Ce să nu faci dacă te trezești în miez de noapte și nu mai poți adormi ? Specialiștii avertizează !

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.12.2023 - 18:59
Ce să nu faci dacă te trezești în miez de noapte și nu mai poți adormi. Specialiștii fac avertizări - Foto: Profimedia / imagine cu caracter ilustrativ

Ce să nu faci dacă te trezești în miez de noapte și nu mai poți adormi. Specialiștii fac avertizări și ne dau sfaturi ce să facem pentru a adormi la loc dacă ne trezim în miezul nopții.

SHARE

Ce să nu faci dacă te trezești în miez de noapte și nu mai poți adormi. Specialiștii fac avertizări și ne dau sfaturi ce să facem pentru a adormi la loc dacă ne trezim în miezul nopții.

Ce să nu faci dacă te trezești în miez de noapte

În timp ce unii oameni au norocul să poată adormi imediat ce închid ochii, alții știu prea bine durerea de a număra orele până când trebuie să te trezești a doua zi dimineață.

Citește și: Stresul, depresia, supărarea pot activa cancerul. Medicul Vlad Ciurea explică de ce se întâmplă asta

A te chinui să dormi poate fi oribil, mai ales dacă începe să-ți afecteze calitatea vieții. Și se crede că unul din trei oameni din Marea Britanie suferă de insomnie în mod regulat. Pentru unii, episoadele ocazionale pot veni și dispare fără a provoca probleme serioase - în timp ce pentru alții pot dura luni întregi.

Există mai multe lucruri pe care le poți face dacă te chinui să dormi, de la a fi atent la ceea ce mănânci sau bei înainte de culcare , până la o baie fierbinte. 

Dar pentru cei care se chinuie cu adevărat, s-ar putea să ajungă să se trezească în mijlocul nopților, din cauza unor lucruri precum stresul, anxietatea sau pentru că dormitorul este prea cald sau prea rece.

Dacă ți se întâmplă acest lucru, există lucruri pe care le poți face pentru a te ajuta să adormi din nou mai repede - dar există un lucru pe care nu ar trebui să-l faci. 

S-ar putea să credeți că ar trebui să stați în pat și să încercați să dormi până când ochii ți se simt căzuți, dar acest lucru ar putea agrava problema.

Dar cel mai rău lucru pe care îl poți face este să-ți verifici telefonul, chiar dacă doar verifici ora. Dr. Biquan Luo, CEO al LumosTech , a declarat pentru New York Post :

„Verificarea orei poate crește stresul și poate îngreuna somnul. În plus, dacă verificați ora pe telefon, conținutul telefonului poate fi prea stimulant, ceea ce și mai mult. te împiedică să te relaxezi și să adormi.”

Ce rău ne face lumina albastră a telefonului 

Așa-numita lumină albastră care vine de pe ecranele dispozitivelor electronice precum smartphone-urile și televizoarele ne poate perturba ciclurile naturale de somn, motiv pentru care ar trebui să le puneți deoparte înainte de culcare.

În schimb, dacă te trezești în miezul nopții, mai întâi încerci să stai în pat pentru a vedea dacă poți adormi din nou - dar dacă nu, ar trebui să ieși și să mergi în altă parte. 

Citește și: Medic român tratează pacienți de cancer în SUA: Cât e de ereditar și care sunt simptomele frecvente

Expertul în somn a adăugat: „Când te trezești în miezul nopții, cel mai bine este să stai la început în pat, să încerci să te relaxezi și să vezi dacă poți adormi din nou.

„Dacă nu poți adormi din nou după 10 sau 15 minute, este timpul să te dai jos din pat. Încearcă să mergi într-un loc liniștit și confortabil acasă, cum ar fi canapeaua, și să te angajezi într-o activitate liniștită, cu stimulare scăzută, cum ar fi ca să citești o carte sau să faci o activitate calmantă, până când îți simți din nou somn – apoi întoarce-te în pat.”

Potrivit NHS , ar trebui să mergi la un medic de familie dacă te lupți cu somnul și ți-ai schimbat obiceiurile de somn, dar nu a funcționat, ai avut probleme cu somnul de luni de zile și îți afectează viața de zi cu zi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te