Există o prăpastie între cursa Chinei pentru energii regenerabile și restul lumii. Statul chinez a instalat 93 de gigawați de panouri fotovoltaice într-o lună, în mai, stabilind un nou record mondial.
Cifra este cu atât mai impresionantă cu cât statele membre UE au adăugat doar 65,5 gigawați de energie solară pe parcursul unui an întreg.
China, record la panouri fotovoltaice. A pus într-o lună cât țările UE într-un an. Arde și cărbune
În total, China a instalat 103,5 gigawați din surse regenerabile cu emisii zero în mai 2025, reprezentând o creștere de 25% față de aceeași lună a anului trecut. Dar specialiștii se așteaptă la o încetinire a trend-ului, pe fondul schimbării legislației, relatează ilfattoquotidiano.it.
Citește și: Fotovoltaicele fac carieră. În Bulgaria producţia de energie solară a depăşit consumul naţional
Boom-ul de panouri fotovolotaice și alte sisteme de generare de energie verde din China a fost alimentat de politicile implementate în ultimii ani de către Beijing, dar, de la 1 iunie, China a abandonat tariful de alimentare (Feed-in-Tariff), adoptat în temeiul legii din 2008 privind sursele regenerabile de energie și care permitea producătorilor de energie eoliană și solară să beneficieze de un preț garantat mai mare decât prețul pieței.
Prin urmare, noul sistem de prețuri la energie din China se va baza pe tranzacții de piață și reprezintă o provocare, pe lângă cea privind problema principală, și anume cărbunele.
Ce se va întâmpla? O încetinire a extinderii capacităților de energie verde este cu siguranță posibilă (față de ultimele înregistrări) pentru producătorii care, de peste un an, se confruntă deja cu scăderea prețurilor, din cauza supracapacității de producție și a reducerii subvențiilor.
Citește și: Cât costă să-ți pui panouri fotovoltaice fără bani de la stat? Bateria e scumpă, o poți monta după
Dar, pe de altă parte, din 2021, tarifele subvenționate au fost eliminate treptat la nivel național pentru majoritatea proiectelor. În plus, de la 1 mai, a intrat în vigoare o altă măsură care îngreunează conectarea panourilor solare de pe acoperișuri la rețeaua electrică din China.
China mizează în continuare puternic și pe cărbune
Cărbunele a fost și rămâne o parte vitală a mixului energetic al Chinei, cu 94,5 gigawați de proiecte în construcție în 2024, sau 93% din totalul global, dar instalațiile anuale eoliene și solare au depășit constant 100 de gigawați din 2020.
Iar până în 2022, China a produs mai multă energie curată decât orice altă țară (2,6 milioane GWh, aproape de trei ori mai mult decât cele peste 980.000 ale SUA), vânzând 50% din parcurile sale eoliene și 45% din parcurile sale solare.
În 2024, China a instalat 277 de gigawați de energie solară nouă și 80 de gigawați de energie eoliană , aducând capacitatea sa combinată, inclusiv aceste două surse de energie regenerabilă, la peste 1.400 GW (depășind obiectivul pentru 2030), iar în primul trimestru al anului 2025, generarea de energie din energie eoliană și solară a atins 74,33 gigawați, aducând capacitatea cumulată la aproximativ 1.482 GW.
China este, prin urmare, pe cale să atingă 60% din totalul capacității regenerabile instalate în lume până la sfârșitul deceniului.
Dar China rămâne în continuare și cel mai mare poluator, fiind responsabilă pentru aproximativ 70% din emisiile globale de carbon și continuând să construiască centrale electrice pe cărbune.