"Creierul" ATENTATELOR de la 11 septembrie în care au murit 3.000 de oameni scapă de injecția letală

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.08.2024 - 10:30
"Creierul" ATENTATELOR de la 11 septembrie în care au murit 3.000 de oameni scapă injecția letală - Foto: Profimedia images
"Creierul" ATENTATELOR de la 11 septembrie în care au murit 3.000 de oameni scapă injecția letală - Foto: Profimedia images

"Creierul" atentatelor de la 11 septembrie își recunoaște vina. Khalid Sheikh Mohammed (KSM), considerat creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite și deținut la baza militară americană de la Guantanamo, a acceptat să-și recunoască vina pentru a nu fi ucis.

SHARE

Potrivit Pentagonului, acest acord îi permite să evite un proces care ar putea duce la pedeapsa cu moartea, în schimbul unei sentințe de închisoare pe viață.

"Creierul" ATENTATELOR de la 11 septembrie în care au murit 3.000 de oameni scapă de injecția letală 

Conform New York Times, oficiali americani citați de Reuters au declarat sub anonimat că acordul prevede aproape sigur recunoașterea vinovăției în schimbul eliminării riscului pedepsei cu moartea.

KSM este cel mai cunoscut deținut din centrul de detenție Guantanamo, care a fost deschis în 2002 de fostul președinte George W. Bush pentru a găzdui militanții străini suspecți după atacurile de la 11 septembrie .

La apogeul său, centrul găzduia 800 de deținuți, dar numărul acestora a scăzut acum la 30.

Citește și: Un document FBI despre teroriștii care au comis atentatele de la 11 septembrie 2001, declasificat

Acordul îi implică și pe doi coacuzați ai lui KSM, Walid Muhammad Salih Mubarak Bin Attash și Mustafa Ahmed Adam al Hawsawi, care sunt și ei deținuți de două decenii la Guantanamo. Aceștia sunt acuzați de terorism și de uciderea a aproape 3.000 de persoane în atentatele de la New York și Washington.

Citește și: Atentatele 9/11. Tragedia care a pornit războiul împotriva radicalismului islamic

Procedurile judiciare împotriva lor au fost blocate din cauza dezbaterilor privind dacă torturile suferite în închisorile secrete ale CIA afectează probele împotriva lor. Potrivit unui raport din 2014 al Comisiei de informații a Senatului SUA, Khalid Sheikh Mohammed a fost supus metodei de interogare cunoscută sub numele de "waterboarding" de cel puțin 183 de ori .

Reacții și controverse după ce teroristul a scăpat de pedeapsa cu moartea

Acordul de pedeapsă negociată a fost criticat de liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, care a condamnat aceste înțelegeri.

Într-un comunicat, McConnell a declarat: „Singurul lucru mai rău decât negocierea cu teroriștii este negocierea cu ei după ce sunt în arest,” acuzând administrația președintelui Joe Biden de „laşitate în faţa terorii” .

Avocații deținuților au confirmat în martie 2022 că au loc negocieri pentru un acord de pedeapsă negociată, care ar fi mai probabil decât un proces în fața tribunalului militar de la Guantanamo .

Deținuții doresc, de asemenea, să obțină garanția că vor rămâne la Guantanamo și nu vor fi transferați într-un penitenciar federal din Statele Unite, unde ar fi izolați în celule .

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te