Dacă Rusia pornește un război nuclear, Pământul intră în era glaciară ce ar dura mii de ani

DE Elena Andrei | Actualizat: 07.07.2022 - 19:11
Dacă Rusia pornește un război nuclear, Pământul ar intra în era glaciară ce ar dura mii de ani/foto: profimedia

Noi cercetări demonstrează că, dacă ar avea loc un război nuclear între Rusia și SUA, acesta ar declanșa o „mică epocă glaciară" care ar dura mii de ani.

SHARE

Studiul se bazează pe mai multe simulări computerizate regionale și la scară largă.

Autorul principal, Dr. Cheryl Harrison, de la Louisiana State University, a declarat:

„Nu contează cine pe cine bombardează. Poate fi India și Pakistan sau NATO și Rusia. Odată ce fumul este eliberat în atmosfera superioară, se răspândește la nivel global și afectează întreaga lume”.

Invazia Rusiei în Ucraina a adus în prim-plan amenințarea unui război nuclear, iar acest studiu este primul care oferă o imagine clară a impactului asupra mediului în cazul în care Putin ar apăsa butonul nuclear.

Rusia a lansat mai multe amenințări apocaliptice la adresa Occidentului, pe fondul tensiunilor crescute din cauza invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina.

Kremlinul a avertizat că Europa va dispărea într-o apocalipsă nucleară - un atac verbal ca răspuns la faptul că aliații occidentali au promis mai mult armament Ucrainei.

În acest caz, nu doar Europa ar dispărea într-o apocalipsă. Furtunile de foc ar elibera funingine și fum în atmosfera superioară care ar bloca Soarele și ar duce la pierderea recoltelor în întreaga lume.

Citește și

VIDEO Putin a scos rachetele nucleare la „încălzire”. Medvedev amenință cu un război nuclear

Caspian Pipeline Consortium își suspendă activitatea. Posibilă creștere a prețurilor în România

În prima lună de la detonare, temperaturile medii globale ar scădea cu aproximativ 13 grade Fahrenheit.

Acest lucru este mai mult decât în timpul celei mai recente Epoci Glaciare, care a durat peste 100.000 de ani și care a redus temperaturile globale cu 10 grade Fahrenheit, înainte de a se încheia în urmă cu 11.700 de ani.

Nouă națiuni, inclusiv Marea Britanie, controlează în prezent peste 13.000 de arme nucleare, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm.

Foametea în oceane și în întreaga lume

Analiza arată că, dacă ar fi detonate câteva, temperaturile oceanelor ar scădea rapid și nu ar reveni la starea de dinainte de război, nici după ce se va risipi fumul.

Pe măsură ce planeta s-ar răci, gheața marină s-ar extinde cu peste nouă milioane de kilometri pătrați și la o adâncime de până la doi metri, ceea ce ar bloca porturile importante, inclusiv Beijing, Copenhaga și Sankt Petersburg.

Aceasta s-ar răspândi apoi în regiunile de coastă în mod normal temperate și ar împiedica transportul maritim în emisfera nordică, în timp ce aprovizionarea cu alimente și provizii în unele orașe, cum ar fi Shanghai, unde navele nu sunt pregătite să facă față gheții marine, ar deveni extrem de dificilă.

Scăderea bruscă a temperaturii luminii și a temperaturii mării, în special dinspre Arctica spre Atlanticul de Nord și Pacificul de Nord, ar distruge algele - fundamentul rețelei alimentare marine.

Cercetătorii au declarat că pescuitul și acvacultura ar fi stopate, instalându-se practic foametea în ocean și de aici în întreaga lume.

Un model simulează că SUA și Rusia vor folosi 4.400 de arme nucleare de 100 de kilotone pentru a bombarda orașe și zone industriale.

În acest caz, incendiile ar ejecta în straturile superioare ale atmosferei 150 de terograme, adică peste 330 de miliarde de kilograme de fum și carbon negru ce ar absorbi lumina solară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te