Un dezertor din Securitatea Chinei susține că SARSCoV2 a scăpat din laboratorul din Wuhan

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.06.2021 - 11:00
Un dezertor din Securitatea chineză susține că laboratorul din Wuhan este originea coronavirusului/Foto: The Japan Times

Un viceministru al Securității din China, Dong Jingwei, ar fi dezertat la mijlocul lunii februarie, zburând din Hong Kong în Statele Unite alături de fiica sa, Dong Yang. Acesta este „sursa” americanilor în cazul COVID.

SHARE

Se presupune că Dong Jingwei a dat SUA informații despre Institutul de Virologie din Wuhan, care a schimbat poziția Administrației Biden cu privire la originile pandemiei COVID-19, potrivit msn.com.

Citește și: Doi români cu nouă copii au ocupat ilegal o casă din Franța. Proprietara stă pe unde apucă de 2 ani

Dong a fost multă vreme un oficial în Ministerul Securității Statului (MSS) din China, cunoscut și sub numele de Guoanbu, lucrând la Departamentul de Contraspionaj.

Citește și: Cum a scăpat un tânăr șofer dintr-un accident cumplit

A fost promovat în funcția de vice-ministru în aprilie 2018. Dong este oficialulcu cel mai înalt rang care a dezertat din Republica Populară Chineză.

Citește și: Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

Dezertarea lui Dong a fost ridicată de oficialii chinezi în martie la summitul sino-american din Alaska, potrivit dr. Han Lianchao, fost oficial al Ministerului de Externe chinez, înainte de a fi dezertat după masacrul din Piața Tiananmen din 1989.

Într-un tweet postat miercuri, Han a susținut că ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, și șeful Afacerilor Externe al Partidului Comunist, Yang Jiechi, au cerut americanilor să-l returneze pe Dong. Nu li s-a dat niciun răspuns la solicitare.

Citește și: Cu girul Academiei Române, Adrian Năstase face propagandă în favoarea Chinei și Rusiei

Presa în limba chineză, opozantă regimului de la Beijing, susține, de asemenea, că fiica lui Dong, Yang, a plecat cu el din Hong Kong în jurul datei de 10 februarie.

Citește și: Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf divorțează după 15 ani de căsnicie

Aceasta ar fi fost căsătorită cu un director executiv al Alibaba, Jiang Fan, care conduce TMall, o afacere asemănătoare cu Amazon.

Citește și

Sute de „studenți” chinezi au invadat SUA, chiar înainte de izbucnirea pandemiei

SUA şi UE cer OMS o nouă investigaţie, „fără interferenţe”, asupra originii SARSCoV2

 

Fără a-l numi pe Dong, un site pro-Trump, Red State, a raportat la 4 iunie o dezertare la nivel înalt din China, susținând că acesta a furnizat nformații potrivit cărora Beijingul efectuează cercetări de război biologic la laboratorul Wuhan, de unde a scăpat SARSCoV2.

Nivelul de încredere în informațiile aduse de dezertor a determinat Institutul de Cercetări Medicale al Armatei SUA să coroboreze informațiile și să se catalogheze drept credibilă ipoteza scăpării accidentale a coronavirusului din laboratorul din Wuhan.

Buletinul de informații Intelligence Online, din Paris, confirmă că Dong era viceministru în Guoanbu și că era apropiat de președintele chinez Xi Jinping.

Pagina oficială a Consiliului de Stat chinez ce prezintă personalul de top din Ministerul Securității Statului nu mai enumeră niciun viceministru care lucrează sub ministrul MSS, Chen Wenqing.

În cadrul „dezvoltării personalului”, aceasta notează o anchetă de corupție împotriva unui alt fost viceministru, Ma Jian, care a fost condamnat la închisoare pe viață în 2018. Poziția de viceministru este vacantă acum.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.