China avertizează: „Riscul unui conflict terestru pe scară largă în Gaza, în creștere semnificativă”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.10.2023 - 13:29
China avertizează: „Riscul unui conflict terestru pe scară largă în Gaza, în creștere semnificativă” - Foto: Profimedia images

Situația din Gaza este gravă, iar riscul unui conflict terestru pe scară largă este în creștere semnificativă, a avertizat duminică trimisul special al Chinei pentru problema Orientului Mijlociu, potrivit televiziunii de stat CCTV.

SHARE

În cadrul unei conferințe de presă la Cairo, Zhai Jun a declarat că "conflictele armate se extind de-a lungul granițelor israeliano-libaneză și israeliano-siriană, iar efectele lor de propagare se extind la nivel regional și internațional. Perspectivele sunt îngrijorătoare". 

Chia avertizează: „Riscul unui conflict terestru pe scară largă în Gaza, în creștere semnificativă”

Zhai a îndemnat comunitatea internațională să rămână vigilentă față de astfel de evoluții și să acționeze imediat pentru a preveni transformarea situației într-un dezastru umanitar grav.

China va continua să ofere ajutor umanitar de urgență palestinienilor prin intermediul Națiunilor Unite și al canalelor bilaterale, a promis Zhai, fără a preciza ce ajutor a fost deja oferit.

Zhai a participat sâmbătă la summitul pentru pace de la Cairo, împreună cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi și alți lideri arabi, pentru a găsi o "foaie de parcurs" pentru a pune capăt "tragediei umanitare" din Gaza.

Citește și: VIDEO Zeci de morți în Gaza după un atac israelian. 320 de ținte teroriste, distruse

Zhai se află în prezent în Orientul Mijlociu pentru a promova discuțiile de pace și pentru a face presiuni în vederea unei încetări a focului. Zhai a vizitat Qatar și Egipt și va vizita, de asemenea, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iordania și alte țări din regiune.

Înainte de călătoria sa, Zhai a avut convorbiri telefonice cu șefii ministerelor de externe ale Autorității Palestiniene, Israelului, Egiptului, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Norvegiei și altor țări, precum și cu reprezentanții speciali la Națiunile Unite și Uniunea Europeană, a relatat CCTV.

China, de partea Palestinei

Liderul chinez Xi Jinping a declarat săptămâna trecută că o soluție cu două state pentru stabilirea unei Palestine independente este "calea fundamentală de ieșire" din conflictul Israel-Hamas.

Citește și: Prima confruntare la sol dintre armata israeliană și Hamas. Un tanc și buldozere, implicate

Xi, care a făcut comentariile în cadrul unei întâlniri cu premierul egiptean Mostafa Madbouly la Beijing, a declarat că China este dispusă să lucreze cu Egiptul și cu națiunile arabe pentru a "promova o soluție cuprinzătoare, justă și durabilă la problema palestiniană", potrivit CCTV.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te