FOTO Abandonată la un orfelinat din Cluj, o actriță britanică își găsește mama biologică după 32 ani

DE Elena Andrei | Actualizat: 08.07.2022 - 10:34
Înfiiată de un cuplu britanic, Ionica și-a găsit mama naturală/foto: social media
Ionica în orfelinat/foto: arhive
Ionica, actriță britanică/foto: social media
Cindy, mama adoptivă a Ionicăi/foto: social media

Ionică Adriana s-a născut în octombrie 1988. Mama ei, în vârstă de 16 ani, Valentina, trăia într-o sărăcie extremă alături de bunica ei și de mulți verișori, care abia găseau ce să mănânce în fiecare zi.

SHARE

„La fel ca zeci de mii de oameni din fosta țară comunistă de la acea vreme, Valentina a simțit că nu are altă opțiune decât să își dea copilul unui orfelinat de stat din orașul Cluj-Napoca”, scrie Daily Mail.

Citește și: Dacă Rusia pornește un război nuclear, Pământul intră în era glaciară ce ar dura mii de ani

Între timp, în zona rurală din North Yorkshire, Cindy Calvert și soțul ei, Anthony, care conducea o afacere de succes, au trecut prin numeroase cicluri de fertilizare in vitro sfârșite prin avorturi spontane.

Cuplul se afla în vacanță în Elveția când au început să apară știri despre mii de copii neglijați în orfelinatele din România.

„A fost absolut sfâșietor, auzind la știri despre condițiile teribile”, spune Cindy. „Ne doream copii și ei aveau nevoie de case iubitoare, așa că am decis să contactăm Ambasada României din Anglia, care ne-a eliberat actele pentru a merge acolo”.

Citește și: UE pregătește un plan de urgență pentru a face față întreruperii gazului rusesc

Adriana - Adi cum îi spun prietenii - avea 22 de luni când familia Calvert a cunoscut-o, în august 1989, după ce orfelinatul le dăduse documente pentru cinci copii ce puteau fi adoptați. Singurul obstacol era că trebuia să obțină acordul scris al mamei. 

„Când am intrat în camera în care se afla Adi, alături de rânduri de alți copii, am fost imediat atrași de zâmbetul ei minunat, un zâmbet imens de la o ureche la alta, în timp ce sărea în sus și în jos în pătuțul ei, încercând să ne atragă atenția”, își amintește Cindy.

„Amândoi ne-am îndrăgostit de ea.”

Ea a ținut să sublinieze că personalul orfelinatului a făcut tot ce a putut cu resurse foarte limitate. Însă Cindy își amintește tristețea ce a simțit-o când a văzut-o pe Adi cu capul ras, mâncând terci, asaltată de muște ce intrau pe geamu spart.

Cuplul britanic a vrut să-i adopte și mama, minoră

Valentina și mama naturală a unui alt copil, Roxy, care avea cinci luni, au fost de acord să semneze actele de adopție, mulțumite că fiicele lor vor avea o viață mai bună. Nu a existat nicio taxă pentru cuplul britanic, doar costul zborurilor și al hotelurilor.

Totuși, procesul legal a fost unul de durată. În martie 1990, instanțele au acordat în cele din urmă permisiunea ca Cindy și Anthony să le adopte atât pe Ionica, cât și pe Roxy.

Valentina a făcut o ultimă vizită la orfelinat pentru a-și vedea fiica și, în timp ce soții Calvert îi făceau cu mâna, Cindy s-a simțit extrem de dezamăgită că nu a putut să o adopte și pe ea, Valentina fiind încă minoră.

Soții Calvert mai au acum doi băieți prin fertilizare in vitro. Adi nu-și amintește să fi vrut vreodată ceva și părinții adoptivi să nu-i îndeplinească dorința.

Acum actriță de televiziune, care a jucat pe scenă și pe ecran, inclusiv în cea mai recentă serie a emisiunii The Syndicate a lui Kay Mellor de pe BBC1, Adi a trăit o adevărată „telenovelă” cînd a vizitat pentru prima dată clădirea abandonată a orfelinatului unde și-a petrecut primii doi ani de viață.

Orfelinatul românesc devenise notoriu peste hotare, raportându-se că sute de copii erau lăsați să moară de foame în pătuțuri metalice goale.

