Cine îl poate înlocui pe Joe Biden în cursa pentru Casa Albă. Ce șanse are Kamala Harris?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.07.2024 - 22:30
Cine îl poate înocui pe Joe Biden în cursa pentru Casa Albă. Ce șanse are Kamala Harris - Foto: X Joe Biden (rol ilustrativ)

Cea mai simplă soluție este înlocuirea lui Biden cu vicepreședintele Kamala Harris. De altfel, președintele în funcția al SUA a anunțat eja că o susține. Dar ce șanse are?

SHARE

Odată cu ieșirea lui Biden din cursă, Partidul Democrat se confruntă acum cu sarcina de a selecta un nou nominalizat. Democrații vor trebui să aleagă unul până pe 7 august sau vor fi excluși de la vot în Ohio.

Cea mai simplă soluție este înlocuirea lui Biden cu vicepreședintele Kamala Harris. Ea poate accesa ”cufărul lui de război”, deoarece se află deja în dosarele FEC, iar campania Biden a efectuat sondaje privind capacitatea ei de a câștiga în noiembrie, înainte de anunțul lui Biden.

Cine îl poate înlocui pe Joe Biden în cursa pentru Casa Albă. Ce șanse are Kamala Harris?

Primul efect imediat al abandonului lui Biden ar fi redeschiderea primarelor democrate. Fără Biden ca și candidat prezumtiv, Comitetul Național Democrat (DNC) ar trebui să faciliteze un proces rapid și organizat de nominalizare a unui nou candidat.

Urmărirea ar putea deveni controversată, deoarece diverși lideri democrați și potențiali candidați ar putea face un pas înainte pentru a concura pentru nominalizare, scrie Newsweek.com

Candidații potențiali pentru a-l înlocui pe Biden ar include probabil Harris, guvernatorul Michigan Gretchen Whitmer și guvernatorul Californiei Gavin Newsom.

Citește și: Joe Biden se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale din SUA

 Oricine este candidatul trebuie să adune destui delegați pentru a evita o convenție contestată și a deveni nominalizat înainte de 7 august.

Un nou candidat democrat ar trebui să-și construiască sau să-și extindă rapid infrastructura de campanie, inclusiv strângerea de fonduri, sensibilizarea alegătorilor și organizarea la nivel local.

Aparatul de campanie existent al lui Biden, care include aprobări cheie și resurse financiare substanțiale, ar trebui să fie transferat sau reutilizat pentru a sprijini noul nominalizat. Dacă Harris nu este nominalizată, cufărul de război al lui Biden devine mai greu de accesat pentru noul nominalizat. Cel mai probabil va trebui să doneze banii DNC, care apoi i-ar aloca noului nominalizat.

Citește și: Reacția lui Donald Trump la decizia lui Joe Biden de a se retrage din cursa pentru Casa Albă

Noul candidat al partidului se va confrunta cu provocarea de a unifica baza democrată și de a organiza o campanie puternică împotriva lui Trump. Democrații speră că un nou candidat poate redinamiza partidul și îl poate ajuta în cursele de vot negativ, oferindu-le o șansă mai mare de a păstra Senatul și de a câștiga Camera.

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024 împotriva lui Donald Trump - și a anunțat că suține pe vicepreședintele Kamala Harris. El demisionează pe fondul presiunilor din interiorul Partidului Democrat, pe fondul preocupărilor legate de sănătatea sa.

Decizia vine după câteva zile de la afirmația că nu intenționează să se retragă din cursă. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te