțin probabil

Președintele Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a stabilit deja o ștachetă foarte înaltă pentru im­peachment (punerea sub acuzare a unui înalt funcționar de stat pentru acțiuni contrare intereselor SUA - n.red.). „Nu sunt pentru impeachment“, a declarat ea pentru „Washington Post“. „Dacă motivul nu este unul grav, convingător, copleșitor și bipartizan, nu cred că ar trebui să mergem pe această cale, pentru că am împărți țara în două“, a explicat ea.

Procurorul general William Barr

„Nu există nimic în raportul lui Mueller, potrivit scrisorii lui William Barr, care să întrunească condițiile enumerate de Pelosi. Dacă ar fi fost vorba de o faptă gravă a președintelui, Barr era obligat să scrie despre asta în scrisoare adresată
Congresului“, remarcă jurnaliștii NPR.

Ei apreciază că democrații se vor concentra pe acuzația de obstrucție, sperând că vor apărea dovezi în sprijinul acuzației, fie în varianta lungă a rechizitoriului lui Mueller, fie din alte surse.

2. O victorie pe termen scurt pentru Trump

Președintele SUA, Donald Trump, și suporterii săi au susținut public, în ultimii doi ani de zile, că nu a existat „nici o înțelegere“ cu Rusia. Se dovedește că au avut dreptate.

După publicarea scrisorii lui William Barr, președintele a caracterizat ancheta lui Mueller drept o „încercare ilegală de a-l umili, care a eșuat“.  „Sper că se uită cineva și în cealaltă parte“, a scris Trump pe Twitter. Jurnaliștii NPR se întreabă dacă nu cumva asta a sunat ca o amenințare.

Donald Trump a mai postat, de asemenea, următorul mesaj: „EXONERARE totală. (Nu este adevărat, dar vom ajunge la asta în curând.)“

Senatorul republican Lindsey Graham, președinte al Comisiei juridice din Senatul SUA, a postat și el pe Twitter: „O zi bună pentru statul de drept. O zi grozavă pentru președintele Trump și echipa sa. Niciun complot și nici o obstrucție. Norul de deasupra capului președintelui Trump a fost risipit de acest raport.“

3. Trump nu e exonerat de acuzația obstrucționării Justiției

Acest lucru este extrem de ofertant, din punct de vedere politic, pentru democrați. În mod cert, vor încerca să sape mai adânc pe această temă. De altfel, mai mulți lideri democrați i-au cerut lui William Barr să dea publicității mai multe informații din raportul lui Mueller, inclusiv documentele care stau la baza raportului.

Jurnaliștii NPR amintesc faptul că, deși perspectiva impeachment-ului este tot mai îndepărtată, președintele Comisiei juridice din Camera Reprezentanților, democratul Jerry Nadler, a afirmat: „Pot exista infracțiuni insuficiente pentru un impeachment și fapte care se pretează la asta, dar nu sunt infracțiuni“.

4. Anchetele împotriva lui Trump vor continua

Recent, Jerry Nadler l-a chemat pe William Barr la audieri în Comisia juridică a Camerei în legătură cu unele „discrepanțe îngrijorătoare“. Aceasta este, în opinia jurnaliștilor NPR, dovada clară că investigațiile democraților nu se vor opri.

Deja, democrații au inițiat anchete care-l implică pe președinte, staff-ul de campanie, administrația și afacerile sale. Jerry Nadler a trimis solicitări de a face declarații către 81 de persoane din sfera apropiaților lui Donald Trump.

După ce ancheta lui Mueller s-a finalizat, atenția se va muta către investigația în curs efectuată de procurorii Districtului de Sud din New York, care a făcut deja o victimă: Michael Cohen, fostul avocat și „om bun la toate“ al lui Trump.

„Această investigație ar putea oferi o viziune mult mai relevantă asupra lumii lui Trump (…) decât perspectiva îngustă a lui Mueller, care s-a concentrat pe conspirația cu Rusia și obstrucționarea Justiției“, scrie NPR. Comitetul pentru Inaugurarea Președintelui este și el investigat, pe motiv că ar fi primit donații ilegale din străinătate.

5. Democrații trebuie să-și stabilească strategia până la alegeri

Scrisoarea lui William Barr a fost o lovitură pentru democrați. Candidații acestui partid trebuie să-și revină rapid și să stabilească strategia de urmat, mai ales că alegerile prezidențiale din 2020 bat la ușă.

Sondajele de opinie din ultima vreme au indicat o preferință a publicului pentru transparență. Un sondaj NPR/PBS NewsHour/Marist din decembrie 2018 relevă că opinia publică vrea ca raportul Mueller să fie făcut public în întregime. Două treimi dintre republicani au susținut acest lucru.

6. Departamentul de Justiție, presat să nu fie partizan

Multe dintre instituțiile americane se confruntă cu teste de stres. Președintele Trump a criticat sistemul judiciar („judecătorii Obama“), comunitatea de informații și FBI („statul ascuns“) și, bineînțeles, mass media („știrile false“).

Răspunsul pe care Trump l-a dat după publicarea scrisorii lui Barr arată că lucrurile vor continua astfel dacă Departamentul de Justiție va avea o abordare non-partizană, ca Armata sau Internele.

__________________

Citește și 

Cronologia scandalului Trump-Rusia: oameni, fapte, acuzații

Raportul Mueller vs. raportul Barr. O lovitură năprasnică pentru democrați

__________________

Liderii democrați Nancy Pelosi și Chuck Schumer au tras câteva șarje în această direcție: „Având în vedere luările de poziție ale domnului Barr împotriva anchetei procurorului special Mueller, el nu este un observator neutru și nu este în măsură să facă aprecieri obiective cu privire la raport“.

Cei doi s-au referit la un memo de 19 pagini, pe care William Barr l-a scris în urmă cu nouă luni pentru înalții oficiali din Departamentul de Justiție, în care aprecia că Mueller nu este capabil să obțină dovezi referitoare la obstrucționarea Justiției de către Trump. Acest raport a fost punctul central în timpul audierilor pentru preluarea funcției de Procuror General.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te