Adi a fost emoționată până la lacrimi. Cu accentul ei britanic nordic și cu educația ei privată de elită, nu s-a gândit niciodată că un astfel de loc a făcut parte din propria ei istorie.

Aici, într-o cameră infestată de muște, înghesuită strâns cu alți copii nefiresc de tăcuți, fără scutece și murdari, Adi și-a început viața. A fost una dintre cele mai norocoase. În loteria vieții, ea a fost aleasă pentru adopție de un cuplu iubitor de copii și a trecut de la cele mai dure lipsuri - chiar și de hrană și apă - la o viață în care nu i-a lipsit nimic.

La începutul acestui an s-a întors pentru prima dată, într-o odisee personală extraordinară care a condus-o la reunirea membrilor împrăștiați ai familiei sale biologice: mama sa biologică, o soră vitregă din California și o alta care trăiește în Sicilia și despre care nici măcar nu știa că există.

„Mi s-a spus toată viața că am o dispoziție însorită și fericită, dar ar fi putut fi atât de diferit - ce meserie aș fi avut, unde aș fi locuit, cine mi-ar fi fost prietenii, dacă nu aș fi ieșit din orfelinat?”, se întreabă Adi.

În timp ce se afla în România, unde înregistra un nou documentar BBC Radio 4 despre povestea ei, „Copiii lui Ceaușescu”, a aflat că unii dintre copii au fost în cele din urmă adoptați de cupluri străine, dintre care aproximativ 700 au venit în Marea Britanie.

„Am fost unul dintre primii copii care au fost adoptați dintr-un orfelinat românesc de către o familie britanică. Altfel aș fi putut muri acolo”, spune Adi. „Nu trece o zi în care să nu mă simt extrem de recunoscătoare părinților mei și tuturor celor care au făcut posibil ca eu să am viața minunată pe care o am”.

Reunirea cu familia biologică

Cindy și Anthony, acum în vârstă de 64 de ani, i-au vorbit de la început despre originea ei, păstrând o fotografie a Valentinei într-un album de familie.

Apoi, a apărut o legătură uimitoare cu familia naturală a fetei. Când Adi avea 11 ani, părinții ei au fost contactați de un cuplu american. Aceștia au dezvăluit că, la doi ani după nașterea Adrianei, Valentina mai avusese o fiică, Angela, pe care o adoptaseră ei.

Valentina le-a povestit despre Adi și, ani mai târziu, în timpul unei călătorii în România, au reușit să dea de urma familiei Calvert.

Adriana și Angela și-au vorbit și și-au scris una alteia în anii care au urmat. Când avea 20 de ani, Adi a călătorit în California și, în sfârșit, s-au întâlnit. În 2020, în timpul primului blocaj de Covid, au găsit-o, în cele din urmă, prin intermediul Facebook, și pe Valentina. Era în Sicilia.

Cindy i-a trimis un mesaj, întrebând-o dacă este Valentina care a născut o fetiță la Cluj-Napoca cu 31 de ani în urmă. În câteva minute, Valentina și altă fiică, Karina, în vârstă de 21 de ani - sora vitregă despre care nu știa nimic - au sunat pe FaceTime.

În luna aprilie a acestui an, Adi a călătorit în Sicilia pentru o reuniune emoționantă cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la nașterea mamei sale biologice.

„Nu m-am simțit niciodată atât de emoționată în viața mea ca în ora de dinainte de a o întâlni în sfârșit", își amintește Adi.

De dragul Karinei, Valentina s-a mutat în Sicilia. A născut-o la vârsta de 20 de ani, când era mai în măsură să aibă grijă de un copil, și a vrut să-i ofere fiicei sale perspectiva unei vieți mai bune.

Adi i-a spus că, într-adevăr, s-a bucurat de o viață mai bună ca urmare a deciziei sfâșietoare a Valentinei de a o abandona într-un orfelinat. Și a fost încântată să-i poată da vești și despre Angela, cu care Valentina nu mai avusese niciun contact.

Adriana Ionică speră să le aducă în curând pentru prima dată împreună pe surorile ei vitrege, Angela și Karina, și pe Valentina - împreună cu părinții lor adoptivi.

„Ar fi incredibil să îi am pe toți oamenii pe care îi iubesc împreună, deoarece avem multe de sărbătorit”, a declarat aceasta pentru Daily Mail.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te