China a premiat cercetătorii de la Laboratorul Wuhan. Vrea și Premiul Nobel pentru Medicină

DE Adina Mutăr | 22.06.2021 - 20:42
Cercetătorii de la Laboratorul Wuhan, premiați de Beijing/Foto: AFP

Ministerul chinez de Externe susține că Institutul de Virologie din Wuhan (WIV) merită să câștige Premiul Nobel pentru Medicină pentru cercetările în domeniul coronavirusurilor.

SHARE

La sfârșitul săptămânii trecute, Academia Chineză de Științe a nominalizat Institutul de Virologie din Wuhan pentru Premiul în Știință și Tehnologie, numindu-i în mod specific pe Shi Zhengli, alias „Femeia liliac” - cercetătoarea care s-a ocupat de virusurile provenite de la lilieci -și pe Yuan Zhiming, director al Laboratorului Național de Biosiguranță din Wuhan.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că oamenii de știință care lucrează la WIV ar trebui să primească Premiul Nobel pentru Medicină, mai degrabă decât să fie învinuiți, pentru că ei au fost primii care au descoperit secvența genetică a noului coronavirus.

Citește și

Un dezertor din Securitatea Chinei susține că SARSCoV2 a scăpat din laboratorul din Wuhan

SUA şi UE cer OMS o nouă investigaţie, „fără interferenţe”, asupra originii SARSCoV2

 

„Descoperirile medicale din ultimele 18 luni de la Pfizer și Moderna și Oxford și Johnson & Johnson nu s-ar fi produs niciodată dacă nu ar fi fost lucrările anterioare ale Institutului de Virologie Wuhan”, a comunicat ministerul.

Faptul că Guvernul chinez insistă asupra faptului că Institutul de Virologie din Wuhan merită celebrat este un indicator clar că nu intenționează să schimbe nimic în urma pandemiei.

Într-un recent interviu acordat The New York Times, Shi Zhengli a spus că „virusurile liliecilor din China ar putea fi studiate în laboratoarele BSL-2, deoarece nu există dovezi că ar fi infectat direct oamenii”. 

Laboratoarele de nivel 2 pentru biosecuritate sunt concepute pentru a lucra cu virusuri moderat periculoase, cum ar fi infecțiile cu stafilococ, hepatită sau HIV. Facilitățile de nivel 4 pentru biosecuritate lucrează cu ceie mai periculoase virusuri, în special agenți patogeni contagioși precum Ebola și Marburg.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.