De ce nu poate fi legată direct de Moscova prima fază a atacului Rusiei asupra statelor NATO

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.03.2024 - 08:48
De ce nu poate fi legată direct de Moscova prima fază a atacului Rusiei asupra statelor NATO - Foto: Profimedia Images
De ce nu poate fi legată direct de Moscova prima fază a atacului Rusiei asupra statelor NATO - Foto: Profimedia Images

De ce nu poate fi legată direct de Moscova prima fază a atacului Rusiei asupra statelor NATO. Guvernul german a transmis Bundestagului un raport.

SHARE

De ce nu poate fi legată direct de Moscova prima fază a atacului Rusiei asupra statelor NATO. Guvernul german a transmis Bundestagului un raport, numit „Analiza riscurilor de apărare civilă”.

Acesta prefigurează unul dintre scenariile probabile ale unui posibil conflict între un agresor fără nume și NATO, pe baza lecțiilor învățate din războiul pe scară largă al Rusiei, împotriva Ucrainei.

Cât va dura prima etapă a atacului Rusiei asupra NATO. Nu va putea fi legată direct de Moscova

Potrivit raportului, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat că războiul modern combină operațiuni clasice și neconvenționale, acestea din urmă incluzând atacuri cibernetice, campanii de dezinformare și sabotaj.

„Un atac de agresor – hibrid și/sau folosind întregul arsenal al forțelor armate moderne, în toate dimensiunile (terestre, aer/spațiu, maritim, cibernetic și informații), pe teritoriul NATO – este prin urmare un scenariu probabil”, se arată în raport.

Autorii raportului evidențiază apoi unul dintre scenariile unui astfel de atac, subliniind că este doar unul dintre scenariile posibile și nespecificând ce au în vedere celelalte scenarii. Acest scenariu împarte conflictul în patru faze.

Citeşte şi: Pensiile unor români depind de o bancă din Rusia

Faza I durează câțiva ani, cu diferite grade de intensitate, și implică influența hibridă a agresorului: spionaj, atacuri cibernetice, sabotaj și atacuri asupra instalațiilor vitale și de apărare și a infrastructurii critice.

O caracteristică-cheie a acestei faze este că influența hibridă este condusă pe ascuns și nu poate fi legată imediat, de agresor. Adică foloseşte operaţiuni prin proxies şi atacuri sub steag fals.

Faza a II-a durează câteva luni și implică desfășurarea forțelor agresoare la granițele de est ale NATO și desfășurarea forțelor de descurajare NATO, ca răspuns. Influența hibridă continuă, dar devine mai intensă și mai puțin ascunsă.

Faza a III-a, care durează cel puțin un an, implică o agresiune militară deschisă împotriva teritoriului NATO, cu atacuri selective, folosind mijloace convenționale și neconvenționale, inclusiv împotriva țintelor din Germania, precum și posibila perturbare a sateliților în spațiu.

Citeşte şi: Iohannis: Unitatea transatlantică a fost „o surpriză strategică pentru Rusia"

În cele din urmă, în timpul fazei a IV-a, trupele agresorului sparg liniile defensive ale NATO, în Germania. Este o veche idee fixă a tacticienilor militari ruşi, de a sparge apărarea NATO, trecând de exemplu prin Culoarul Fulda, din Turingia, spre Hesse, pentru a ajunge la Koln, via Frankfurt, prin Munţii Vogelsberg.

Este de asemenea avută în vedere o confruntare armată la scară largă, în spațiu. Scenariul presupune că această fază se încheie cu „un acord de încetare a focului, nu mai devreme de câteva luni mai târziu”.

Foto: Profimedia Images

În raport, guvernul german propune ca acest scenariu să fie folosit ca bază pentru construirea unui concept de apărare civilă și ca agențiile relevante să poată modela noi subscenarii, pentru o apărare mai eficientă, conform Ukrainska Pravda.

Top secret

S-a scris anterior că Bundeswehrul elaborează un nou plan operațional de apărare cuprinzător, pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, ținând cont de lecțiile învățate din agresiunea pe scară largă a Rusiei, împotriva Ucrainei.

Planul german de apărare este clasificat drept „top secret”, are sute de pagini și este de așteptat să fie finalizat până la sfârșitul lunii martie.

În ultimele săptămâni, o serie de țări europene NATO au avertizat cu privire la riscul unei agresiuni rusești, în viitorul apropiat. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat în ianuarie că Alianţa ar trebui să se pregătească pentru un atac rusesc asupra unei ţări NATO, în termen de 5-8 ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te