„Este evident: Putin continuă să folosească energia ca pe o armă", a declarat Ursula von der Leyen, enumerând țări europene direct afectate de întreruperea parțială sau totală a gazului rusesc.
Blocul regional a impus sancțiuni parțiale asupra țițeiului și produselor petroliere rusești și a prezentat planuri de a reduce dependența de gaz cu două treimi până la sfârșitul anului.
Moscova a anunțat, de asemenea, o reducere a fluxurilor de gaze naturale către Europa. Von der Leyen a declarat că membrii UE trebuie să fie pregătiți pentru întreruperi, chiar și pentru oprirea completă.
Citește și
Caspian Pipeline Consortium își suspendă activitatea. Posibilă creștere a prețurilor în România
VIDEO Vladimir Putin deține prin interpuși proprietăți și bunuri de peste 4,5 miliarde de dolari
UE cu 27 de state membre trebuie să răspundă la această provocare printr-o acțiune comună, iar planul ce va fi prezentat până la jumătatea lunii iulie va cuprinde măsurile de urgență necesare, având ca prioritate diversificarea aprovizionării cu gaze naturale de la „furnizori de încredere".
Importul mediu lunar de gaze rusești prin conducte către UE a scăzut cu 33% față de anul trecut, crescând exportul de gaze naturale lichefiate din SUA și din alte țări.
„Din martie, exporturile globale de GNL, altele decât cele din Rusia, către Europa au crescut cu 75%", a spus Ursula von der Leyen, adăugând că, în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Europa trebuie să obțină „independența față de combustibilii fosili rusești", iar proiectul REPowerEU, în valoare de 300 de miliarde de euro, a fost un pas în această direcție pentru a face investiții în energie regenerabilă.
Von der Leyen a reamintit că prețurile în creștere ale energiei ajung în cele din urmă să „umple cufărul de război al lui Putin".