17 ani de la atentatele 9/11. Tragedia care a pornit războiul împotriva radicalismului islamic

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 11.09.2018 - 11:50
FOTO: Getty Images

Statele Unite ale Americii marchează, marți, 17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, în care și-au pierdut viața 2.977 de persoane nevinovate și care au marcat începutul războiului împotriva radicalismului islamic.

SHARE

În dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001, turnurile gemene World Trade Center din New York au fost lovite la un interval de câteva minute de două avioane deturnate. Ulterior, un alt avion deturnat s-a prăbuşit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la faţada vestică a clădirii Departamentului american al Apărării.

Un al patrulea aparat deturnat s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania. Obiectivul precis al teroriştilor a rămas, până astăzi, necunoscut, la fel ca şi împrejurările exacte ale producerii catastrofei."Este genul de eveniment care nu se va diminua din punct de vedere emoţional până când toţi cei în viaţă în momentul producerii atentatelor nu vor muri", a declarat Lary Sabato, directorul Centrului de Politici din cadrul Universităţii Virginia.

11 septembrie a remodelat Statele Unite în nenumărate moduri, dar poate cea mai profundă a fost transformarea dintr-o ţară în care pace era starea normală într-una blocată într-o stare permanentă de război.

După tragedia care a marcat o lumea întreagă, Statele Unite s-au aflat în război aproape permanent în cei 17 ani scurşi de la atentate, cea mai lungă perioadă neîntreruptă din istoria americană.

SUA au efectuat raiduri aeriene şi au trimis trupe în şapte ţări de glob, din Pakistan în Libia, însă niciunul din aceste conflicte nu a fost soluţionat până acum, şi există semne că vor mai dura încă mulţi ani, relatează Mediafax.

Victoriile răsunătoare pe câmpul de luptă au fost urmate de eşecuri frustrante pe termen lung. 

SUA au slăbit foarte mult organizaţia teroristă al-Qaida în mai multe ţări, doar de slăbiciunea acestei reţele a profitat Stat Islamic. Mai mult, flagelul islamist s-a răspândit şi în alte regiuni de pe glob, cum ar fi Filipine, Indonezia sau ţările din zona africană a Sahelului. 

Aproape 7.000 de militari americani au fost ucişi şi peste 50.000 de răniţi în aceste conflicte iar sute de mii de civili au devenit victime colaterale.Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.