COVID-19. Putin a promis bonusuri pentru medici, dar aceștia au primit doar vizita poliției

DE Adina Mutăr | 28.05.2020 - 16:16

Președintele rus a promis bonusuri de până la 1.100 dolari pe lună pentru fiecare medic, asistentă medicală și orice alt lucrător de sănătate din prima linie în lupta împotriva coronavirusului. În schimb, medicii au primit doar vizite de la poliție, potrivit The New York Times.

SHARE

Banii promiși nu au ajuns la medici, iar cei nemulțumiți au primit în schimb vizita poliției care a vrut să știe de ce s-au plâns public că nu li s-a dat „kovidni rubla”.

Potrivit Kremlinului, există un fond de 500 de miliarde de dolari pentru criza coronavirusului, așa că Putin are banii promiși, dar de ce nu ajung aceștia la oameni?

Observatorul politic de la Kommersant, Dmitri Drize, susține că pe teren există o „neînțelegere completă” a modului de efectuare a acestor plăți. Autoritățile s-au încurcat în definiția „contactului” cu pacienții COVID-19, ca să știe cum împart banii, cine ia mai mult, cine mai puțin.

Cu atât mai mult cu cât o circulară a Guvernului subliniază că nu trebuie pierdut niciun ban de la stat, „subvențiile trebuie protejate”, altminteri Comitetul de investigare va intra în scenă. Și atunci, pentru autoritățile locale, este mai ușor să lase banii nefolosiți în conturi decât să ia inițiative de plată, ca apoi să fie investigate.

Ca urmare, autoritățile locale așteaptă precizări de la centru, centrul se ceartă cu Ministerele regionale de Sănătate, iar medicii ajung să primească și câte 27 de ruble „bonus”, după cum s-a raportat din Regiunea Kaluga.

Iulia Volkova, medic din Krasnodar, care conduce sucursala locală a Alianței Doctorilor, afiliată opoziției, a declarat că lucrătorii medicali s-au bucurat de promisiunea lui Putin, dar acum sunt îngroziți că vor fi anchetați dacă se plâng că nu au primit primele.

Un medic din Abinsk, care a ajutat la organizarea plângerilor publice în legătură cu neplata bonusului, a primit o scrisoare de la poliție ce-l avertiza că poate fi urmărit penal pentru „desfășurarea de activități extremiste”.

În unele cazuri, însă, procurorii s-au aliat cu medicii protestatari. Procuratura din Simferopol, capitala Crimeii, anexată de Rusia în 2014, a declarat săptămâna trecută că a investigat plângerile de neplată și le-a găsit justificate. Aceasta a obligat autoritățile locale să plătească.

Putin, la rândul lui, a început să amenințe autoritățile locale pentru că nu plătesc primele.

„Am dat cifre specifice pentru aceste plăți pentru medici, pentru personalul de asistență medicală, pentru tot personalul medical, pentru echipajele de ambulanță și așa mai departe”, le-a transmis Putin. „Ați făcut o mizerie birocratică, numărând orele lucrate cu pacienții COVID-19. Am spus eu să vă apucați să monitorizați fiecare cât lucrează cu pacienții COVID-19 sau ceva de genul? Nu!”

Însă, Putin a mai transmis și altceva autorităților locale: „Vă rog să rețineți că voi verifica personal situația în această problemă în fiecare regiune a Rusiei.” Ori această avertizare a fost interpretată ca o manifestare a „puterii verticale”, atât de cunoscută funcționarilor publici.

Tatiana Stanovaia, expertă în politica rusă, a declarat că „puterea verticală” a fost întotdeauna un proiect politic axat pe protejarea Kremlinului împotriva adversarilor, nu pe furnizarea unei administrații eficiente în beneficiul publicului.

Rusia, cu peste 379.051 de cazuri de coronavirus raportate, este a treia țară cea mai infectată după Statele Unite și Brazilia, cu o rată a mortalității de 1,09%.

Peste o sută de medici au decedat de COVID-19.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.