VIDEO Cazurile de variola maimuței explodează în Europa. Spania și Italia „infectate” la un concert

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.05.2022 - 10:08
VIDEO Cazurile de variola maimuței explodează în Europa. Spania și Italia „infectate” la un concert / Profimedia

Cazurile de variola maimuței din Spania și Italia au fost identificate ca debut la un festival insular la care au participat 80.000 de oameni.

SHARE

Autoritățile încearcă să oprească un focar care a explodat în toată Europa și nu numai, cu peste 90 de cazuri confirmate și alte zeci suspectate.

Un total de 145 de cazuri confirmate sau suspectate de variola a maimuței au fost înregistrate până acum în afara locurilor în care este endemică, în Africa.

Cazurile de variola maimuțelor din Marea Britanie s-au dublat în doar o săptămână după ce au fost raportate un total de 20 de cazuri.

Iar medicii au avertizat că numărul va crește semnificativ pe măsură ce virusul se va răspândi în Europa și până în SUA, Canada și Australia.

Spania are acum cel mai mare număr de infecții, cu peste 50 de cazuri cunoscute.

Autoritățile investighează un festival din Gran Canaria, după ce acesta a fost legat de o serie de cazuri din Madrid, Tenerife și Italia.

Festivalul Canaria Pride, desfășurat în orașul Maspalomas între 5 și 15 mai, a devenit un punct fierbinte pentru focarul de variola a maimuței, relatează El País.

La petrecere masivă au participat peste 80.000 de persoane, inclusiv trei bărbați italieni care ulterior au fost testați pozitiv pentru virus.

O sursă de sănătate a declarat ziarului că din cei aproximativ 30 diagnosticați la Madrid, cei mai mulți au participat la eveniment, deși încă nu se poate ști dacă unul dintre ei este pacientul zero al acestui focar sau dacă toți s-au infectat acolo.

Experții au avertizat că, deși variola maimuței nu este o boală cu transmitere sexuală, ea se poate transmite prin contact piele pe piele în timpul actului sexual și cel mai probabil acesta este cazul acum.

Citește și

VIDEO „Fuck the war!” au strigat rușii la un concert din Sankt Petersburg

VIDEO Ucraina acuză România că blochează exporturile de grâne pe canalul Sulina

Mulți pacienți cunoscuți sunt bărbați homosexuali care au fost testați după ce au mers la clinici pentru ITS, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Oficialii OMS spun că modelul de transmitere este „foarte sugestiv pentru răspândire în rețelele sexuale” și au avertizat bărbații gay și bisexuali să cerceteze dacă au erupții cutanate inexplicabile.

Spania are, de asemenea, un alt punct fierbinte al infecției cu variola maimuțelor, numit Sauna Paraíso, în cartierul Malasaña din Madrid.

Sauna a fost închisă vineri de către Ministerul Sănătăţii.

Au urmat un număr de alte comunități raportând multe cazuri, inclusiv Andaluzia, Galiția, Catalonia, Țara Bascilor și Extremadura.

Au fost detectate cazuri în Israel, Norvegia, Australia, Portugalia, Spania, Belgia, Germania, Franța, Olanda, Suedia, Elveția, Statele Unite și Canada.

Israelul a raportat sâmbătă primul său caz confirmat de variolă a maimuței, un bărbat în vârstă de 30 de ani care s-a întors dintr-o călătorie în Europa de Vest, potrivit Centrului Medical Sourasky Tel Aviv - Ichilov, unde se află în carantină și în stare ușoară.

Organizația Mondială a Sănătății a spus că se așteaptă să identifice mai multe cazuri de variola maimuțelor, pe măsură ce extinde supravegherea în țările în care boala nu este de obicei găsită.

Până sâmbătă, au fost raportate 92 de cazuri confirmate și 28 de cazuri suspectate de variola a maimuței în 12 state membre care nu sunt endemice pentru virus, a declarat agenția ONU, adăugând că va oferi în următoarele zile îndrumări și recomandări suplimentare cu privire la modul de atenuare și de răspândire a variolei maimuțelor.

„Informațiile disponibile sugerează că transmiterea de la om la om are loc în rândul persoanelor aflate în contact fizic strâns cu cazuri care sunt simptomatice”, a adăugat agenția.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te